Kathimerini.gr
Ποια είναι πιο κοντά στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα; Η Εφη Αχτσιόγλου, που έχει να μιλήσει μαζί του από το 2023, όμως παραιτήθηκε από τη βουλευτική της έδρα, ή η Oλγα Γεροβασίλη, η οποία δεν σταμάτησε ποτέ να είναι στενή συνεργάτις του προέδρου της ΕΛΑΣ, ωστόσο παραμένει βουλευτής Αρτας του ΣΥΡΙΖΑ; Η συζήτηση για το πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει τις πόρτες της Αμαλίας στους παλιούς συντρόφους του ξαναφούντωσε με τις 6+1 αποχωρήσεις από τη Νέα Αριστερά. Ο ίδιος, όμως, καθόλου δεν βιάζεται. «Μηδένισε το κοντέρ» με τα δέκα νέα πρόσωπα που ήδη βγαίνουν καθημερινά στα κανάλια και με την καινούργια ομάδα να μεγαλώνει συνεχώς.
Γιατί να χαλάσει την εικόνα ανανέωσης που έχει δώσει; Αλλωστε, όπως αναφέρει σε συνομιλητές του, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κανέναν που παραιτείται δεν τον εμποδίζει να μπει στην πλατφόρμα «myelas.gr» και να εγγραφεί μέλος. Δεν αντιμετωπίζει διαφορετικά τους πρώην συντρόφους του. Ούτε θα πρέπει να περιμένουν, όσοι επιστρέψουν, η υποδοχή να γίνει με τυμπανοκρουσίες και φωτογραφίσεις στο γραφείο του. Ολα θα κριθούν και από τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς αν εκτιμηθεί πως νυν βουλευτές και στελέχη μπορεί να σηματοδοτήσουν συστράτευση και συμπερίληψη, ενδεχομένως από τον Σεπτέμβριο οι διαδικασίες να τρέξουν.
Οι πρώτοι
Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι υπάρχουν «διαβαθμίσεις» και έχουν γίνει ήδη κάποιες αξιολογήσεις, είναι γεγονός. Οσοι «έφυγαν νωρίς» ή απείχαν συνειδητά λόγω διαφορετικής αντίληψης από κομματικές διαδικασίες, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, ο Γιώργος Βασιλειάδης κ.ά., ενσωματώθηκαν στο νέο κόμμα αποκτώντας συγκεκριμένο ρόλο. Οι δύο πρώτοι ήδη εκπροσωπούν την ΕΛΑΣ στα μέσα ενημέρωσης, ενώ ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο υπεύθυνος του οργανωτικού.
Ο Γιάννης Σαρακιώτης και η Αθηνά Λινού, που δεν ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Κουμουνδούρου από το 2024, είχαν τη «νομιμοποίηση» να βρεθούν στο Θησείο πριν από 12 ημέρες. Οσοι παραιτούνται από εδώ και πέρα βρίσκονται με το ένα πόδι στη συμπαράταξη, ενώ το πρώτο βήμα έκαναν και οι έξι που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Νέα Αριστερά. Ο κατάλογος θα μεγαλώσει ακόμη πιο πολύ το επόμενο διάστημα.
Η εικόνα που υπήρχε ότι στα δεύτερα γραφεία του κόμματος στη Φιλελλήνων ετοιμάζονται τα ψηφοδέλτια, δεν ισχύει. Σε κανένα καινούργιο στέλεχος δεν έχει χτυπήσει το τηλέφωνο για αυτό το θέμα ούτε έχουν ερωτηθεί για το τι επιθυμούν. Για κάποιους από τους καινούργιους, η επαγγελματική ενασχόληση και η λογική τούς τοποθετούν σε συγκεκριμένες περιφέρειες π.χ.: Κώστας Καρπουχτσής (Σέρρες), Νίκος Νυφούδης (Β΄ Θεσσαλονίκης), Χάρης Μαυρουδής (Βόρεια Αθήνα), Γιώργος Μπαλατσούκας (Τρίκαλα), Γιώργος Παππάς (Αχαΐα), Αντώνης Σαουλίδης (Α΄ Θεσσαλονίκης), Γρηγόρης Θεοδωράκης (Αιτωλοακαρνανία). Η Ιωάννα Λαλιώτου θα μπορούσε να πολιτευθεί είτε στη Μαγνησία είτε στον νότιο τομέα της Αθήνας και ο Χάρης Τζήμητρας στην Α΄ Αθηνών.
Συνήθως ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος καταλαμβάνει θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και στην ΕΛΑΣ αυτό ενδεχομένως να ισχύσει για τη Θεώνη Κουφονικολάκου. Τα στελέχη του κόμματος επιμένουν πως η ΕΛΑΣ «δεν βρίσκεται ακόμη εκεί», ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν δέχεται κουβέντα στη λογική της «εξασφάλισης θέσεων» από κανέναν.
Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο προγραμματίζεται να συγκροτηθούν 2+1 προσωρινά όργανα. Τα δύο θα είναι ευέλικτα και θα έχουν την κεντρική καθοδηγητική ευθύνη του κόμματος με διαβουλευτικό χαρακτήρα για τον σχεδιασμό των πολιτικών. Το τρίτο, που θα έχει τον ρόλο «εθνικού συμβουλίου», θα είναι μεγαλύτερο. Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στις ομάδες που θα παράγουν πρόγραμμα και θα έχουν την ευθύνη της λειτουργίας της πλατφόρμας, των social media και τους τομείς πολιτικής που θα συγκροτηθούν.
Μέχρι τα τέλη Ιουλίου η ΕΛΑΣ, με κεντρικό πρόσωπο τον Αλέξη Τσίπρα, θα εκμεταλλευθεί κάθε ευκαιρία που της δίνεται προκειμένου να επικοινωνήσει με τους πολίτες. Οι περιοδείες και οι συγκεντρώσεις που θα ξεκινήσουν σύντομα θα έχουν πιο σύγχρονο χαρακτήρα, με τον πρώην πρωθυπουργό να συνομιλεί με τον κόσμο.
Κομβικό σημείο για το νέο κόμμα θα αποτελέσει η ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου. Στο ξεκίνημα της πολιτικής χρονιάς, η ΕΛΑΣ επιθυμεί να ανέβει στη Θεσσαλονίκη με τη φόρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης· και βάσει των δημοσκοπικών ποσοστών, αλλά και με τη λογική πως το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε συγκυριακά σε αυτήν τη θέση.
Εκεί η παρουσίαση του προγράμματος θα είναι συνολική. Η στρατηγική για την ανακοίνωση του ονόματος στα τέλη Μαΐου ήταν στοχευμένη. Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να προλάβει δύο σειρές δημοσκοπήσεων μέσα στο καλοκαίρι. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη, λένε οι συνεργάτες του. Η υπόθεση της δεύτερης θέσης δείχνει να καθαρίζει.
Ο πήχυς του 17,8%
Από τον Σεπτέμβριο και μετά τα βλέμματα θα στραφούν στην πρωτιά και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Η ΕΛΑΣ θα πρέπει να ξεκολλήσει τη δημοσκοπική «βελόνα» από τη ζώνη του 15% και να μην έχει σκαμπανεβάσματα, εάν δεν θέλει να την «πατήσει» όπως το ΠΑΣΟΚ. Κανείς στην αντιπολίτευση από τις εκλογές του 2023 και μετά δεν το έχει καταφέρει. Μόνον αν ο Αλέξης Τσίπρας ξεπεράσει τις δικές του επιδόσεις στις τελευταίες εθνικές κάλπες (17,8%) θα δώσει σήμα στον κόσμο πως μπορεί να απειλήσει τη Νέα Δημοκρατία. Η εικόνα ότι δεν μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει παγιωθεί μετά πέντε εκλογικές ήττες.
Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζει να τονίζει ότι η ΕΛΑΣ είναι μια νέα πολιτική δύναμη ανασυγκρότησης και επανίδρυσης της προοδευτικής παράταξης, που απευθύνεται στην κοινωνία και όχι στα κόμματα. Και αυτό ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο δεν έχει σκοπό να μπει σε αντιπαράθεση.




























