ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλλαγή στρατηγικής από ΣΥΡΙΖΑ

Οι επιθέσεις από τον Ν. Ανδρουλάκη δεν μένουν πλέον αναπάντητες

Αντώνης Αντζολέτος

«Μεγαλώνοντας το μαστίγιο» και «κόβοντας αρκετά το καρότο», η τακτική της Κουμουνδούρου απέναντι στο ΠΑΣΟΚ άλλαξε. Εντεκα ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι επιθέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μένουν αναπάντητες, καθώς οι ίσες αποστάσεις που εξακολουθεί να κρατάει σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία έχουν ενοχλήσει πολύ την Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας σταμάτησε «να κάνει τα στραβά μάτια» και πλέον έχει «ανοίξει πυρ», χωρίς ωστόσο να δημιουργεί καινούργια μέτωπα.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «αφήνει ανοιχτό το θέμα της συνεργασίας με τη χειρότερη Δεξιά της Μεταπολίτευσης».

Επιμένοντας στις αναφορές στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, που δεν ηχούν καλά στη Χαριλάου Τρικούπη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε για τον Νίκο Ανδρουλάκη μιλώντας στο Open: «Δεν είναι αυτή η πνευματική, η πολιτική κληρονομιά Παπανδρέου. Αφήνει ανοιχτό το θέμα της συνεργασίας με τη χειρότερη, κατ’ εμέ, Δεξιά της Μεταπολίτευσης, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Είναι απόλυτα συγκρίσιμη η τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την τριετία Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Και νομίζω ότι αυτή είναι μια στάση η οποία θα κριθεί από τους προοδευτικούς πολίτες».

Συνεδριάσεις

Κάθε πρωί στις 10.00 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί το νέο άτυπο όργανο της εκλογικής επιτροπής που αποτελείται από τους Ράνια Σβίγκου, Γιώργο Βασιλειάδη, Μιχάλη Καλογήρου, Νίκο Μπίστη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά και Γιάννη Ραγκούση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται έχουν αναλυθεί και συζητηθεί διεξοδικά οι «αντιφάσεις», όπως αναφέρουν, του Νίκου Ανδρουλάκη σε σχέση με τη στάση του απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Εκτιμούν ότι υπάρχει αρκετό «πρόσφορο έδαφος» στον μεσαίο χώρο, επισημαίνοντας πως ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη ξεχνάει ότι το ΠΑΣΟΚ από τον Μάιο του 2012 και μετά «μετακόμισε» προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε», υποστηρίζουν, ενώ κορυφαίο στέλεχος που μίλησε στην «Κ» σημείωσε ότι αυτή η τακτική μπορεί, εκτός από το πρέσινγκ προς τη Χαριλάου Τρικούπη, να αλλάξει γραμμή, να φέρει μιάμιση επιπλέον μονάδα στο κόμμα.

«Αφωνία»

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη σχολίασε και την «αφωνία» που υπήρξε από το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα 11 σημεία του προγράμματος του κόμματος που παρουσιάστηκε στο Λαύριο: «Να έρθει μαζί να τα εφαρμόσουμε. Να είναι η εγγύηση της εφαρμογής. Κοιτάξτε, τελειώνουν τα ψέματα. Σε δύο εβδομάδες έχουμε εκλογές. Και εμείς δεν ζητάμε να βγούμε πρώτοι για να πανηγυρίσουμε εμείς για κομματικούς λόγους. Ζητάμε να βγούμε πρώτοι διότι ο πρώτος θα καθορίσει τις εξελίξεις. Αυτός που θα είναι πρώτος θα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση». Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι η τακτική του κ. Ανδρουλάκη να προτάσσει περισσότερο το θέμα των προσώπων για τη θέση του πρωθυπουργού και όχι των πολιτικών θα του κοστίσει.

Κορυφώνοντας το στενό μαρκάρισμα και το νέο κάλεσμα προς το Κέντρο, στη χθεσινή συνέντευξη ήταν η πρώτη φορά προεκλογικά που ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την «εξαΰλωση» του ΠΑΣΟΚ αν η χώρα οδηγηθεί στην ενισχυμένη αναλογική στις 2 Ιουλίου. «Εάν πάμε σε δεύτερες εκλογές, κακά τα ψέματα, θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Ή ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης. Αυτή θα είναι η εικόνα», τόνισε. Εκτίμησε πως τα μικρότερα κόμματα θα συνθλιβούν και αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε: «Κανένα μικρό κόμμα δεν το συμφέρει αυτό, γι’ αυτό κάποια μεγάλα λόγια να μην τα παίρνετε πολύ τοις μετρητοίς … ο καθένας θα έχει και το αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Αρα θα κληθεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις ο κ. Ανδρουλάκης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση