ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απορρίφθηκε αίτημα εξαίρεσης δικαστικού για τους 8 Τούρκους

Εξετάστηκε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για προσωρινή αναστολή της χορήγησης και απορρίφθηκε

Newsroom Κ, Αθήνα

Ηταν και αυτή μία παράμετρος του θέματος των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που προκάλεσε αντιδράσεις.

Τελικά, η δικαστικός Ευγενία Μυλωνοπούλου, που ως πρόεδρος του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών εξέτασε το αίτημα της κυβέρνησης για προσωρινή αναστολή στη χορήγηση ασύλου σε έναν εκ των Τούρκων στρατιωτικών, δεν πρόκειται να εξαιρεθεί από τη σύνθεση της 7ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών.

Η συγκεκριμένη επιτροπή εξετάζει σε δεύτερο βαθμό το αίτημα άλλου Τούρκου στρατιωτικού που κατέφυγε με το ίδιο ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην πατρίδα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα υπόλοιπα δύο μέλη της 7ης Επιτροπής Προσφυγών μαζί με ένα ακόμη αναπληρωματικό συνεδρίασαν και απέρριψαν τη δήλωση κωλύματος που είχε υποβάλει η κ. Μυλωνοπούλου από τις 4 Ιανουαρίου. Η απόφασή τους γνωστοποιήθηκε χθες. Σε αυτήν τα μέλη της Επιτροπής επικαλούνται τη σχετική νομολογία και κρίνουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι για αλλαγή της σύνθεσης.

Ασυμβίβαστο

Οπως είχε γράψει πρόσφατα η «Κ», το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι δεν τίθεται ασυμβίβαστο στη στελέχωση των Επιτροπών Προσφυγών. Μάλιστα ανέφερε παλιότερα στη σχετική απόφασή του ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της αμεροληψίας, «δοθέντος ότι οι επιτροπές έχουν την ιδιότητα τρίτου σε σχέση με τα εμπλεκόμενα μέρη και δεν εκπροσωπούν τη διοίκηση».

Ακόμη το ΣτΕ προσέθετε ότι οι δικαστές που βρίσκονται στη σύνθεση των επιτροπών «μπορούν χωρίς κώλυμα να μετάσχουν μελλοντικά στη σύνθεση των διοικητικών εφετείων που θα κληθούν να δικάσουν υποθέσεις άλλων διαδίκων, με αίτημα την ακύρωση άλλων πράξεων των εν λόγω επιτροπών». Πάντως, όπως αναφέρουν νομικοί στην «Κ», λόγω και του πεπερασμένου αριθμού των δικαστών που θα μπορούσαν να αναλάβουν αντίστοιχες υποθέσεις, είναι πιθανό να προκύψει και άλλη παρόμοια περίπτωση στο μέλλον.

Αντιδράσεις

Η παρουσία της ίδιας δικαστικού στις δύο αυτές υποθέσεις είχε προκαλέσει την αντίδραση 11 πρώην προέδρων δικηγορικών συλλόγων της χώρας, οι οποίοι είχαν εκδώσει και σχετική ανακοίνωση. Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν υπό διοικητική κράτηση.

Οι Επιτροπές Προσφυγών δεν έχουν κρίνει ακόμη σε δεύτερο βαθμό τα αιτήματα χορήγησης ασύλου σε επτά εξ αυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Από τους αμπάλατους λαϊκιστές της βουλής άρχισαν τα δεινά όταν αρνήθηκαν την φορολογία 15% επί των καταθέσεων ...»
Αρμαγεδών  |  19:30

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«κ. Κούμα Αν τα καταφέρετε και με το σύστημα του ΓΕΣΥ, αυτό θα είναι το τρίτο λογισμικό σύστημα που ...»
Έλενα Νεοκλέους  |  10:28

Κάλεσμα Ακιντζί για άτυπη διάσκεψη

«O κύριος His Master`s Voice έχει την εντύπωση ότι μπορεί να μας δουλεύει! Ακιντζί εφέντημ, τζύλα το ...»
ΑΚΑ  |  09:38

Η Μόσχα καταδικάζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας

«Kύριε Ντόμπρο Κελαήδη, αυτός είναι ο Άντρος Κυπριανού!!! »
ΑΚΑ  |  09:35

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X