ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όλα όσα έγιναν στη Βουλή των Ελλήνων για την πρόταση μομφής

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει σήμερα στη Βουλή το πολιτικό σύστημα, με προφανή κίνδυνο για το αναγκαίο κλίμα σταθερότητας και ομαλότητας

Newsroom Κ, Αθήνα

Με 153 ψήφους κατά και 127 υπέρ η Βουλή των Ελλήνω καταψήφισε την πρόυαση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατίας. 

«Ναι» ψήφισε στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος διεγράφη από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, γεγονός που μεταξύ άλλων, θα επιφέρει και ανακατατάξεις στο προεδρίο του Κοινοβουλίου.

 

Στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας

 20.41 Είναι ιστορικές αυτές οι μέρες. Σε λίγες μέρες έχουμε την τελευταία αξιολόγηση. Προχθές είχαμε την επικύρωση των τελευταίων μέτρων. Προηγουμένως είχαμε την κατάληξη σε μια πληγή χρόνων με τους βόρειους γείτονές μας. Έχουμε δυο εξαιρετικά γεγονότα. Η αξιωματική αντιπολίτευση έβγαλε το συμπέρασμα να καταθέσει πρόταση μομφής. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω αυτή την κίνηση. Το τελευταίο που απασχολεί το κ. Μητσοτάκη είναι τα επιχειρήματα της πρότασης δυσπιστίας. Δεν τον ενδιαφέρει τίποτα. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι η πτώση της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κατηγορεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι έχει τα ίδια επιχειρήματα με τους εθνικιστές των Σκοπίων. Έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση η οποία άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για τη χθεσινή έξαρση εντός της Βουλής. Η Νέα Δημοκρατία έστησε μια κακή παράσταση με αφορμή τη συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας ζητά από τον πρόεδρος της Δημοκρατίας να του υποδείξει ένα σημείο της συμφωνίας που αναφέρεται Μακεδονική εθνότητα. Η συμφωνία βάζει οριστικά τέλος στην οικειοποίηση της ελληνικής κληρονομιάς και ιστορίας. Σε όλα τα αγάλματα που υπάρχουν θα υπάρχουν πινακίδες που θα αναφέρουν ότι πρόκειται για αγάλματα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης θα αφαιρεί ο ήλιος της Βεργίνας όπου υπάρχει.

Για τη γλώσσα υπάρχει ο σαφής προσδιορισμός ότι είναι μια σλαβική γλώσσα. Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι έχουμε συμφωνία και είναι καλή. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε παρουσιάζοντας προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα όπου σαφώς στο θέμα του Μακεδονικού γινόταν αναφορά για επίλυση στο πνεύμα της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάζει διεθνή έγγραφα την περίοδο που ο Αντώνης Σαμαράς ήταν Υπουργός Εξωτερικών στα οποία όπως υποστηρίζει δεν υπάρχουν ενστάσεις για εθνότητα και γλώσσα Μακεδονική. Κάνει λόγο για υποκρισία του Αντώνη Σαμαρά παρουσιάζοντας έγγραφα την περίοδο που ήταν πρωθυπουργών για εθνότητα και γλώσσα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτίθεται στον Αντώνη Σαμάρα για τα εθνομηδενιστή που ανάφερε στην ομιλία του. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στη Βουλή δυο βίντεο το ένα από αυτά όπως είπε ο κ. Σαμαράς υποστήριζε όνομα Μακεδονία σκέτο. Επίσης ο κ. Τσίπρας παρουσίασε συνέντευξη του Κωσταντίνου Μητσοτάκη όταν διαλυόταν η Γιουγκοσλαβία και ήθελε να αναγνωρίσει την Κροατία και Σλοβενίας. Τότε ο κ. Σαμαράς που ήταν στη σύσκεψη δεν πήρε από τους Γερμανούς αντάλλαγμα για τα Σκόπια λέγοντας χαρακτηριστικά στη Συνέντευξη «Δεν φταίει αυτός εγώ φταίω που έστειλα ένα άπειρο».

20.30 Η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε το λόγο για τα όσα ανέφερε ο κ. Κοτζιάς για την ίδια. Η κ. Μπακογιάννη ζητά να καταθέσει στη Βουλή κάποια έγγραφα. Το πρώτο έγγραφο αφορά την θέση της Ελλάδας για την ονομασία Μακεδονία-Σκόπια το άλλο έγγραφο είναι του αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια για τη γλώσσα.

Στο βήμα ο Νίκος Κοτζιάς

19.45 Ευχαριστίες στον Αλέξη Τσίπρα για τις συζητήσεις στο Σκοπιανό αλλά και συνεργάτες του ΥΠΕΞ. Το πρώτο ερώτημα είναι τι κρύβεται σήμερα. Για την κυβέρνηση πρώτιστο καθήκον να αναπτυχθεί ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή. Αυτή η συμφωνία είναι πατριωτική και πρέπει να απαντήσουμε από ποιους κινδυνεύουμε από αυτούς που δεν έχουν αεροπορία ή από αυτούς που θέλουν να πάρουν F35; Είναι μικρό πράγμα μια χώρα να αλλάζει το όνομα και το Σύνταγμά της διερωτάται ο κ. Κοτζιάς. Υπάρχει συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς; Μόνο με πόλεμο γίνεται μόνο.

Η διαπραγμάτευση που κάναμε στηρίζεται σε αυτά που βρήκαμε μπροστά μας. Ο κ. Κοτζιάς υποστηρίζει ότι οι εθνικιστές στα Σκόπια λένε τα ίδια που λένε στην Αθήνα ότι τα δίνουμε όλα με αυτή τη συμφωνία. Είσαστε οπαδοί της αδράνειας και οπαδοί της εκκρεμότητας. Η Νέα Δημοκρατία δεν μας είπε τι υποστηρίζει ενώ κυβέρνηση για 10 χρόνια. Υπάρχουν στιγμές καλής διπλωματίας όπως με τον Καραμανλή στο Βουκουρέστι όπως και στιγμές κακής διπλωματίας τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Νίκος Κοτζιάς παρουσιάζει έγγραφα που έχουν αποχαρακτηρισθεί. Ποια τα ονόματα του Νίμιτς; Βαρντάσα Μακεδόνια Άνω Μακεδονία. Το Βόρεια Μακεδονία επί Νίμιτς είπε ότι έγινε αποδεχτό από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με ΥΠΕΞ τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Με τη συμφωνία σε δώσαμε εθνότητα αλλά ιθαγένεια. Ο κ. Κοτζιάς παρουσιάζει αντίγραφο διαβατηρίου το οποίο αναφέρεται σε Μακεδονία και το οποίο σφραγίζεται από τις ελληνικές αρχές από το 2001 μέχρι σήμερα. Για τη γλώσσα ο κ. Κοτζιάς αναφέρεται στην γλώσσα Μακεδονική που από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα είχε αναγνωρισθεί από την Ελλάδα και αναρτήθηκε και στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ.

Έγινε μια διαπραγμάτευση την οποία δεν γνώριζε ούτε το Υπουργικό Συμβούλιο. Έχουμε μια συμφωνία με τις δυνάμεις που θέλουν λύση και από την άλλη οι δυνάμεις της αδράνειας

Στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

19.05 Αυτό ο άνθρωπος που είδατε στο βήμα είναι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Το θέμα είναι ότι τον βλέπουν και εκτός Ελλάδας. Τέτοιο ρεσιτάλ κυνισμού δεν έχει δει αυτή η αίθουσα. Μόνο και μόνο για την ομιλία του άξιζε η πρόταση μομφής λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις ανέβηκε στο βήμα. Πίσω από αυτό το θέατρο που είδαμε είναι η αγωνία σας κ. Τσίπρα λεει απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης.

Ψήφος κατά της πρότασης μομφής είναι ψήφος στην συμφωνία Τσίπρα Ζάεφ αύριο. Τώρα όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες του ακόμα και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Στα λόγια οι ΑΝΕΛ φαίνεται να διαφωνούν με τη συμφωνία όμως στηρίζουν τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ που θα την υπογράψουν αύριο. Σας αξίζει το Νόμπελ πολιτικής απάτης και όχι ειρήνης που ακούγεται.

Με έντονες αναφορές και χαρακτηρισμούς κατά του Πάνου Καμμένου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεχίζεται η ομιλία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. «Έχουν περάσει και άλλοι δημαγωγοί και ψεύτες από αυτή την αίθουσα αλλά ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει μια θέση για τον Καμμένο». Εμείς σεβόμαστε και ακούμε τους πολίτες. Εμείς είμαστε μέσα στην αίθουσα για να τους σταματήσουμε με κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Εμείς απορρίπτουμε την μεσαλοδοξία που υποδαυλίσατε εσείς.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι είχε συμφωνήσει στην ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν την οποία ακυρώσαμε εμείς υποστηρίζει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Διατυπώνονται ερωτηματική για την χρονική συγκυρία υπογραφής του 4ου μνημονίου και της ονομασίας λεει ο κ. Μητσοτάκης. Κατηγορείται ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι υλοποιεί ατζέντες άλλων συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Η αναγνώριση Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι άνευ ουσίας υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης. Είναι αγενές να κοιτάτε το κινητό σας όταν είμαι στο βήμα λέει σε μια απόστροφο της ομιλίας του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης ζητά από τον κ. Τσίπρα να του υποδείξει που υπάρχει στη συμφωνία η ονομασία Saverna. Είστε μια κοινοπραξία κυνισμού κ. Τσίπρα λεει ο κ. Μητσοτάκης.

 Μείζονα εθνική υποχώρηση η υπογραφή της συμφωνίας αύριο και εγώ θα προσπαθήσω να την αποτρέψω. Οι εκλογές είναι θέμα λίγων μηνών και θα πάρετε την θέση που σας αξίζει. Του χειρότερου πρωθυπουργού.

Η ευθύνη σας κ. της συμπολίτευσης είναι βαριά. Μετά την αυριανή υπογραφή η επιστροφή είναι πολύ δύσκολη. Χρειαζόμαστε νέος ύφος και οι πολίτες επιθυμούν εκλογές το συντομότερο για να απαλλαγούν από αυτό τον εφιάλτη. Αξίζουμε καλύτερα το καταληκτικό σχόλιο. Σας καλώ όλους να υπερψηφίσουν την πρόταση

Στο βήμα ο Παναγιώτης Καμμένος

18.46 Θα απευθυνθώ σε αυτούς που διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή και αυτοί δεν είναι ακροδεξιοί και δεν είναι εγκάθετοι της Νέας Δημοκρατίας. Και κυρίως δεν είναι στοιχεία όπως τα χθεσινά. Σήμερα δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία την οποία αύριο ο κ. Κοτζιάς θα μονογράψει. Υπάρχει μια διαδικασία προηγουμένως προτού εφαρμοστεί. Όταν θα έλθει, αν θα έλθει, η συμφωνία θέλω να ξεκαθαρίσω η θέση μας θα είναι αρνητική όχι με τη ψήφο αλλά και με οποιοδήποτε τρόπο να μην περάσει. Εμείς έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε. Κάποιοι επιθυμούσαν να καταψηφίσουμε. Εάν πηγαίναμε σε εκλογές και ο λαός έδινε την εξουσία στην Νέα Δημοκρατία θα την υπέγραφε τη συμφωνία. Την απάντηση την έδωσε η κ. Μπακογιάννη λεει ο κ. Καμμένος. 

Ο Μητσοτάκης βαράει μπαλοθιές γιατί βλέπει πως ο Ελληνικός λαός βγαίνει από τα βάσανα. Σφοδρή επίθεση για την στάση και τα όσα κατηγορούσαν στο παρελθόν για τον Αντώνη Σαμαρά. Η πρόταση δυσπιστία δεν έχει στόχο την κυβέρνηση αλλά τους ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος διερωτάται ποιος πρώτος μίλησε για διπλές ονομασίας Ο κ. Καμμένος υποστηρίζει ότι η κ. Μπακογιάννη μίλησε για διπλή ονομασία. Οι ΑΝΕΛ παραμένουν σταθεροί και θα παραμείνουμε μέχρι το τέλος. Απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτακης έχει βρεθεί κοντά σε συμφωνία με τον Κίρο Γκλιγκόροφ.

Οι ΑΝΕΛ παραμένουν πιστοί στις θέσεις μας. Όταν έλθει ο ώρα που μπορεί να χωρίσουν οι δρόμοι μας θα έχουν φύγει τα μνημονια το καταληκτικό σχόλιο του Πάνου Καμμένου.

Στο βήμα η Φώφη Γεννηματά

18.27 Δεν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση σε κανένα θέμα. Η παρούσα κυβέρνηση είναι μια θλιβερή μειοψηφία λεει η κ. Γεννηματά. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης ασκεί σκληρή κριτική στη κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά . Προς τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές που χαιρέτησαν τη συμφωνία η κ. Γεννηματά λεει σε έντονο ύφος ότι δεν χρειαζόμαστε συμβουλές. «Εμείς θα αποφασίσουμε». Οι χειρισμοί με τα Σκόπια ήταν λανθασμένοι. Η κυβέρνηση προχώρησε μόνη της.

Οι πολίτες που εκφράζουν ανησυχία για το Μακεδονικό δεν έχουν καμία σχέση με τις ακραίες φασιστικές ενέργειες. Καταδικάζουμε τα όσα έγιναν με τη Χρυσή Αυγή. «Καμία ανοχή με τους φασίστες». Το δικό μας όχι δεν είναι το ίδιο με το όχι της Νέας Δημοκρατίας λέει η κ. Γεννηματά. Η πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τη στάση του δεν συνέβαλε για εθνική συνεννόηση λεει η κ. Γεννηματά .

Η συμφωνία δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση. Έχει θετικά στοιχεία ενώ είναι εφαρμογή της είναι αβέβαιη. «κ. Τσίπρα δεν πρέπει να βιαστείτε». Τρία προβληματικά σημεία. Αναθεώρηση Συντάγματος. Η επιστολή ένταξη σε ΝΑΤΟ να αποσταλεί μετά την ολοκλήρωση από πλευράς Σκοπίων. Δίνεται Μακεδονική ταυτότητα κάτι που δεν υπάρχει στο σημερινό Σύνταγμα.

Στο βήμα ο Σταύρο Θεοδωράκης

18.05 Στο Μακεδονικό οι ευθύνες των Ελλήνων πολιτικών είναι τεράστιες. Όλες οι χώρες την έχουν αναγνωρίσει με το όνομα «Μακεδονία». Εκτός από την Κύπρο που είναι στο πλευρό μας. Ξένα κράτη όπως η Τουρκία έχει γραφεία στα Σκόπια. Τράπεζα που είναι στη σφαίρα επιρροής στον Ερντογάν χρηματοδοτεί τα Βαλκάνια και Σκόπια. Αυτοί είναι σε άνοδο και εμείς σε πτώσης. Το ερώτημα είναι θα παραχωρήσουμε και άλλο έδαφος στη Τουρκία. Πρέπει να τους ανακάμψουμε και η μόνη λύση είναι να τους φέρουμε κοντά μας λέει ο κ. Θεοδωράκης. Όλοι οι ξένοι χαιρέτησαν τη συμφωνία. Το τρωτό σημείο της συμφωνίας είναι πως θα ονομάζονται οι σκοπιανοί που θα έπρεπε να ήταν Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας σκέτο.

 Οι πολιτικοί δεν πρέπει να σέρνονται από τα συνθήματα της πλατείας. Όπως έκανε ο Βενιζέλος και ο Μητσοτάκης. Και συμφώνησα τότε μαζί τους. Το Ποτάμι δεν πιστεύει στη Δευτέρα Πολιτική Παρουσία. Η βοήθεια στην πατρίδα δεν σημαίνει στήριξη στους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν τελειώνει στους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Έντονα επικριτικός με τα συλλαλητήρια τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε τερατογγενέσεις λέει ο κ. Θεοδωράκης. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν τα κατορθώματα των παλικαριών του φασισμού. Πρέπει να αποξηράνουμε το βούρκο του φασισμού. Η στάση του Πάνου Καμμένου είναι τυχοδιωκτική και επικίνδυνη. Γελάνε και οι πέτρες όταν επικαλείται αρχές. Ο Αλέξη Τσίπρας φέρει ευθύνες.

Κάποιοι ψάχνουν να βρουν ευκαιρία να μην λύσουν το Μακεδονικό. Το ίδιο έκαναν και με το σχέδιο ΑΝΑΝ δεν λένε όμως τώρα πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα είχαν φύγει. Εγώ λεει ο κ. Θεοδωράκης δεν εχω να φοβηθώ τίποτα. Το μόνο ερώτημα των βουλευτών σήμερα είναι αν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.

Στο βήμα ο Βασίλης Λεβέντης

16.38 Στην συνάντηση που είχα με τον κ. Τσίπρα μου είπε πρώτα η Συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια και μετά η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Ένταση στην Ολομέλεια από φωνές από το ακροατήριο. Ο κ. Λεβέντης ανέφερε την συζήτηση με τα τις συμφωνίες Λονδίνου Ζυρίχης με τον Καραμανλής να λέει στο Σώμα ότι λύθηκε το Κυπριακό και ο Γιωργος Παπανδρέου του απάντησε ότι τότε άρχιζε. Το ίδιο είπε ο κ. Λεβέντης θα γίνει και τώρα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απευθυνόμενος προς το Νίκο Κοτζιά του λέει ότι αύριο θα είστε υπόλογος. Η παραχώρηση της Μακεδονίας είναι πολύ σοβαρό και υπάρχει ατομική ευθύνη για αυτό προτού υπογράψετε να το σκεφθείτε υποδεικνύει ο κ. Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης ρωτά την κυβερνητική πλευράς γιατί λένε σύνθετη ονομασία και δεν λένε Μακεδονία. Γιατί ντρέπεστε διερωτάται ο κ. Λεβέντης ο οποίος σε έντονο ύφος απορρίπτει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι παρόμοιο με τη θέση της Νέας Δημοκρατίας το 2009. «Πάτε να κάνετε ένα έγκλημα που λέτε πήγαν να κάνουν οι προηγούμενοι». Πρώτα έγινε η συμφωνία και μετά συνεδρίασε η Βουλή. Εάν δεν μεσολαβούσε η πρόταση της ΝΔ δεν θα συνεδρίαζε η Βουλή. «Αυτά είναι πραξικοπήματα».

Ο κ. Λεβέντης κατηγορεί την Αμερικάνικη πλευρά λέγοντας πως δεν έχει δει μεγαλύτερη αχαριστία. Επιτίθεται στον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα λέγοντας πως όταν συναντήθηκε μαζί του είδε πως μας ήθελε «σκλαβάκια» Οι αμερικανοί αντί να πιέζουν ένα κράτος 20 χρονών πιέζουν ένα κράτος 4 χιλιάδων χρόνο λέει σε έντονο ύφος ο κ. Λεβέντης. Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να καταγγείλει τη συμφωνία όταν έλθει και δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ τη λέξη Μακεδονία. Δεν μου απάντησε τονίζει ο κ. Μητσοτάκης και αυτό με βάζει σε σκέψεις.

Είναι ανέντιμο αυτό που πάτε να κάνετε αύριο λέει στο Νίκο Κοτζιά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Ελλήνων. Έντονα επικριτικός είναι ο κ. Λεβέντης και με τη Νέα Δημοκρατίας ρωτώντας του παρόντες βουλευτές αν θα έλεγαν όχι στο αμερικάνους προκαλώντας αντιδράσεις.

Ο κ. Λεβέντης ζητά από την Ολομέλεια να καλέσει των πρωθυπουργό να μην πάει αυριο στις Πρέσπες. Πρέπει η Βουλή να πει στους αμερικάνους ότι δεν μπορούμε να υπογράψουμε. Αν δεν το κάνει θα είναι ανάθεμα λέει με οργή. Απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο να σκεφτεί καλά. Δεν μπορεί να λεει αυτά που λεει σήμερα

16.42 Στις 5.30 σύμφωνα με το πρόγραμμα της συζήτησης θα ξεκινήσουν οι ομιλίες πολιτικών αρχηγών με πρώτο τον Βασίλη Λεβέντη της Ένωσης Κεντρώων.

15.55 Μετά την ομιλία Αντώνη Σαμαρά και Δημήτρη Τζανακόπουλου η συζήτηση επί της μομφής συνεχίζεται με τις ομιλίες βουλευτών.

15.53 Η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας για τις αναφορές Τζανακόπουλου στη Χρυσή Αυγή προκαλεί κλίμα έντασης στην Ολομέλεια.

15.38 Με τη φράση πως θα "είναι απέναντι στους πατριδοκάπηλους μηδενιστές" και με χειροκροτήματα από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στον οποία απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος προτρέπει τον κ. Σαμαρά να διαβάσει το χθεσινό άρθρο του κ. Κασιμάτη στην Καθημερινή ως απάντηση για το περιεχόμενο της παρούσας συμφωνίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απατώντας στα περί προσπάθειας της κυβέρνησης να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατίας είπε πως αυτό είναι ταλέντο του ιδίου του Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγορεί την Νέα Δημοκρατία ότι έχει στρώσει το χαλί στον Εθνικισμό. Σε έντονο ύφος υποστηρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι υπεύθυνος για τα όσα συνέβησαν στη Βουλή με τη Χρυσή Αυγή.

15.10 Στο βήμα ο Αντώνης Σαμαράς 

Αντώνης Σαμαράς:  Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με ένα άρθρο του Θεόδωρου Πάγκαλου για να υποστηρίξει ότι αγωνίσθηκε για το Μακεδονικό. Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα του είπε ότι πολέμησε για το Σκοπιανό ενώ αυτός τα έδωσε όλα χωρίς στήριξη από τη Βουλή. Κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για μυστική διπλωματία, με ανύπαρκτη νομιμοποίηση. Τον επικρίνει ότι τα παπαγαλάκια του, τον κατηγορούν και τον συκοφαντούν συνεχώς. Όπως είπε το 1992, ο ίδιος δεν δημιούργησε το Μακεδονικό αλλά ο Τίτο και ο Στάλιν για τους οποίος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν είπε τίποτα όπως τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς επικαλείται τη στάση του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου στο θέμα. 

«Μέσα στη φούρια σας έχετε γίνει περισσότερο σκοπιανοί από τους σκοπιανούς» κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς. «Είστε μόνοι σας και τα δώσατε όλα λέει ο κ. Σαμαράς. Δεν διαπραγματευθήκατε τα αναγνωρίσατε όλα. Διαδηλώνατε για αναγνώριση με το όνομα «Μακεδονία». Η συμφωνία που φέρνεται αναγνωρίζει και «Μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα». 

Ο πρώην πρωθυπουργός επικαλείται όπως λεει τη μη αναγνώριση από πλευράς της Βουλγαρίας «Μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας παρά ότι αναγνώρισε το κρατίδιο ως «Μακεδονίας». Ο Κ. Σαμαράς αναφέρεται στις πρόνοιες της συμφωνίας την οποία χαρακτηρίζει έκτρωμα.

Θεωρεί φυσικό τα συγχαρητήρια ξένων ηγετών προς τον Έλληνα πρωθυπουργό αφού οι ξένου θέλουν να το κλείσουν. Ο κ. Σαμαράς κάνει παραλληλισμό με το σχέδιο Ανάν λέγοντας πως αν ο Αλέξης Τσίπραςτο έφερνε και πάλι και τότε θα δεχόταν τα συγχαρητήρια των ξένων ηγετών. Κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι διακατέχεται από μένος για τον ίδιο κάτι πρωτόγνωρο.

Επί προσωπικού ο κ. Σαμαράς αναφέρεται στις σφοδρές επιθέσεις που έχει δεχθεί από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος λέει ότι σεβάστηκε τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρωθυπουργό ενώ σήμερα στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Του ζητά να σεβαστεί τη θέληση του Ελληνικού Λαού. «Είστε εθνομηδενιστές» λέει χαρακτηριστικά. Η Νέα Δημοκρατία δεν λιποτακτεί αγωνίζεται για τη Μακεδονία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση