ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αρχισε ο «πόλεμος» στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντάλλαξαν τα πρώτα πυρά μετά τις κάλπες της Κυριακής, με φόντο τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση

Δώρα Αντωνίου

Η προεκλογική περίοδος πριν από τις επαναληπτικές εκλογές προβλέπεται συναρπαστική. Ακούγεται παράδοξο, με δεδομένο –είναι περισσότερο από βέβαιο– ότι η Ν.Δ. θα καταφέρει μια άνετη αυτοδυναμία στις κάλπες της (πιθανότατα) 25ης Ιουνίου. Ομως, μια αδυσώπητη πολιτική μάχη ξεκίνησε προχθές, σχεδόν με το κλείσιμο της κάλπης, και θα κυριαρχήσει τις προσεχείς εβδομάδες: η μάχη για την κυριαρχία στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το 20% του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί εύλογα αμφιβολία για το κατά πόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να θεωρηθεί ότι εκφράζει τον σαφώς πιο ευρύ πολιτικό χώρο του Κέντρου. Το 11,5% του ΠΑΣΟΚ άνοιξε την όρεξη στον Νίκο Ανδρουλάκη και τα στελέχη του να επιδιώξουν να αξιοποιήσουν το momentum, τη ραγδαία υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και την προσωπική πολιτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα, για να επαναφέρουν το κόμμα τους σε ρόλο δεύτερου πόλου στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και σε ρόλο αυθεντικού εκφραστή της Κεντροαριστεράς, της ιδεολογίας της και των προσδοκιών μιας πλατιάς μερίδας του πληθυσμού, που στο παρελθόν έδωσε στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηριστικά πολιτικής ηγεμονίας.

Τα τροχειοδεικτικά πυρά ήδη έχουν αρχίσει να εκτοξεύονται εκατέρωθεν και η συνέχεια προδιαγράφεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αν και η αντιπαράθεση θα είναι σκληρή. Απόλυτα λογικό, καθώς τα δύο κόμματα θα αντιπαρατεθούν σε έναν αγώνα που πιθανότατα θα κρίνει την επιβίωσή τους και τουλάχιστον στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα για την ηγεσία.

εγκατέλειψε τα ανοίγματα και τις επιθέσεις φιλίας προς τη Χαριλάου Τρικούπη.

Από την Κουμουνδούρου χθες κατέστη σαφές ότι εγκαταλείπουν την «επίθεση φιλίας» που κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε σχεδόν πεισματικά να εξασφαλίσει έστω και υπαινικτικό σινιάλο της Χαριλάου Τρικούπη για πιθανή συνεργασία μετά τις εκλογές, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να αποκρούει πεισματικά το φλερτ της Κουμουνδούρου. Τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι θα επιμείνουν στην προσπάθεια για ενωτικές κινήσεις στο μέλλον, αλλά ότι δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες οι προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ να διευρύνει την επιρροή του. «Δεν θα του δώσουμε ούτε σπιθαμή», λέγεται χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, υιοθετείται και στρατηγική blame game με στόχο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο η Κουμουνδούρου κατηγορεί ότι αντί να συστρατευθεί στην προσπάθεια για το «μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων» και την ήττα της Ν.Δ., ενδιαφέρθηκε μόνο για τη δική του ενδυνάμωση και την περιχαράκωση του εκλογικού κοινού του, κάτι που δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η απάντηση ήταν άμεση από το ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για «φιλί ζωής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη» από τον Αλέξη Τσίπρα. Συνοδεύτηκε με αναφορές για επικίνδυνες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα, για υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και υπενθύμιση των «τοπικών νομισμάτων». Και με την κατάληξη ότι «κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο».

Στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται για διμέτωπο προκειμένου «να εμπεδωθεί ότι είμαστε ο στρατηγικός αντίπαλος της Ν.Δ., το αντίπαλο δέος της Δεξιάς», όπως λένε. Ετσι, θα μπουν στον δεύτερο κύκλο προεκλογικής εκστρατείας, ανεβάζοντας τους τόνους αντιδεξιάς ρητορικής για να χαράξουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές με τη Ν.Δ. και να καταστούν ο αυτονόητος υποδοχέας των ψήφων της Κεντροαριστεράς. Το βάρος, βεβαίως, θα πέσει στο λεκανοπέδιο, όπου είναι εμφανές ότι το κόμμα υπολείπεται και μπορεί να επιδιώξει σημαντική βελτίωση των ποσοστών του. Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ ξεκινάει με την τοποθέτηση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής «δεν είναι επιδοκιμασία της Ν.Δ., είναι πλήρης αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ», που δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να αποτελέσει πειστικό αντίβαρο.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να αναδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει τη φρέσκια, ανανεωμένη εναλλακτική, ενώ πέρα από τα πρόσωπα που συμβολίζουν αυτή την ανανέωση, θα δοθεί βαρύτητα στην ανάδειξη του προγράμματος του κόμματος έναντι της πολιτικής που εφαρμόζει η Ν.Δ. «Θα απευθυνθούμε στους ψηφοφόρους για να δείξουμε ότι διαθέτουμε σοβαρή στρατηγική και ένα πρόγραμμα επίκαιρο και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της εποχής. Οχι με προτάσεις που ακούστηκαν ξανά το 2015 και επανέρχονται στο προσκήνιο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, σαν να μην έχουν μεσολαβήσει οκτώ χρόνια, σαν να μη δοκιμάστηκαν στην πράξη για τη διακυβέρνηση της χώρας».

Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσαν, η εσωστρέφεια επιστρέφει στο κόμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ένα πολύ δύσκολο έργο: να ανασυνταχθεί για την επόμενη κρίσιμη εκλογική μάχη. Φωτ INTIME NEWS.

Για την ήττα ΣΥΡΙΖΑ φταίνε… οι άλλοι

Του Αντώνη Αντζολέτου

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 598.503 λιγότερες ψήφους στις εκλογές της Κυριακής σε σχέση με το 2019. Και όταν αυτό συμβαίνει σε ένα κόμμα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση για τέσσερα χρόνια, τα πράγματα είναι εξαιρετικά σύνθετα. Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου το κλίμα ήταν βαρύ. Διαπιστώθηκε πως υπήρξε μια μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές και, βέβαια, έγινε αποτίμηση των παλινωδιών του κόμματος που το πήγαν πολύ πίσω. Τριάντα δύο ημέρες είναι πολύ λίγες για να μπορέσει o ΣΥΡΙΖΑ να ανασυνταχθεί και κυρίως να επικοινωνήσει το νέο αφήγημα που θα έχει απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Σε αυτό που συμφώνησαν είναι πως ενόψει της εκλογικής μάχης της 25ης Ιουνίου θα πρέπει «να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία και στην αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη». «Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε την προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνεδρίαση του οργάνου, οριοθετώντας το αφήγημα με το οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Το μήνυμα από εδώ και στο εξής πρέπει να είναι αποκρυσταλλωμένο και καθαρό, χωρίς τα θολά σημεία της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Με την τοποθέτησή του επέρριψε ευθύνες για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης που δεν ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο ενότητας που έκανε: «Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η Ν.Δ., αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής. Οι προοδευτικές δυνάμεις, στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Και χθες, την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της Δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι, το δικό τους το χωράφι».

 

Η Κεντρική Επιτροπή

Κύριος στόχος με βάση και τη δήλωση του προέδρου; Ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων. Και για την Κουμουνδούρου είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου» να απευθυνθεί στο κοινό που τον στηρίζει από το 2012. Υπάρχει μια μεγάλη διασπορά η οποία θα πρέπει να μαζευτεί. Αύριο θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να γίνει ένας πρώτος απολογισμός και να αποτυπωθούν τα επόμενα κρίσιμα βήματα.

Σύγχυση και δύσκολη «επόμενη ημέρα»

Η αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχθηκε πως δεν μπορεί να νικηθεί με «φλερτ» προς φίλιες δυνάμεις και τη θολή «προοδευτική διακυβέρνηση». Και πλέον το κόμμα είναι μόνο του απέναντι σε όλους. Από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου βγαίνει ένα κλίμα ενωτικό στη γραμμή «προστασίας του προέδρου». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως έχει μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνει την ευθύνη και να μην εγκαταλείπει τη μάχη. Σε αντίθεση με κάποιες φήμες, δεν τέθηκε ζήτημα απόσυρσής του από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα θα κριθεί και από τα νέα αποτελέσματα. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως «δεν τίθεται θέμα ηγεσίας όταν έχεις σε ένα μήνα εκλογές. Μετά τις εκλογές θα κάνουμε ταμείο και πιστεύω ότι τα συλλογικά μας όργανα θα δρομολογήσουν και μια συνεδριακή διαδικασία έκτακτη». Υπέρ της παραμονής του στην προεδρία τάχθηκε η Ελενα Ακρίτα: «Ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει πιο δυνατός από ποτέ μετά την ήττα. Και θα την ξαναφέρει την Αριστερά στην εξουσία». Ο Νίκος Μπίστης στον ΣΚΑΪ δήλωσε: «Η δική μας πρόταση δεν μπόρεσε να λειτουργήσει. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση, θα τα βάλουμε κάτω τώρα, αλλά η εκτίμησή μας θα γίνει κυρίως μετά από αυτές τις εκλογές».

Νέα πρόσωπα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», συζητήθηκε χθες το ενδεχόμενο νέα πρόσωπα με ηχηρό αποτύπωμα μετά τις εκλογές να αποκτήσουν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Μπορεί να ξεπεράσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διαφορά των 20 μονάδων; Στην Κουμουνδούρου δεν ζεσταίνουν τις μηχανές με αυτή τη στρατηγική. Οι δηλώσεις, ωστόσο, των στελεχών λίγες ώρες μετά τη συντριβή δείχνουν τη σύγχυση που υπάρχει. Ο Γιώργος Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook –πέρα από την κριτική που άσκησε τονίζοντας ότι «μας έφτυσαν, δεν βρέχει»– εκτίμησε πως η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι σίγουρη και ότι «προέχει η μάχη των επόμενων εκλογών. Δεν είναι χαμένη. Δεν έχει τελειώσει τίποτα». Στην ίδια γραμμή ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε: «Θα μας δοθεί η ευκαιρία τον μήνα που έρχεται να διορθώσουμε τα δικά μας λάθη με στόχο να διεκδικήσουμε, πάρα πολύ δύσκολα, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό και την κυβέρνηση τελικά».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να παραλάβει τη διερευνητική εντολή, την οποία θα παραδώσει εντός ολίγων ωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση