ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ασυμπτωματικός ένας στους τρεις ασθενείς κορωνοϊού στην Ελλάδα

Από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο εργαστήριο 15.000 μοριακά τεστ ανίχνευσης του ιού

Newsroom Κ, Αθήνα

Υψηλό ποσοστό ασυμπτωματικών ασθενών του κορωνοϊού στην Ελλάδα, που χωρίς να το γνωρίζουν μπορεί να συμβάλουν στη διασπορά του ιού, καταδεικνύουν οι έλεγχοι ιδιωτικών εργαστηρίων της χώρας. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Ομίλου Βιοϊατρικής, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν ένα στα τρία άτομα που ελέγχθηκαν και βρέθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2 δεν εμφάνιζε κανένα σύμπτωμα λοίμωξης από τον ιό.

Ειδικότερα, από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο εργαστήριο 15.000 μοριακά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι το 1,3% των δειγμάτων ήταν θετικό στον ιό. Πυρετό ανέφερε το 40,9% των θετικών ασθενών, βήχα το 18,7% ενώ σε μικρότερα ποσοστά αναφέρθηκαν διάρροια, καταρροή και κεφαλαλγία. Το 28,9% των ατόμων με θετικό τεστ δεν ανέφερε συμπτώματα. Το ποσοστό αυτό προκαλεί προβληματισμό, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλοί ασυμπτωματικοί ασθενείς δεν εξετάζονται ποτέ και συμβάλλουν ακούσια στη διασπορά του ιού.

«Στην πλειονότητά τους οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ζητούν να εξεταστούν είτε γιατί μόλις έχουν επιστρέψει από κάποιο ταξίδι είτε επειδή σκοπεύουν να ταξιδέψουν. Το σημαντικά αυξημένο ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών στους οποίους ανιχνεύεται ο κορωνοϊός, υποδηλώνει ότι ο μοριακός έλεγχος ευρείας κλίμακας είναι αναγκαίος. Με αυτή τη στρατηγική εντοπίζονται οι φορείς της νόσου, ιχνηλατούνται οι επαφές τους και αυτό συμβάλλει στη μείωση της διασποράς του ιού», σχολίασε η επικεφαλής του εργαστηρίου, εργαστηριακή γενετίστρια δρ Ειρήνη Λουίζου. Σημειώνεται ότι καθημερινά στο συγκεκριμένο εργαστήριο διενεργούνται κατά μέσον όρο 250 μοριακά τεστ, με δυνατότητα έως και 600 τεστ, με μέσον όρο έκδοσης των αποτελεσμάτων τις 8 ώρες. Τον τελευταίο μήνα διενεργείται και τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού (rapid test) με το αποτέλεσμα να εκδίδεται σε δύο ώρες από τη λήψη του δείγματος.

Τα θετικά περιστατικά δηλώνονται αυθημερόν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κλινικά δείγματα που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας έως και χθες ξεπερνούν τις 320.000, ενώ όπως αναφέρεται στην 7η έκθεση του Παρατηρητηρίου COVID-19 της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής, το διάστημα 26 Ιουνίου με 1η Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν στη χώρα 29,59 τεστ ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 27,44 τεστ ανά 1.000 κατοίκους την προηγούμενη εβδομάδα, με το 0,5% αυτών να επιστρέφει θετικό. Σε αυτή τη φάση, δωρεάν μοριακοί έλεγχοι ανίχνευσης του ιού στα δημόσια εργαστήρια (ΕΚΕΑ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Παστέρ και νοσοκομεία) διενεργούνται κυρίως σε άτομα που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου, κατά την ιχνηλάτηση των επαφών τους, στοχευμένα στις πύλες εισόδου της χώρας –σύμφωνα με τον ειδικό αλγόριθμο που έχει δημιουργηθεί– αλλά και μαζικά σε περιοχές όπου καταγράφεται συρροή κρουσμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Σε προεκλογικό άμυνας ο ΔΗΣΥ

«Πραγματικά, είναι απίστευτα άδικο αυτό που συμβαίνει εναντίον της κυβέρνησης καί τής Κας Γιολιτη. Αντί, ...»
Αλέξης Σταυρινίδης  |  16:00

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Εκτός από τον γνωστό θεατράνθρωπο, που μονοπωλεί τις τελευταίες ημέρες την εισαγγελική δραστηριότητα, ακόμη ένας πασίγνωστος ηθοποιός βρίσκεται δεύτερος στη λίστα των προτεραιοτήτων της Δικαιοσύνης.

Tσουνάμι με το ελληνικό #ΜeToo

Ακόμη ένας πασίγνωστος ηθοποιός βρίσκεται στη λίστα των εισαγγελικών προτεραιοτήτων. Στις 11 έχει κληθεί στην Εισαγγελία ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΛΛΑΔΑ