ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:32
 

Βαρύς απολογισμός από την πυρκαγιά στη Στροφυλιά

Η καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά είναι ασυνήθιστη για την εποχή.

Newsroom Κ, Αθήνα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Περίπου 2.000 στρέμματα πυκνού πευκοδάσους που κάηκαν και εκατοντάδες μικρά ζώα που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν είναι ο απολογισμός της πυρκαγιάς στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου στη Στροφυλιά. Η καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά είναι ασυνήθιστη για την εποχή, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη συζήτηση περί επέκτασης της αντιπυρικής περιόδου.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. «Η πυρκαγιά ξεκίνησε στη δύσβατη περιοχή Κουνουπέλι, μέσα στον πυρήνα του εθνικού πάρκου και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα λόγω του αέρα», εξηγεί η Γεωργία Καραμπέρου, συντονίστρια του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. «Η φωτιά έκαψε πυκνό δάσος χαλεπίου πεύκης και πολλά ζώα που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν. Το ευτύχημα είναι ότι δεν έφθασε στο δάσος της κουκουναριάς. Η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, οπότε η Πυροσβεστική δεν είχε δυνάμεις μέσα στο εθνικό πάρκο. Ο πλησιέστερος πυροσβεστικός σταθμός βρίσκεται στα Λεχαινά, σε απόσταση περίπου 20 λεπτών. Πιστεύω, όμως, ότι η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε γρήγορα».

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί. «Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή ενός παρθένου δάσους αυξάνει τις πιθανότητες μιας πυρκαγιάς μη ηθελημένης», εκτιμά ο Γιώργος Κανέλης, από την Οικολογική Κίνηση Πάτρας. «Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται ένας μικρός οικισμός, ο Μπρινιάς και τα Σαμαραίικα, μια περιοχή αυθαιρέτων στην καρδιά του δάσους». Να σημειωθεί ότι το ζήτημα των Σαμαραίικων χρονίζει εξαιτίας της απροθυμίας της πολιτείας να συγκρουστεί με τα μικροσυμφέροντα της περιοχής.

Η καταστροφή στη Στροφυλιά φέρνει στο προσκήνιο αρκετά ζητήματα. Κατ’ αρχάς, σε τοπικό επίπεδο, την ανάγκη για προστασία της καμένης περιοχής. «Η χαλέπιος πεύκη έχει μεγάλη ικανότητα αναγέννησης. Πρέπει όμως η περιοχή να φυλαχθεί από τη βόσκηση», εκτιμά ο κ. Κανέλης. Κατά δεύτερον, επαναφέρει τη συζήτηση για τα χρονικά όρια της αντιπυρικής περιόδου.

«Μέσω… Θεσσαλονίκης»

«Η επιμήκυνση της αντιπυρικής περιόδου θα σήμαινε την παρουσία εναέριου μέσου πυρόσβεσης στην Ηλεία όλο τον χρόνο. Η πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί άμεσα και όχι ύστερα από 4 ώρες από το ξέσπασμά της μέσω… Θεσσαλονίκης», αναφέρει σε χθεσινή της δήλωση η Χριστίνα Ευθυμιάτου, εκ μέρους των Οικολόγων Πρασίνων. «Αυτό επιβάλλει η κλιματική αλλαγή – έχει έρθει η ώρα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και όχι να λέμε κατόπιν εορτής τι έπρεπε να είχε γίνει».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ μοιράζονται τους νέους δήμους

«έτσι μπράβο .. να διοικείτε η χώρα κομματικά πολιτικαντζηδικα ... μπράβο.. μελέτες , ειδικοί , στοιχεια ...»
Πελασγός  |  11:24

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Βροχές προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία

«Μήπως θα πρέπει, εκεί στην Σύνταξη, να αποφασίσετε : Η "Ελευθερίας" είναι Πλατεία ή...............γέφυρα ...»
Γιαννούλης Σολομωνίδης  |  10:35

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X