ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:04
 

Δεν βρίσκουν προσωπικό για τα ΜΑΤ στην Ελλάδα

Θα μετακινηθούν σε αυτά 100 Αστυνομικοί από άλλες υπηρεσίες

Newsroom Κ, Αθήνα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις των ΜΑΤ εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και της απόφασης του αρχηγείου να ενισχύσει την υπηρεσία όχι με νέους αστυφύλακες, όπως συνέβαινε παλαιότερα, αλλά μετακινώντας προσωπικό από άλλες υπηρεσίες που, όπως και τα ΜΑΤ, αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψανδρίας. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας (ΕΑΣΥΑ) εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί για «προχειρότητα» την ηγεσία του σώματος: «Αντί της ουσιαστικής ενίσχυσης, οι υπεύθυνοι “φωστήρες” ανακάλυψαν μια εντελώς πρόχειρη ενίσχυση από άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις, οι οποίες ψυχορραγούν», επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της ΕΑΣΥΑ.

Στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΔΑΕΑ) υπηρετούν σήμερα 1.600 άτομα, 500 λιγότερα από την οργανική δύναμη της υπηρεσίας. Οι διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ, πρώην ΜΑΤ) ανέρχονται σε 24, από τις οποίες τέσσερις βρίσκονται σε κέντρα κράτησης εκτός Αττικής και άλλες 12 έως 15 εκτελούν σε 24ωρη βάση υπηρεσία στατικής φύλαξης στο κέντρο της Αθήνας. Οι διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), αντίστοιχα, ανέρχονται σε 25. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι διμοιρίες της ΥΑΤ δεν συγκροτούνται από 16 - 18 αστυνομικούς όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά από 10 ή 11. Αντίστοιχα, της ΥΜΕΤ αποτελούνται από 6 έως 8 άτομα αντί 12 έως 14 παλαιότερα.

«Η συγκεκριμένη πρακτική οδηγεί σε λάθη και εκθέτει τους συναδέλφους σε κίνδυνο», επεσήμανε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΑΣΥΑ, Δημοσθένης Πάκος. Τον περασμένο Ιούλιο, οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. είχαν πραγματοποιήσει ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις της ΔΑΕΑ στην Καισαριανή και είχαν επιδώσει ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν ενίσχυση της υπηρεσίας και επαναπροσδιορισμό των καθημερινών υπηρεσιακών αναγκών. «Θέλουμε εδώ και τώρα λύσεις γιατί αλλιώς σε λίγους μήνες η ΔΑΕΑ θα είναι υπηρεσία “φάντασμα”», κατέληγε το ψήφισμα. Σε παρόμοιες επισημάνσεις είχε προχωρήσει η ΕΑΣΥΑ και τον Μάιο του 2018, με αφορμή την κινητοποίηση, τότε, μεγάλου αριθμού διμοιριών για τον τελικό Κυπέλλου ποδοσφαίρου. Σε ανακοίνωσή της μάλιστα είχε ζητήσει επιτακτικά την τροποποίηση της διάταξης του κώδικα μεταθέσεων που δεν επιτρέπει στους νεοεισερχόμενους στο σώμα να τοποθετούνται στη ΔΑΕΑ. Οπως επισημαίνει ο κ. Πάκος, η εν λόγω διάταξη τέθηκε σε ισχύ το 2016 με το αιτιολογικό ότι οι νέοι αστυφύλακες δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε μια υπηρεσία με στρατιωτικού τύπου χαρακτηριστικά, αλλά στα αστυνομικά τμήματα.

Με τη σύμφωνη γνώμη και της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη, που κατά την επίσκεψή της στην έδρα των ΜΑΤ είχε δεσμευθεί για την ενίσχυση της υπηρεσίας, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε την Πέμπτη διαταγή για μετακίνηση στη ΔΑΕΑ 100 αστυνομικών. Αποφασίστηκε ωστόσο η ενίσχυση των ΜΑΤ να γίνει με αστυνομικούς από τα αστυνομικά τμήματα, τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, την Τροχαία αλλά και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, δηλαδή υπηρεσίες που επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

Σκληρή ανακοίνωση

Στην πρωτοβουλία του αρχηγείου απάντησαν με σκληρή ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα ανακοίνωσης που εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης η ένωση Αθηνών καταγγέλλοντας τη διοίκηση για «ιδεοληψία»: «Οταν επί 3 χρόνια ζητούμε οι νεοεξερχόμενοι αστυφύλακες να τοποθετούνται στα ΜΑΤ, κάποιοι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις ιδεοληψίες τους, καταργώντας τη ΔΕΛΤΑ και διαλύοντας τις διμοιρίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Στις κεντρικές φυλακές η απάντηση για τις παρεμβολές κινητών

«Στην προσπάθεια να απενεργοποιήσουν τα κινητά τηλέφωνα των φυλακισμένων που έχουν στην κατοχή τους παράνομα, ...»
Χάρις  |  22:58

Υπερπληθυσμός στις Κεντρικές Φυλακές

«Λυπάμαι που το σάπιο σωφρονιστικό μας σύστημα και οι άχρηστοι κρατικοί μηχανισμοί μας, αναγκάζουν ανθρώπους ...»
ναταλία  |  22:31

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Άσπονδοι φίλοι ή περιπαίζουν μας ούλλους;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  20:16

Τα τετράμηνα οδηγούν στα φροντιστήρια

«ενω πριν τα τετραμηνα οι γονεις και οι μαθητες δεν ειχαν ξανακουσει για φροντιστηρια. »
αντζελα  |  12:44

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X