ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκλογές 2023: Oι πρωτοκλασάτοι στα τηλεοπτικά παράθυρα

Ποια κόμματα που «κόπηκαν» την πρώτη φορά από τον Άρειο Πάγο θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν

Kathimerini.gr

Γιώργος Μπουρδάρας

Με τη θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος, το απόγευμα της Δευτέρας, για τη διάλυση της βραχύβιας, μόλις 24ωρης διάρκειας, νέας Βουλής με τη σύνθεση που ανέδειξαν οι κάλπες της περασμένης Κυριακής, και την προκήρυξη εκλογών και πάλι για τις –εκτός απροόπτου– 25 Ιουνίου, η χώρα θα εισέλθει εκ νέου σε προεκλογική περίοδο. Θα έχει προηγηθεί, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, η ορκωμοσία των βουλευτών αύριο το απόγευμα και η εκλογή προεδρείου το πρωί της Δευτέρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για πρόεδρος θα προταθεί ο κ. Κ. Τασούλας, ενώ και για τις θέσεις των αντιπροέδρων όσα πρόσωπα ήταν και στην προηγούμενη περίοδο, με εξαίρεση δύο που δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν: αντί του κ. Δ. Βίτσα η κ. Μερόπη Τζούφη (ΣΥΡΙΖΑ) και αντί του κ. Απ. Αβδελά ο κ. Κ. Χήτας (Ελλ. Λύση).

Τα νέα στοιχεία
Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία θα υπάρχουν αρκετά ουσιαστικά ή και διαδικαστικού χαρακτήρα νέα στοιχεία συγκριτικώς με όσα βιώσαμε ενόψει της κάλπης της 21ης Μαΐου.

Οι αρχηγοί και τα στελέχη των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις προσεχείς εκλογές θα πραγματοποιήσουν ξανά περιοδείες, ομιλίες, αλλά και τηλεοπτικές εμφανίσεις χωρίς να υπάρχει όριο σε αυτές, μια και οι νέες εκλογές θα γίνουν με λίστα: με ψηφοδέλτια που θα συγκροτηθούν με ευθύνη των κομματικών ηγεσιών, με σειρά που παραδοσιακά έχει μεν κριτήριο τη σταυροδοσία της 21ης Μαΐου, πλην όπως πάντα με το δικαίωμα των αρχηγών για αλλαγές.

Στα νέα αυτά ψηφοδέλτια, υπενθυμίζεται ότι δεν θα πρέπει να βάλει ο ψηφοφόρος σταυρό δίπλα στο όνομα του υποψηφίου της αρεσκείας του. Μια δεύτερη αλλαγή σε αυτό το πεδίο είναι ότι επί του παρόντος είναι άγνωστος ακόμη και ο αριθμός αυτών των ψηφοδελτίων, δεδομένου ότι παραμένει σε γενικές γραμμές άγνωστο και το πλήθος των συνδυασμών που θα κατέλθουν.

Με τα έως τώρα στοιχεία, πέραν των πέντε (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελλ. Λύση), σίγουροι να αδράξουν τη δεύτερη ευκαιρία εμφανίζονται η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και το ΜέΡΑ25, που βρέθηκαν κοντά αλλά δεν πέτυχαν το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή.

Πρόθεση να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών εξέφρασαν και οι «κομμένοι» της πρώτης φοράς Κ. Μπογδάνος με την Πατριωτική Δύναμη και Αφρ. Λατινοπούλου με τη Φωνή Λογικής, ενώ «όχημα» για κάθοδό του αναζητεί και ο φυλακισμένος Ηλ. Κασιδιάρης.

Ολα πάντως θα κριθούν από την αρχή, καθώς θα επαναληφθεί η γνωστή θεσμική διαδικασία: Απαντες θα καταθέσουν σήματα, προγράμματα και υποψηφίους στον Αρειο Πάγο προκειμένου να κρίνει η ολομέλεια του πρώτου τμήματός του αν τηρούν όσα ο νόμος προβλέπει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση