ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Δαδιά Έβρου, κινείται προς παρθένες εκτάσεις

«Γίνονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να σωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρτοποιός

Kathimerini.gr

Δύσκολη είναι η κατάσταση στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο εκεί που οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τις προσπάθειες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες το απόγευμα της Παρασκευής έκαναν μια κηλίδωση πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το έργο των επίγειων δυνάμεων, αφού η περιοχή είναι δύσβατη και άρα δύσκολα προσβάσιμη.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά προς παρθένες δασικές εκτάσεις. Οι συνθήκες είναι δυσμενείς λόγω του μεγάλου όγκου καύσιμης ύλης (μαύρη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη), των απότομων εναλλαγών του ανέμου, της μεγάλης δυσκολίας προσέγγισης (έντονη τοπογραφία, φτωχό οδικό δίκτυο) και της παρατεταμένης ξηρασίας.

«Γίνονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να σωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρτοποιός.

Σημειώνεται ότι συνολικά στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Από τον Στρατό έχουν διατεθεί 7 μηχανήματα έργου και μία ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ» με 36 στελέχη.

Ο δήμαρχος της περιοχής, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στο kathimerini.gr περιέγραψε την άσχημη τροπή που έχει λάβει η πυρκαγιά. «Είμαστε πάλι σε κακή στιγμή. Έχουμε αναζωπυρώσεις και η φωτιά παίρνει κατεύθυνση προς την Λευκίμμη. Είναι περιοχή με πολύ πυκνή βλάστηση και αυτή που καίγεται και αυτή στην οποία κατευθύνεται η πυρκαγιά. Είναι ένα κλειστό δυσπρόσιτο δάσος με πολύ ψηλά δέντρα ύψους έως και 11 μέτρα και με πολλά κουκουνάρια. Απλώνεται πολύ γρήγορα η φωτιά και καίγονται ήδη χιλιάδες στρέμματα Natura. Είμαστε ένα 24 ώρο μετά και δυστυχώς εξελίσσεται ακόμα χειρότερα αντί να οριοθετηθεί».

Συνολικά, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές, ενώ την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν 393 δασικές πυρκαγιές και 800 αστικές. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για την Δαδιά

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Δαδιά της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην ορεινή Ηλεία

Την ίδια ώρα, όπως ενημέρωσε ο κ. Αρτοποιός, οριοθετήθηκε η μεγάλη φωτιά στην Ανδρίτσαινα Ηλείας. Το πύρινο μέτωπο είχε «ανοίξει» σε δύο μέρη και κινείται προς τα χωριά Μήλους και Φανάρι.

Στο σημείο επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποίησαν 2 Air Tractor, 2 Canadair και 1 ελικόπτερο Erickson.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση