ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:26
 

Ελλάδα: Ενδεχόμενο lockdown σε δομή φιλοξενίας

Για 14 ημέρες όλοι οι διαμένοντες θα τεθούν σε καραντίνα

Newsroom Κ, Αθήνα

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί lockdown στη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα, όπου διέμενε νεαρή γυναίκα, η οποία χθες ανιχνεύθηκε θετική στον κορωνοΐο. Η γυναίκα, η οποία ήταν έγκυος, μετέβη στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» στην Αθήνα, όπου και γέννησε. Λίγο μετά, τα αποτελέσματα του τέστ έδειξαν ότι ήταν θετική στον ιό, ενώ αντίθετα αρνητικός είναι ο σύντροφός της. Η δομή όπου διαμένουν περίπου 2.600 άτομα, έχει προς το παρόν «κλείσει». Για 14 ημέρες όλοι οι διαμένοντες θα τεθούν σε καραντίνα, ενώ δικαίωμα εισόδου/ εξόδου θα έχει σε αυτό το χρονικό διάστημα μόνο το προσωπικό με την προϋπόθεση της τήρησης των απαραίτητων μέτρων.

Σύμφωνα με όσα επίσης ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εξετάστηκε και φιλικό πρόσωπο το οποίο συγκατοικούσε με τη γυναίκα, και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ιατρικού ελέγχου, δεν είναι φορέας του ιού COVID-19. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ιχνηλατεί ήδη όλες τις επαφές του κρούσματος τις προηγούμενες ημέρες. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν τεστ ανίχνευσης σε διαμένοντες και προσωπικό εντός του καταυλισμού, προκειμένου να αξιολογηθεί αν θα πρέπει να εφαρμοστεί lockdown (περιορισμός της κάθε οικογένειας στο «δωμάτιο» διαμονής της), ένα μέτρο η εφαρμογή του οποίου υπό τις συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμο.

Η δομή στη Ριτσώνα είχε επεκταθεί από τις αρχές του χρόνου, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα και να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Βρίσκεται στη δημοτική κοινότητα Αυλίδας, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον κοντινότερο οικισμό. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης ανέφεραν ότι είναι σημαντικό να εξεταστούν τα άτομα τα οποία εισέρχονται και εξέρχονται καθημερινά από τον καταυλισμό, δηλαδή κυρίως οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές. Εντός της δομής υπάρχει επίσης safe zone, δηλαδή ξεχωριστός χώρος όπου διαμένουν ασυνόδευτα ανήλικα.

Από την πλευρά του ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), ο οποίος δραστηριοποιείται στο κέντρο φιλοξενίας, τονίζεται ότι στους φιλοξενούμενους εδώ και 15 ημέρες έχουν δοθεί καθαριστικά, χλωρίνη και σαπούνια, ενώ έχει πραγματοποιηθεί ενημέρωση.

Στο μεταξύ, χθες, το ΣτΕ έκανε μερικώς δεκτή την αίτηση που είχαν υποβάλει δύο Αφγανές να παραμείνουν στην Ελλάδα και να μην επιστραφούν στη χώρα τους. Υπενθυμίζεται ότι ΠΝΠ η οποία είχε εκδοθεί στις αρχές Μαρτίου όριζε αναστολή της κατάθεσης αιτημάτων ασύλου για ένα μήνα, για όσους έφτασαν στην Ελλάδα τον Μάρτιο και διαδικασίες απευθείας απέλασης. Με γνώμονα ανθρωπιστικούς λόγους, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος έκανε μερικώς δεκτή αίτηση την αίτηση των δύο γυναικών, διότι η μία είναι έγκυος και η άλλη βρίσκεται σε κατάσταση λοχείας, ενώ και οι δύο έχουν και άλλα ανήλικα παιδιά. Ταυτόχρονα, όμως, απορρίφθηκε η αίτηση τρίτης γυναίκας η οποία επίσης ζητούσε να παραμείνει προσωρινά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Η βουλή των λαϊκιστών Πορδίκη, Καμένης, Ελαμάκια και συνεργατιστή κλέφτη Κουλία- ΕΔΕΚ & ΔΗΚΟ βυθίζουν ...»
Αρμαγεδών  |  11:25

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  15:44

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X