ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Εντείνεται η πίεση στα νοσοκομεία

Η αυξητική τάση που καταγράφεται στις νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19, προκαλεί προβληματισμό στους αρμοδίους

Πέννυ Μπουλούτζα

Η προοπτική σημαντικής αύξησης στις νοσηλείες ασθενών με COVID-19, συνεπεία της ραγδαίας αύξησης νέων κρουσμάτων, προκαλεί συναγερμό στους αρμοδίους. Χθες ανακοινώθηκαν 641 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, με βάση τις αναλύσεις που γίνονται, το στέλεχος «Όμικρον» αποτελούσε στις 30 Δεκεμβρίου το 82% των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν. Το αντίστοιχο ποσοστό μία ημέρα μετά ήταν 89% και πλέον εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει το 90%.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε 43.386 νέα κρούσματα της COVID-19 –σε σύνολο περίπου 520.000 τεστ, με ποσοστό θετικότητας 10,4%–εκ των οποίων 17.526 εντοπίστηκαν στην Αττική, 4.877 στη Θεσσαλονίκη, 1.366 στην Αχαΐα, 1.259 στο Ηράκλειο και 1.035 στη Λάρισα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι 62.

Όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται εκρηκτική αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων στη χώρα, της τάξεως του 290%, αλλά και σημαντική αύξηση του αριθμού των νέων νοσηλειών (34%), ωστόσο οι σκληροί δείκτες, όπως οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις, παραμένουν σε σταθερά επίπεδα. Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα το Λονδίνο, όπου μετά δύο εβδομάδες εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων (500% αύξηση σε σχέση με τα προ της «Όμικρον» επίπεδα) παρατηρείται πλέον μια αποκορύφωση του κύματος, χωρίς να υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες σε ΜΕΘ και στις διασωληνώσεις. «Φαίνεται ένα μικρό φως αισιοδοξίας», σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Χθες στην Ελλάδα οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 628. Οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 641, όταν ο μέσος όρος των εισαγωγών του επταημέρου είναι 462. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν 2.892 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας έναντι 2.003 εξιτηρίων που εκδόθηκαν και πλέον το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων είναι στο 1,4.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας για επιπλέον 300-400 κλίνες που θα διατεθούν στο ΕΣΥ για την νοσηλεία ασθενών με COVID-19, ενώ, όπως τόνισε ο υπουργός, συνολικά ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει 2.000 κλίνες. Η συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές αφορά και στη μετακίνηση γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο από τις πολλές απουσίες υγειονομικών του ΕΣΥ λόγω νόσησης. Και επιπλέον το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει άμεσα σε επιτάξεις υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για τη λήξη ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους επτά μήνες στο σύνολο των πολιτών άνω των 18 ετών. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις, για να συνεχίσει να έχει τα προνόμια των πλήρως εμβολιασμένων και μετά τους επτά μήνες, θα πρέπει να λάβει και την αναμνηστική δόση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση