ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελλάδα - Κακοκαιρία Ελπίδα: Η ώρα απόδοσης των ευθυνών

Το πρώτο βήμα έκανε ήδη από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου

Σταύρος Παπαντωνίου

Σε φάση απόδοσης ευθυνών για το πρωτοφανές χάος που προκάλεσε στην Αττική η χιονόπτωση βρίσκεται η κυβέρνηση της χώρας από σήμερα, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να κάνει αναλυτικές αναφορές στο υπουργικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για τις 11 το πρωί.

Το πρώτο βήμα απόδοσης ευθυνών έκανε ήδη από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας πως επικοινώνησε με τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας της Αττικής Οδού και ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο για το χάος που προκλήθηκε και την έκθεση σε κίνδυνο των πολιτών. Η απόδοση των ευθυνών, ωστόσο, δεν σταματά εκεί, καθώς κλειστή δεν έμεινε μόνο η Αττική Οδός, αλλά και όλοι οι κεντρικοί δρόμοι του λεκανοπεδίου, προκαλώντας ένας πρωτοφανές χάος, και αυτό είναι κάτι που το Μαξίμου δεν μπορεί να προσπεράσει. Μέχρι και χθες που ο κρατικός μηχανισμός έδινε μάχη αφενός απεγκλωβισμού των οδηγών που είχαν συμπληρώσει 24 ώρες στον χιονιά, αφετέρου αποκατάστασης του ηλεκτρισμού σε όλες τις περιοχές, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως δεν ήταν ώρα απόδοσης ευθυνών. Από σήμερα όμως, που η κακοκαιρία είναι σε ύφεση, στο Μαξίμου θα αναζητήσουν συγκεκριμένες ευθύνες για την πρωτοφανή κατάσταση στο λεκανοπέδιο.

Μια πρώτη αποτίμηση για το τι πήγε λάθος έκανε, έστω ακροθιγώς, χθες ο Γιάννης Οικονόμου, εστιάζοντας σε τρία σημεία: Πρώτον και κυριότερο, στη διαχείριση του δρόμου της Αττικής Οδού, που «με ευθύνη της εταιρείας κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή», όπως είπε χαρακτηριστικά. Είναι βέβαιο ότι η εταιρεία δεν έλαβε καμία μέριμνα και από πλευράς κυβέρνησης αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ώστε να δικαιωθούν οι πολίτες για την ταλαιπωρία τους και την έκθεση σε κίνδυνο.

Δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση της χώρας είναι τι έγινε εκτός Αττικής Οδού, στους υπόλοιπους δρόμους της Αττικής. Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε χθες σε ευθύνες «άλλων», που «είχαν εγγυηθεί ότι οι δρόμοι θα μένουν ανοιχτοί, πράγμα που δεν έγινε», και προφανώς πρέπει αυτές οι ευθύνες να αποδοθούν. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η Περιφέρεια Αττικής δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, καθώς από τους δρόμους που είναι υπό την ευθύνη της δεν κρατήθηκε κανένας ανοιχτός. Το πρωτοφανές είναι ότι δεν έμειναν ανοιχτοί ούτε οι κεντρικότεροι δρόμοι της πρωτεύουσας –Κατεχάκη, Κηφισίας, Μεσογείων–, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας ήταν σαφώς μεγάλη, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για το γεγονός ότι κανένας κεντρικός δρόμος του λεκανοπεδίου δεν κρατήθηκε ανοιχτός. Μια τρίτη αιτία που οδήγησε στο πρωτοφανές χάος, και την οποία ανέφερε ευθέως ο κ. Οικονόμου, ήταν η λανθασμένη πρόβλεψη για το φαινόμενο. Το περίμεναν από το μεσημέρι της Δευτέρας, αλλά ήδη από τις 10 το πρωί είχε ξεκινήσει το ακραίο φαινόμενο, με τους οδηγούς να συρρέουν στην Αττική Οδό, χωρίς καμία προειδοποίηση, με αποτέλεσμα, λίγες ώρες μετά, τον εγκλωβισμό τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση