ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελλάδα - Προς χορήγηση AstraZeneca σε μικρότερες ηλικίες

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες συστάσεις για το εμβόλιο

Kathimerini.gr

Η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca σε μικρότερες ηλικίες είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ».

Η Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα, προκειμένου να αποφασίσει εάν χρειάζεται να υπάρξουν ηλικιακοί περιορισμοί στη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου και ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί.

Σημειώνεται ότι η λήψη απόφασης έχει δυσκολίες, με δεδομένο ότι δεν υφίσταται κοινή θέση των χωρών της Ε.Ε. στο θέμα αυτό, ενώ και ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες συστάσεις. Η αναφορά που γίνεται από τον ΕΜΑ είναι ότι έως τώρα τα περισσότερα περιστατικά αυτού του συνδρόμου αφορούν γυναίκες κάτω των 60 ετών και συνέβησαν εντός δύο εβδομάδων από τη στιγμή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς και ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνισή του. Επαναλαμβάνει, δε, ότι η εκδήλωση του συνδρόμου είναι πολύ σπάνια και τα οφέλη από τον εμβολιασμό στην πρόληψη της COVID-19 υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το επικρατέστερο σενάριο είναι το άνοιγμα προς τα κάτω της ηλικιακής ομάδας που θα εμβολιάζονται με το AstraZeneca.

Οι ειδικοί επιστήμονες καλούνται να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να καταλήξουν στην εισήγηση για τη στρατηγική που θα υιοθετήσει η Ελλάδα. Υπογραμμίζουν ότι η διαφορετική στρατηγική που επιλέγουν οι χώρες της Ε.Ε. δεν είναι ανεξάρτητη με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, την τρέχουσα επιδημιολογική τους κατάσταση, αλλά και τον διαφορετικό ρυθμό εμβολιασμού. Παραδείγματος χάριν, αναφέρουν, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου δίνεται η δυνατότητα στα άτομα κάτω των 30 ετών να επιλέξουν να κάνουν το εμβόλια της Pfizer ή της Moderna, αναμένεται να φθάσει το ποσοστό της ανοσίας αγέλης την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η Νορβηγία που έχει αναστείλει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca κατέγραψε προχθές μόλις ένα θάνατο ασθενούς λόγω COVID-19. Η απουσία ενιαίας στάσης σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει οδηγήσει πολλούς πολίτες να εκφράζουν φόβο, κάτι που θα πρέπει να σταθμίσουν και τα μέλη της Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Υγεία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση