ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:36
 

Έλληνας Υ.Π.ΕΝ: Αν η τουρκική συμπεριφορά συνεχιστεί, θα δοθεί και η κατάλληλη απάντηση

«Ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ληφθεί απόφαση για την επιβολή σημαντικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Αν η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχιστεί θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση, ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, σε ομιλία του στο 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο.

Η ομιλία του διαβάστηκε από την Προϊστάμενη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο Γιούλη Μπογιατζοπούλου.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για κρίσιμη διεθνή και περιφερειακή συγκυρία η οποία δυναμιτίζεται από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και αυθαίρετες επιδιώξεις που έφτασαν στο σημείο να ανακαλύπτουν υφαλοκρηπίδες ακόμα και μεταξύ των χωρών που δεν συνορεύουν.

«Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν και δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες. Ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ληφθεί απόφαση για την επιβολή σημαντικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Αν η τουρκική συμπεριφορά συνεχιστεί, θα δοθεί και η κατάλληλη απάντηση», είπε.

Πρόσθεσε ότι το κυπριακό και ελλαδικό πρόγραμμα γεωτρήσεων συνεχίζονται και πρέπει να συνεχιστούν. Αμφότερα, συμπλήρωσε θα αρχίσουν να δίνουν καρπούς και για τις δύο χώρες και για την Ευρώπη επιταχύνοντας την εμβάθυνση των τριμερών στρατηγικών συνεργασιών με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της Ελλάδας, καθώς η Ελλάδα θα επιδιώξει να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στη συνδιαμόρφωση του πρώτου διεθνούς οργανισμού ενέργειας της περιοχής του East Med Gas Forum. Όπως είπε, το καταστατικό αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και είναι αρκετά πιθανή η υπογραφή του κατά την επόμενη υπουργική σύνοδο στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2020.

Είπε επίσης ότι η παρουσία ελληνικών ενεργειακών εταιρειών σε όλη την περιοχή από την Αίγυπτο και το Ισραήλ ως την Κύπρο συνεχίζει να ενισχύεται όπως φαίνεται από τη δραστηριότητα της Energean και των ΕΛΠΕ αλλά και από τη συμμετοχή της ΜΕΤΡΟΝ Α.Ε. στην κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή του κυπριακού FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου) στο Βασιλικό.

Ανέφερε ακόμα ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Κύπρος στέκουν στο κατώφλι της νέας δεκαετίας με αισιοδοξία και στο δίκαιο και στις δυνάμεις τους. Πρόσθεσε ότι συμμετέχουν και συνδιαμορφώνουν ενεργά τις διεργασίες στην καρδιά της Ευρώπης και ευρωζώνης και μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στις γεωπολιτικές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου σε συνεργασία με τους συμμάχους τους.

Η ενέργεια είπε αποτελεί καταλύτη για την επίτευξη των δύο αυτών στόχων και επιβάλει τη συνεχή συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Φούλη, από πότε η λέξη "σύνεση" έγινε συνώνυμη με τη λέξη "τρόμος";»
Ai Em  |  10:08

20ος αιώνας: Ένας αιώνας γεμάτος Ελλάδα/ 1960-1970 τόμος Α

«Τα συγχαρητήρια μου για την έκδοσή σας»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:21

#PoliticsBlog Το κατασκοπευτικό βαν, η συγκάλυψη, η απολογία και και ο νέος εμφύλιος

«Πορδίκη να εγγραψεις στην βουλή τους ψεκασμούς... »
Αρμαγεδών  |  18:51

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία αρχείου

Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 7.00

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας
ΠΗΓΗ: skai.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ
X