ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενας διοικητής Α.Τ. με χειροπέδες

Ο υπαστυνόμος, οι «αδιάφθοροι» και τα προσημειωμένα 30.000 ευρώ

Kathimerini.gr

Γιάννης Σουλιώτης

Η σύλληψη του 38χρονου υπαστυνόμου Λ.Κ. για χρηματισμό δεν αιφνιδίασε τους επιχειρηματίες της Μυκόνου. Μπορεί ο συγκεκριμένος αξιωματικός να είχε αποχωρήσει από το Νησί των Ανέμων ήδη από το 2019, η φήμη που τον συνόδευε ωστόσο αποδείχθηκε ανθεκτική στον χρόνο. Ο νομικός εκπρόσωπος μιας ομάδας επιχειρηματιών της Μυκόνου δήλωσε στην «Κ» ότι την περίοδο 2017-2019 είχε καταγγείλει εγγράφως τη δράση του συγκεκριμένου αστυνομικού. Η αναφορά του έθιγε ζητήματα διαφθοράς και στρεφόταν εναντίον ενός ακόμη αξιωματικού που υπηρετούσε στο νησί, καθώς και ορισμένων ακόμη επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο αστυνομικός πραγματοποιούσε χωρίς εντολή των ανωτέρων του ελέγχους σε μπιτς μπαρ της Μυκόνου. Βεβαίωνε πρόστιμα με το πρόσχημα ότι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν υπογεγραμμένες συμβάσεις για την εκμετάλλευση του αιγιαλού. Στη συνέχεια –σύμφωνα πάντα με τα καταγγελλόμενα– ερχόταν σε «συνεννόηση» μαζί τους αντί αμοιβής.

Το φθινόπωρο του 2019 ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με βάση και πληροφορίες που ήθελαν τον αστυνομικό να «βρίσκεται κοντά» σε ενστόλους με παρελθόν σε θέματα διαφθοράς, τον μετέθεσε σε μικρότερο νησί των Κυκλάδων. Επέστρεφε στη Μύκονο μόνο συνοδεύοντας VIP πρόσωπα, αναφέρουν κάποιες πληροφορίες. Το 2022 ανέλαβε καθήκοντα διοικητή Α.Τ. σε νησί του Αιγαίου, όπου και παρέμενε μέχρι τη σύλληψή του, την περασμένη Πέμπτη.

Πλέον αντιμετωπίζει βαριά δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας και μέχρι αργά χθες απολογούνταν στον ανακριτή Νάξου. Μαζί του συνελήφθη και ένας μηχανικός του νησιού. Φέρεται να προσέγγισε σε συνεννόηση με τον υπαστυνόμο επιχειρηματίες του νησιού ζητώντας τους χρήματα προκειμένου ο διοικητής του τμήματος –συνεργός του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο– να μη βεβαιώνει παραβάσεις.

 

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της δράσης του 38χρονου άρχισε στα τέλη Αυγούστου, όταν στα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων έφθασαν πληροφορίες για τη δράση του αστυνομικού και του συνεργού του, πολιτικού μηχανικού 66 ετών. Καταγγέλθηκε στους «αδιάφθορους» ότι ο μηχανικός ζήτησε συγκεκριμένα από ζευγάρι επιχειρηματιών του νησιού (λειτουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) 30.000 ευρώ προκειμένου να μεσολαβήσει ούτως ώστε ο διοικητής του Α.Τ. να μη βεβαιώνει πρόστιμα και παραβάσεις. Το ποσό αφορούσε την τρέχουσα τουριστική σεζόν, με τον ιδιώτη να εισπράττει τις 10.000 ευρώ και τον αστυνομικό να καρπώνεται τη μερίδα του λέοντος. Τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων προχώρησαν σε άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων και κατέγραψαν συνομιλίες του 66χρονου πολιτικού μηχανικού με την ιδιοκτήτρια του καταστήματος. Εξεταζόμενη η επιχειρηματίας επιβεβαίωσε ότι οι δύο φερόμενοι ως δράστες την προσέγγισαν στα τέλη Αυγούστου και της πρότειναν να καταβάλει 30.000 ευρώ προκειμένου να πάψουν άμεσα οι έλεγχοι έως τη λήξη της τουριστικής σεζόν, τον Οκτώβριο.

Η τελευταία πράξη του δράματος για τον 38χρονο αστυνομικό και τον συνεργό του παίχτηκε την 21η Σεπτεμβρίου. Οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων σε συνεννόηση με τη γυναίκα-επιχειρηματία παρέσυραν τον πολιτικό μηχανικό σε συνάντηση. Η γυναίκα τού παρέδωσε τις 30.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, με τους αστυνομικούς να προχωρούν στην επ’ αυτοφώρω σύλληψή του. Στη συνέχεια ο πολιτικός μηχανικός, προκειμένου να τύχει ευνοϊκότερης ποινικής αντιμετώπισης, συνεργάστηκε με τα στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων. Τηλεφώνησε στον διοικητή του Α.Τ. προσκαλώντας τον να πάει στο γραφείο του για να παραλάβει το μερίδιό του. Φθάνοντας εκεί ήρθε αντιμέτωπος με συναδέλφους του που του πέρασαν χειροπέδες. Στο σπίτι του βρέθηκε ένα ποσό σε μετρητά και το κλειδί τραπεζικής θυρίδας που δεσμεύθηκε με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση