ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:36
 

Ενήμερος από πρώτο χέρι για τον «πόλεμο του κρασιού» ο Τσίπρας

Κατά την πάγια πρακτική τους, τα Σκόπια συμμετείχαν με ετικέτες «Wines of Macedonia» στο περίπτερό τους

Newsroom Κ, Αθήνα

Στα Σκόπια μεταβαίνει την Τρίτη ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τον «φίλο Ζόραν Ζάεφ» στην προεκλογική του εκστρατεία. Είναι η πρώτη φορά που Ελληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει με αυτή την ιδιότητα επισήμως στα Σκόπια, μετά τον Ιανουάριο του 2001, οπότε είχε επισκεφθεί την τότε FYROM ο Κώστας Σημίτης στο πλαίσιο της διάσκεψης των ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από Ελληνες επιχειρηματίες, η κοινότητα των οποίων, όπως φάνηκε και στις συναντήσεις που είχε μαζί τους στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη, εμφανίζεται διχασμένη ως προς το εάν θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Επιχειρηματικοί φορείς της βόρειας Ελλάδας, όπως τα επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης, επαγγελματικό και βιοτεχνικό, δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην αποστολή.

Ενδεικτικός των ανοιχτών θεμάτων στη σχέση Αθήνας - Σκοπίων είναι και ο «πόλεμος του κρασιού» με τους βόρειους γείτονες, ο οποίος κρατάει από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, με την πιο πρόσφατη «μάχη» να δίνεται στην παγκόσμια έκθεση οίνου Prowein στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ». Κατά την πάγια πρακτική τους, τα Σκόπια συμμετείχαν με ετικέτες «Wines of Macedonia» στο περίπτερό τους, μολονότι είχε μεσολαβήσει η συμφωνία των Πρεσπών, γεγονός που εξόργισε τους Ελληνες παραγωγούς, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν στους οργανωτές της έκθεσης, ενώ παρενέβησαν και οι ελληνικές διπλωματικές αρχές. Κατόπιν αυτού τοποθετήθηκαν από τους υπεύθυνους του περιπτέρου κάποιες ταμπελίτσες που ανέγραφαν «Βόρεια Μακεδονία», ώστε το ζήτημα να λυθεί προσωρινά.

Την υπόθεση γνωστοποίησε την Τετάρτη στον ίδιο τον κ. Τσίπρα –σύμφωνα με την εφημερίδα Εστία– ο γνωστός Βορειοελλαδίτης οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο οποίος του έδειξε και ετικέτες κρασιών που φωτογράφισε και έφεραν την ένδειξη «Wines of Macedonia». Ετικέτες οι οποίες προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές των μεγάλων αγορών της Ευρώπης και της Αμερικής, προσπαθώντας να παρουσιάσουν κρασιά της Βόρειας Μακεδονίας ως ελληνικά, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει διεθνώς τη μακεδονική γεωγραφική προέλευση. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Γεροβασιλείου ότι το θέμα θα ρυθμιστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Περιμένοντας την kolotoumba του Μπόρις Τζόνσον

«Κύριε Τζόνσον μπήκατε στην ΕΕ με στόχο τη διάλυσή της, τώρα σας παρακολουθούμε να αυτοδιαλύεστε. Ειλικρινά ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:10

Προεδρική ανησυχία για τις καταχρήσεις του ΓεΣΥ

«Εχω κάνει εισήγηση στο ευρωπαικό κοινοβούλιο να συγχρηματοδοτήσει το γενικο σχέδιο υγείας γιατι το ...»
Marios  |  15:18

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X