ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσίπρας προς Ερντογάν: Ανοικτό το Κυπριακό αφού υπήρξε εισβολή

Οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα - Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου λεπτό προς λεπτό

Newsroom K

Τι είπωθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λεπτό προς λεπτό η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Οι διαπραγματεύσεις και οι πολιτικές αντιδράσεις

Η "Κ" θα μεταφέρει όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό: 

20:12 Το μενού του δείπνου

Το επίσημο δείπνο περιλαμβάνει γαρίδες με εσπεριδοειδή, χόρτα με σελινόριζα ,φιλέτο σφυρίδα γαρνιρισμένο με λαχανικά ατμού, φρούτα εποχής και καφέ.

Στο δείπνο θα υπάρχει μουσικό διάλειμμα από την παιδική ορχήστρα του ωδείου Κόνταλυ με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκη.

20:07 Ερντογάν: «Αν λάβουμε τα σωστά μηνύματα από το παρελθόν, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί».

Καμία αναφορά και από τον κ. Ερντογάν στη Συνθήκη της Λωζάνης.

20:00 Μητσοτάκης σε Ερντογάν: «Κάθε αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας»

«Το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν το δρόμο. Κάθε αμφισβήτησή τους, όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η ανάγνωση της συχνά δύσκολης ιστορίας μας δεν πρέπει να γίνεται επιλεκτικά», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

19:59 Παυλόπουλος: «Είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν»

Καμία αναφορά από τον κ. Παυλόπουλο στη συνθήκη της Λωζάνης αυτη τη φορά, μετά την ένταση στο Προεδρικό το μεσημέρι.

19:58 Στο δείπνο είναι παρόντες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά της συζύγου του, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης μετά της συζύγου του, υπουργοί και επιχειρηματίες, καθώς και υπουργοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

19:51 Σε εξέλιξη το επίσημο δείπνο της Προεδρίας

19:04 Διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην επίσκεψη Ερντογάν

Διαδήλωση πραγματοποιούν αυτή την ώρα οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς,συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς και πολιτικές επιτροπές Κούρδων και Τούρκων, ενάντια στην επίσκεψη Ερντογάν.

Με σύνθημα «Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες», οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ζητούν απελευθέρωση των 9 Κούρδων και Τούρκων συλληφθέντων.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και στη συνέχεια πραγματοποιούν πορεία στους δρόμους της Αθήνας.

18:51 «Αδειάζει» το State Department τον Ερντογάν για Συνθήκη Λωζάνης

Αποστάσεις άμεσα σχεδόν κρατούν οι ΗΠΑ από τα όσα ακούστηκαν νωρίτερα δια στόματος Ερντογάν για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

18:47 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη

18:04 Σε εξέλιξη η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη

18:03 Τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας και η Δύση

Είναι κοινός τόπος ότι ο στρατηγικός στόχος ανέλιξης της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη, απομακρύνεται συνεχώς. Η επιχειρούμενη υπέρβαση που έθεσε ως στόχο η ισλαμική ηγεσία της χώρας, οδήγησε στην ψύχρανση των σχέσεών της με τους δυτικούς της συμμάχους, ενώ η στρατηγική συνεργασία με τις αναδυόμενες δυνάμεις της Ευρασίας παραμένει αβέβαιη. Οι ανακατατάξεις τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας όσο και στην περιφερειακή σκηνή, φαίνεται πως έχουν αναστρέψει το ευνοϊκό κλίμα που υπήρχε προηγουμένως

17:04 Τουρκικός Τύπος: «Πολεμικό κλίμα» και σκληρές εκφράσεις

Το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης προβάλλουν σε πρωτοσέλιδες αναφορές τους, οι ηλεκτρονικές εκδόσειες των τουρκικών εφημερίδων. Μάλιστα, κάποιοι ολιγότερο ψύχραιμοι τίτλοι , φθάνουν μέχρι του σημείου να αναφέρουν ότι η «Συνθήκη της Λωζάνης είναι νεκρή»

16:52 Τι σχολίασε ο Ερντογάν μετά τις ερωτήσεις δημοσιογράφων

Στη Δυτική Θράκη το ζήτημα του μουφτή είναι μία σοβαρή πληγή και ο Πρωθυπουργός πιστεύω ότι θα μεριμνήσει για το ζήτημα.Όσον για το ζήτημα των θρησκειών, μπορεί να επιλυθεί σε συνεργασία των Υπουργείων μας.

Βήματα για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Ο κ. Τσίπρας λόγω του νεαρού της ηλικίας του εξανίσταται αλλά εγώ που είμαι μεγαλύτερος βλέπω ότι η πείρα μου από την ενασχόληση είναι πολύτιμη και μπορώ να παράσχω τα αναγκαία έγγραφα για την ταχύτερη επίλυση. Αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε θέμα με τα στρατεύματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα.


16:48 Τι απάντησε ο Τσίπρας σε ερώτησεις δημοσιογράφων

Συνθήκη Λωζάννης: Οπως κατάλαβα από τις δηλώσεις του Ερντογάν, δεν ζητάει την αναθεώρηση της Συνθήκης, δεν υπάρχει αμφισβήτηση για τα σύνορά μας. Ωστόσο, είμαι μπερδεμένος αν αυτό που θέτει είναι ο εκσυγχρονισμός ή η ορθή τήρησή της, όπως το θέμα που αναφέρει για τη Δυτική Θράκη. Οι μειονότητες θα πρέπει να αποτελέσουν στοιχείο έλξης και των δύο πλευρών. Η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους και τις μειονότητες. Τα ζητήματα που αφορούν την πολιτική μας για τους Έλληνες πολίτες δεν επιδέχονται διαπραγμάτευσης.

Κυπριακό: Να ξεκαθαρίσουμε ότι, στο Κυπριακό, το θέμα μένει ανοιχτό 43 χρόνια. Μην ξεχνάμε ότι το ζήτημα μένει ανοιχτό γιατί υπήρξε εισβολή στην Κύπρο.

Προσφυγικό: Στο μεταναστευτικό είμαστε και οι δύο παθόντες. Θετικό το κλίμα σε αυτό το θέμα. Θα γίνουν κινήσεις στο προσεχές διάστημα.

Ιερουσαλήμ: Σταθερά προσηλωμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία για δημιουργία δύο κρατών. Η Απόφαση Τραμπ δεν βοηθάει στην υπόθεση ειρήνης στην εύθραυστη αυτή περιοχή.

16:37 Αναβλήθηκε η επίσκεψη Μπέττυς Μπαζιάνα και Εμινέ Ερντογάν στο Μουσείο της Ακρόπολης

Αναβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη της κ. Μπέττυς Μπαζιάνα με την κ. Εμινέ Ερντογάν στο Μουσείο της Ακρόπολης λόγω αδιαθεσίας της συζύγου του Τούρκου Προέδρου, γεγονός που την υποχρέωσε να ακυρώσει όλο το πρόγραμμά της


16:31 Πορεία Κούρδων στο κέντρο της Αθήνας κατά της επίσκεψης Ερντογάν ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι κοινές δηλώσεις Ερντογάν - Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου

16:27 Ερντογάν: Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, Εύχομαι να συνεχίσουμε ακλόνητοι τη συνεργασία μας.

16:25 Ερντογάν για προσφυγικό: Η Ε.Ε. δεν έχει δώσει αυτά που έχει υποσχεθεί

Η Τουρκία φιλοξενεί 3 εκατ. πρόσφυγες και έχουμε δώσει 30 δισ. δολάρια από τον προϋπλογισμό μας. Η Ε.Ε. μας έχει δώσει 850 εκατ. ευρώ.

16:24 Ερντογάν για Κυπριακό

Αυτό που θέλουμε είναι μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση στο ζήτημα. Αλλά μπορούμε να πούμε ότι τα θέματα που τίθενται κατά καιρούς είναι υπεκφυγές για να μην συμφωνήσουμε.

Τα θέματα του Αιγαίου είναι δύσκολα αλλά δεν είναι δυσεπίλυτα.

Δεν γίνεται να μιλάμε συνέχεια και να υπογραμμίζουμε τα λάθη του παρελθόντος, δεν μπορούμε να βλέπουμε πάντα το ποτήρι μισοάδειο.

Να κάνουμε τα βέβαια βήματα που συνάδουν με την πραγματικότητα της Κύπρου.

16:21 Ερντογάν για Κυπριακό

Όταν έληξαν οι διαπραγματεύσεις τελευταία στιγμή η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει. Εγώ είπα ότι έπρεπε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες και να υπογράψουμε τη συμφωνία. Στη συνέχεια έγινε δημοψήφισμα και οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν.

Στο Νταβός μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση και δεν έγινε έτσι. Ποιος ήταν και πάλι εκείνος που αποχώρησε; Η Ελληνοκυπριακή πλευρά.

16:16 Ερντογάν: Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την ελευθερία της πίστης. Νομίζω ότι υπάρχουν θέματα στη Δυτική Θράκη

16:14 Ερντογάν για Συνθήκη Λωζάννης

«Εδώ και 15 χρόνια σε όλους τους ερλληνες φίλους μου, λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε να εκσυγχρονίσουμε αυτή τη Συνθήκη και δεν πήρα καμία απάντηση».

Υπάρχουν θέματα και στην εδαφική ακεραιότητα. «Εμείς δεν εποφθαλμιούμε στην εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

16:16 Ερντογάν για Συνθήκη της Λωζάννης: Αναφέρομαι και στο θέμα της μειονότητας εκτός από το Αιγαίο.

Στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα, τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης.

Πρέπει να γίνουν κάποιες καινούριες σκέψεις πάνω σε αυτό.

Για τη μειονότητα λέμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα φτάνει με τα βίας τα 2.000 ευρώ. Υπάρχει οικονομικό χάσμα.

16:16 Ερντογάν: Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την ελευθερία της πίστης. Νομίζω ότι υπάρχουν θέματα στη Δυτική Θράκη

16:14 Ερντογάν για Συνθήκη Λωζάννης

«Εδώ και 15 χρόνια σε όλους τους ελληνες φίλους μου, λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε να εκσυγχρονίσουμε αυτή τη Συνθήκη και δεν πήρα καμία απάντηση».

Υπάρχουν θέματα και στην εδαφική ακεραιότητα. «Εμείς δεν εποφθαλμιούμε στην εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

16:15 Ερντογάν για Συνθήκη της Λωζάννης: Αναφέρομαι και στο θέμα της μειονότητας εκτός από το Αιγαίο.

Στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα, τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης.

Πρέπει να γίνουν κάποιες καινούριες σκέψεις πάνω σε αυτό.

Για τη μειονότητα λέμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα φτάνει με τα βίας τα 2.000 ευρώ. Υπάρχει οικονομικό χάσμα.

Υπάρχει το ζήτημα της μουφτείας. Ο μουφτής διορίζεται, η Συνθήκη προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται. Στην Τουρκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο που πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό. Όταν υπήρξε μείωση του αριθμού ζήτησα από τον Πατριάρχη να υποδείξει μέλη που θα δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια για να ξανά αποκτήσει τον απαιτούμενο αριθμό. Επίσης υπήρχε η πρόβλεψη ότι στα ταξίδια του στο εξωτερικό θα έπρεπε να έχει άδεια του έπαρχου, κάτι το οποίο εμείς καταργήσαμε.

16:12 Ερντογάν για συνθήκη της Λωζάννης: Αναφέρομαι και στο θέμα της μειονότητας εκτός από το Αιγαίο.

16:09 Ερντογάν: Συζητήσαμε το θέμα της έκδοσης των πραξικοπηματιών

«Αυτοί είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, μία χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια, πιστεύω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκληση», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

16:08 Ερντογάν για τρομοκρατία

Ως προς την τρομοκρατία κάνουμε μεγάλο αγώνα με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK. Είχαμε 250 θύματα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος και αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα, είπε ο Ερντογάν.

16:05 Ερντογάν: Ως προς τις εμπορικές μας συναλλαγές ο όγκος έχει στάσει στα 2,6 δισ. δολάρια, είναι υποχώρηση σε σχέση με άλλα χρόνια

Πρέπει να θέσουμε νέους στόχους στις εμπορικές μας σχέσεις. Ακόμη, μιλήσαμε για σιδηροδρομικές συνδέσεις και ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, σχολίασε ο Ερντογάν.

16:05 Ερντογάν: Ο χώρος αυτός δεν μου είναι ξένος, διότι τον επισκέφθηκα ως πρωθυπουργός. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιώ μια επίσημη επίσκεψη ως Πρόεδρος 65 χρόνια μετά από την πρώτη επίσκεψη.

16:04 Τσίπρας: Το 2018 σας προσκαλώ να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Να οικοδομήσουμε βάσεις πάνω σε στέρεα θεμέλια

Ελπίζω να το αποδεχθείτε αλλιώς θα αποβεί εις βάρος των λαών μας, της περιοχής και των ευρωτουρκικών σχέσεων, συμπλήρωσε εμφατικά ο κ. Τσίπρας.

16:00 Τσίπρας: Είμαστε μία χώρα δημοκρατική με κράτος δικαίου - Η δικαιοσύνη ως ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της γίνονται απολύτως σεβαστές από όλους μας.

16:00 Τσίπρας: Δεν στηρίζουμε πραξικοπηματίες

15:59 Τσίπρας: Η Ελλάδα στηρίζει και θα στηρίζει μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτάζει στην Ευρώπη

15:59 Τσίπρας: Μας απασχόλησε το θέμα της προσφυγικής κρίσης

15:59 Τσίπρας: Η Ελλάδα στηρίζει και θα στηρίζει μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτάζει στην Ευρώπη. Χαιρέτισα την προσπάθεια της Τουρκίας για τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων.

15:57 Τσίπρας: Συμφωνήσαμε να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό

Η λύση πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Ελπίζουμε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, είπε ο κ. Τσίπρας

15:58 Τσίπρας: Αποτελούν κίνδυνο μεταξύ των δύο χωρών οι εμπλοκές στο Αιγαίο

Εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus beli. Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις για τα ΜΟΔ αλλά και οι διερευνητικές συζητήσεις για την υφαλοκρυπίδα, σημείωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

15:55 Τσίπρας: Μιλήσαμε για την ευρύτερη περιοχή και για τις εμπλοκές στο Αιγαίο

Τσίπρας: Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Βεβαίως και υπάρχει. Να είναι σχέσεις που θα συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα, στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού του διεθνές δικαίου και στη συνθήκη της Λωζάνης. Όχι στην αναθεώρησή της.

15:50 «Όχι» Τσίπρα στην αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης

"Αυτή την περίοδο είναι σημαντικό να ενισχύσουμε διαύλους επικοινωνίας, στη βάση του σεβασμού του θεμέλιου λίθου που είναι η συνθήκη της Λωζάνης, με αυτοσεβασμό για να χτίσουμε θέση εμπιστοσύνης. Υπάρχει η ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Βεβαίως και υπάρχει ανάγκη για να είναι σχέσεις που θα συμβάλλουν στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Ο εκσυγχρονισμός αυτός μπορεί να πραγματωθεί στο πλαίσιο του διεθνούς σεβασμού, κι όχι στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Μιλήσαμε για την ευρύτερη περιοχή, για την ένταση στο Αιγαίο, και τόνισα πως πρέπει να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά που αποτελεί κίνδυνο για την περιοχή και τους πιλότους μας. Δεν συνάδει η συμπεριφορά αυτή με αυτά που θέλουμε να χτίσουμε και όσο αφορά την ανάγκη εξομάλυνσης των εντάσεων, συμφωνήσαμε με τον κ. Ερντογάν να ξαναρχίσουμε διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα. Μιλήσαμε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και για το κυπριακό, και από την πλευρά μου τόνισα πως η λύση θα πρέπει να είναι χωρίς στρατεύματα, στη βάση του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ και ελπίζουμε και η Τουρκία να κάνει βήματα για να επαναρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες. Το προσφυγικό ήταν επίσης ανάμεσα στα θέματα που συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, αλλά και για τα ευρω-τουρκικά ζητήματα, και επανέλαβα τη θέση ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα στηρίζει μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτάζει προς την Ευρώπη, μια Τουρκία που μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα, ελπίζουμε πως θα προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Συνομιλήσαμε και για τον τομέα της ασφάλειας, τονίζοντας πως η Ελλάδα βασίζεται στις δημοκρατικές διαδικασίες και δεν είναι μια χώρα που μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες. Υπογράμμισα όμως ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και έτσι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται απολύτως σεβαστές. 

Ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ταγιπ Ερντογάν έγινε εκτενής συζήτηση και για έργα που συνδέουν τις δυο χώρες, τη δημιουργία ενός ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την επίσκεψη τον Πρόεδρο της Τουρκίας. «Η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, βγαίνει από τα προγράμματα στήριξης και ανακτά τη δυναμική της. Θεωρώ πως το 2018, πρέπει να συνδράμουμε να ενδυναμωθεί το κλίμα ανάμεσα στους δυο λαούς, με συνεργασία οικονομική, πολιτισμική, και σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας που δεν βασίζεται στις προκλήσεις αλλά σε στέρεα θεμέλια. Είμαι βέβαιος πως θα το αποδεχτείτε κι αν δεν το κάνετε θα είναι εις βάρος των λαών μας. Είμαι πεπεισμένος πως μπορουμε να τα καταφέρουμε».

14:14 Πηγές ΝΔ για επίσκεψη Ερντογάν: Ασυγχώρητη προχειρότητα από την κυβέρνηση

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης, μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Πηγές της ΝΔ αναφέρουν, σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα τοποθετηθεί συνολικά για την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας, αφού ολοκληρωθεί.

«Ωστόσο, όσα παρακολουθούμε μέχρι στιγμής δείχνουν ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι η ΝΔ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει εγκαίρως την επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς το αρνήθηκε» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

14:10 Ο Ερντογάν διαβάζει το σημείωμα – μυστήριο που του έδωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

14:01 Σχόλιο κυβερνητικού αξιωματούχου μετά την υποδοχή Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου:

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναλάβει γενναίες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών. Μένει να φανεί αν η Τουρκία θα τις αξιοποιήσει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις πάγιες Ελληνικές θέσεις.

13:39 Eρντογάν σε Τσίπρα: Χαίρομαι που βρίσκομαι ξανά εδώ σε αυτό το κτίριο. Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού. Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά σημεία. Αρκεί να παραμερίσουμε όσους έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές. Εμείς ως τουρκική Δημοκρατία δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη άλλης χώρας. Ως εκ τούτου συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν σε ελληνικά εδάφη, όπως και εσείς έχετε ομογενείς που ζουν στα δικά μας εδάφη. Πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε γερά θεμέλια. Να συμφωνήσουμε σε αρχές κοινής λογικής και κοινού λόγου. Σε αυτή την συνάντηση μεταφέρω τις προσωπικές ευχαριστίες μου αλλά και του τουρκικού λαού προς τον ελληνικό.

13:33 Τσίπρας σε Ερντογάν: Οι θέσεις μας είναι γνωστές όπως και οι δικές σας θέσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι να αναζητάμε τις συγκλίσεις και να γεφυρώνουμε τις διαφορές με σεβασμό στην άλλη άποψη. Αν το καταφέρουμε αυτό τότε όχι μόνο θα είναι ιστορική η επίσκεψή σας αλλά θα ανοίξει και ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

13:31 Τσίπρας σε Ερντογάν: Ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τον διάλογο και τη συνεννόηση.

Για αυτό ενεθάρρυνα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σας προσκαλέσει είναι μια επίσκεψη που έχει σαν στόχο να οικοδομήσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη. Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός μας σκοπός. Ως μηχανικός γνωρίζω ότι για να χτίσουμε γέφυρες πρέπει να τις χτίσουμε σε γερά θεμέλια και σταθερά θεμέλια είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών.

13:29 Τσίπρας: Είναι σημαντικό που σας καλωσορίζω ως πρόεδρο της Τουρκίας, είναι μια επίσημη επίσκεψη προέδρου Τουρκίας μετά από 65 χρόνια. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας, πιστεύω βαθιά στην ελληνοτουρκική φιλία και το έχω αποδείξει.

13:23 Βαρύ κλίμα στο Προεδρικό - Εκατέρωθεν βολές από Παυλόπουλο και Ερντογάν

Παυλόπουλος και Ερντογάν αντάλλαξαν βολές αναφορικά με τη συνθήκη της Λωζάννης καθώς ο μεν Έλληνας Πρόεδρος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, ο δε Τούρκος ομόλογός του άνοιξε όλη τη βεντάλια των διεκδικησεων της Άγκυρας, σε ένα πρωτοφανές σκηνικό δημόσιας έντασης μεταξύ των δύο πολιτικών.

12:49 Τσίπρας σε Ερντογάν: Ιστορική στιγμή, έχουμε πολλά να συζητήσουμε
«Καλωσήλθατε, κ. Πρόεδρε. Είναι ιστορική στιγμή να βρίσκεστε εδώ, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από 65 χρόνια. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε» είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

12:44 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

12:41: Συνοπτικά η δήλωση Ερντογάν

«Στη δυτική Θράκη δεν μπορούν να χωνέψουν ότι γράφεται  λέξη τουρκική ούτε σε μια πινακίδα σχολείου. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα. Όταν μιλάω για επικαιροποίηση μιλάω για αυτά τα θέματα. Υπάρχουν κάποια στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ σας στηρίξαμε για να γίνεται ξανά. Διότι η αντίθεση μιας χώρας μπορεί να εμποδίσει την ένταξη μιας άλλης. Αλλά εμείς δεν το αξιολογήσαμε έτσι τότε. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για το κυπριακό. Εσείς δεν είχατε πάρει μέρος στις συνομιλίες. Όπως η Ελλάδα είναι εγγυήτρια χώρα το ίδιο είναι και η Τουρκία και ήμουν παρόν στις τελικές συνομιλίες. Είχαμε διαχειριστεί τη διαδικασία εκείνη μαζί με τον Κόφι Ανάν. Οι αποφάσεις εκείνες δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Στο δημοψήφισμα που έγινε στην Τουρκία οι τουρκοκύπριοι είπαν Ναι ενώ οι ελληνοκύπριοι Οχι. Δεν τέθηκε σε εφαρμογή καμία απόφαση.

Εμείς τηρούμε τη δέσμευσή μας σε όλα αυτά τα θέματα. Ο στόχος μας είναι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο το ίδιο να κάνουμε Αιγαίο. Υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη συνθήκη της Λωζάνης. Δεν είναι εύκολο έχουν περάσει 94 χρόνια, έχουν αλλάξει πολλά στο διάστημα αυτό. Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα και οι δυο πλευρές θα αποδεχτούν ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Και το θέμα της προστασίας των ατόμων στη δυτική Θράκη είναι θέμα υψίστης σημασίας για εμάς. Μετά από 65 χρόνια ήρθαμε με πολύ διαφορετική αγωνία. Ηθελα να κάνω επίσκεψη στη δυτική Θράκη όπως είχα ξανακάνει δυστυχώς όμως κάποιοι ενοχλούνται. Αναρτήθηκαν διάφορες αφίσες, άφησαν διάφορα σήματα στα σπίτια της περιοχής σε κάθε κοινωνία υπάρχουν τα συν και τα πλην.

Αλλά πρέπει να μην ξεχνάμε ότι ένας πρόεδρος έδειξε το θάρρος να κάνει την επίσκεψη αυτή και τα στοιχεία αυτά να τεθούν υπό έλεγχο. Μπορούμε να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα ποιο αναλυτικά στη συνέχεια. Η δικιά μου επιθυμία είναι να έχει θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις που έχουμε. Να κοιτάξουμε τις εξελίξεις στον τουρισμό πολλοί επισκέπτονται και τις δυο χώρες πρέπει να εστιάσουμε στο θέμα αυτό. Πρέπει να συνεχίσουμε τη στήριξη στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Η επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το κενό μέρος του ποτηριού πρέπει να κοιτάξουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις. Πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά»

12:39 Ερντογάν: Στο δίκαιο της πολιτικής υπάρχει ένας όρος που αναφέρεται στην επικαιροποίηση των συνθηκών. Υπάρχουν διάφορα παραδείγματα στον κόσμο. Εγώ αναφέρθηκα στα θέματα αυτά επειδή αναφερθήκατε εσείς σήμερα. Αν δεν υπήρχε αναφορά από εσάς, θα τα συζητούσα με τον κύριο Τσίπρα. Όπως και να συμβαίνει όμως, τα συζητήσαμε εσείς από το μέρος της Ελλάδας κι εγώ από το μέρος της Τουρκίας.

12:27 Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης ζήτησε ο Ερντογάν - βιώσιμη λύση για το κυπριακό 

Εκτενής ήταν η δήλωση-απάντηση του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, μεταξύ άλλων τόνισε πως: "Πέρασαν πολλά χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης, άλλαξαν πολά πράγματα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Πρέπει να αξιολογήσουμε και τις συνθήκες διαβίωσης των ομογενών μας της Δυτικής Θράκης όταν δεν μπορούν να έχουν τουρκικές ταμπέλες και στα σχολεία τους. Είναι θέματα που πρέπει να τα ξεπεράσουμε αυτό". Όσο αφορά το κυπριακό, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, έκανε λόγο για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό και στο Αιγαίο. 

12:08 Παυλόπουλος: Ήταν και είναι στη σκέψη μας, να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων.

12:05 Παυλόπουλος: Εμείς οι Έλληνες θέλουμε το Κυπριακό να λυθεί το συντομότερο δυνατό με λύση δίκαιη και βιώσιμη. Εδώ είμαστε λοιπόν, όλοι μαζί, για να φτάσουμε σε μία λύση που είναι ευκταία, με τους όρους, και όπως αρμόζει σε ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

12:01 Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η συνθήκη της Λωζάννης. Δεν παρουσιάζει κενά και δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες.

11:59 Παυλόπουλος: Για να είναι η επίσκεψη αυτή ιστορική και να πετύχουμε αυτούς τους στόχους που θέλουμε προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου όπως επίσης σεβασμό του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

11:56 Παυλόπουλος στον Ερντογάν: Είμαστε εδώ εμείς οι Έλληνες για να στήσουμε γέφυρες φιλίας.

11:49 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών.

11:48 Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

11:46 Η άφιξη του Τούρκου Προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο

11:42 Περί τα 200 άτομα η αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Τούρκο Προέδρο στην Αθήνα

11:38 Ο Ερντογάν μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

11:31 Επίσκεψη Ερντογάν: Ποιοι υπουργοί θα συμμετάσχουν στις διευρυμένες συζητήσεις

Τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης θα δώσουν το «παρών» στις επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο και την τουρκική αντιπροσωπεία.

Στις διευρυμένες συζητήσεις θα μετέχουν σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μουζάλας και ο ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης θα μετέχουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Ενέργειας, Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ.

11:19 Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα ο Τούρκος Πρόεδρος στις 11.30 θα βρεθεί στι μνημείο στο Αγνώστου Στρατιώτη για κατάθεση στεφάνου

11:14 Ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας για την άφιξη του Ερντογάν

11:11 Κλειστοί αυτή την ώρα και οι σταθμοί του μετρό, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής.

11:04 Όλα έτοιμα στην πλατεία Συντάγματος για την κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».

11:01 Ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή του Ερντογάν

10:47 Αποκλεισμένο το Σύνταγμα ενόψει της άφιξης του Τούρκου προέδρου. Τα μέτρα προστασίας είναι αυστηρά και θα παραμείνουν καθόλη την παραμονή Ερντογάν στην Αθήνα, με ειδικές ρυθμίσεις στην κυκλοφορία. 

10:41Προσγειώθηκε στο Ελ. Βενιζέλος το αεροσκάφος του προέδρου Ερντογάν

10:40 Ο πρόεδρος Ερντογάν μοιάζει να θέλει να ανοίξει μια συνολική διαπραγμάτευση για το Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όμως ταυτόχρονα εμφανίζεται σκληρός ως προς τις προθέσεις του. Στη συνέντευξή του τονίζει, για παράδειγμα, πως η Συνθήκη της Λωζάννης χρήζει επικαιροποίησης στα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X