ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επαναπατρίζονται στην Ελλάδα τα λείψανα οκτώ πεσόντων του 1974

Η υποδοχή τους θα γίνει με το επίσημο τελετουργικό και όλες τις προβλεπόμενες στρατιωτικές τιμές

Kathimerini.gr

Σταύρος Ιωαννίδης

Τα λείψανα οκτώ Ελλήνων οπλιτών που σκοτώθηκαν στην Κύπρο και είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι θα υποδεχτεί αύριο η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας, με όλες τις προβλεπόμενες στρατιωτικές τιμές.

Ο υπουργός Εθνικής Aμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας θα παραστούν στην τελετή επαναπατρισμού που θα πραγματοποιηθεί στις δώδεκα το μεσημέρι στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόκειται για οστά οκτώ εφέδρων. Του Ανθυπολοχαγού Πεζικού Κωνσταντίνου Τσαγκαλίδη, του Ανθυπασπιστή Διαβιβάσεων Γεωργίου Αναλυτή, των Ανθυπασπιστών Πεζικού Αναστάσιου Κρατημένου, Παναγιώτη Ηλιόπουλου, Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη, Γεώργιου Μαρτζάκλη και Ηλία Τούλη και του Ανθυπασπιστή Καταδρομών Ιωάννη Ηλιόπουλου.

Η υποδοχή τους θα γίνει με το επίσημο τελετουργικό και όλες τις προβλεπόμενες στρατιωτικές τιμές και σύμφωνα με πληροφορίες τα οστεοφυλάκια θα παραμείνουν για σύντομο χρονικό διάστημα στο κοιμητήριο της Ελευσίνας. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός των λειψάνων στους τόπους καταγωγής των Οπλιτών από τους συγγενείς τους σε συνεργασία με τους κατά τόπους στρατιωτικούς σχηματισμούς.

Οι οκτώ οπλίτες σκοτώθηκαν στο διάστημα 1963 – 1974 καθώς υπηρετούσαν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου. Οι ταφές θα πραγματοποιηθούν στον Μεγαπλάτανο Πέλλας, στην Καισαριανή, τη Γορτυνία, τα Άνω Λιόσια, την Κρύα Βρύση Πέλλας, το Ηράκλειο Κρήτης, τον Ερύμανθο Αχαΐας και την Κυπαρισσία.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε το πρωί της Πέμπτης στην Κύπρο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα, παρουσία των συγγενών των πεσόντων. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η τελετή για τον επαναπατρισμό των λειψάνων των οκτώ οπλιτών που θα ενταφιαστούν στην Ελλάδα. Η μεταφορά τους θα γίνει το πρωί της Παρασκευής με αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παράλληλα, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε ο ενταφιασμός των πεσόντων που οι συγγενείς τους επέλεξαν να παραμείνουν στην Κύπρο. Μεταξύ αυτών, και τα λείψανα του Οπλίτη Σαρλιάν Χαράλαμπου, ο οποίος σκοτώθηκε το 1965 από έκρηξη στα μαγειρεία της Μονάδας του.

Οι συγγενείς των πεσόντων ενημερώθηκαν για την ταυτοποίηση των λειψάνων μετά από εξέταση DNA, από την επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους και τον Β’ Κλάδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Η «στρατηγική προσωπικότητας» που είχε ως στόχο τη διεύρυνση του ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ