ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Εύθραυστο» δίμηνο με βαρόμετρο την Αττική

«Ασταθείς» επιδημιολογικά μήνες ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος - Πιθανή ανά πάσα στιγμή η περαιτέρω αυστηροποίηση μέτρων

Kathimerini.gr

Σε καθεστώς «εύθραυστων ισορροπιών» με ορίζοντα το επόμενο δίμηνο, έως ότου δηλαδή προσδοκάται να προχωρήσει σημαντικά ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, φαίνεται πως εισέρχεται η χώρα, με το βλέμμα των ειδικών να βρίσκεται κυρίως στραμμένο στην Αττική.

Η επιδημιολογική εικόνα στο λεκανοπέδιο θυμίζει την περίπτωση της Θεσσαλονίκης στα μέσα του περασμένου φθινοπώρου, κάτι που, όπως είχε γράψει η «Κ», οδήγησε άλλωστε και στις αποφάσεις υγειονομικών και πολιτικών αρχών για είσοδο της περιφέρειας της πρωτεύουσας στο «κόκκινο» επίπεδο του χάρτη.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, το είχε περιγράψει εντός της εβδομάδας, όταν είχε πει πως μπορεί η Ελλάδα να τα έχει πάει καλύτερα από πολλές χώρες, ωστόσο είχε προσθέσει πως «το είδαμε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ότι ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή». Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πως δεν πρόκειται να αφήσει να επαναληφθεί ένας δεύτερος «Νοέμβριος» στην Αττική, που άλλωστε δεν θα τον άντεχαν ούτε το ΕΣΥ ούτε η οικονομία, η οποία έστω και με καθεστώς click away παραμένει ενεργή.

Πάντως, η πλευρά των επιστημόνων σημειώνει πως τα πάντα, όσον αφορά τις αποφάσεις που ελήφθησαν – και για τα σχολεία – μπορούν να ανατραπούν άμεσα.

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Νίκος Σύψας «αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα άμεσα. Δεν θα έχουμε δισταγμό να κλείσουμε ξανά τα σχολεία, ειδικά τα Λύκεια. Εάν χρειαστεί θα το κάνουμε και μέσα στην επόμενη εβδομάδα».

Ο ίδιος ανέφερε, μάλιστα, ότι την επόμενη βδομάδα ή και νωρίτερα θα παρθούν αποφάσεις. «Ο κίνδυνος για επιδημική έκρηξη ελλοχεύει. Μπορεί τα πάντα να ανατραπούν από μέρα σε μέρα», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε μάλιστα ασταθείς επιδημιολογικά τους επομένους δυο μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο, λέγοντας πως σίγουρα μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε μέτρα, τα οποία θα ανατρέπονται αναλόγως των συνθηκών.

«Αυτοί οι δύο μήνες θα είναι μήνες που κάθε μέρα θα ανατρέπονται οι προηγούμενες αποφάσεις. Η επιτροπή ακολουθεί τον ιό. Ο ιός βαράει τα νταούλια και εμείς χορεύουμε», ήταν η χαρακτηριστική απόστροφή του.

Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και η επαναφορά του ολικού lockdown, στα πρότυπα της περασμένης άνοιξης, εφόσον η επιδημιολογική εικόνα της χώρας (με επίκεντρο πάντα την Αττική) είναι τέτοια που θα πυροδοτήσει νέα κύμα πίεσης προς το Σύστημα Υγείας. Στην παραδοχή αυτή προέβη, άλλωστε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο πρωί της Κυριακής στο Mega.

Τι ισχύει από χθες

Υπενθυμίζεται ότι από χθες, Σάββατο, έχει επανέλθει ο χάρτης μέτρων υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, με δύο διαφορετικά επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α επιτήρησης και το επίπεδο Β αυξημένου κινδύνου.

Οι περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο Α απεικονίζονται με κίτρινο και οι περιοχές αυξημένου κινδύνου χρωματίζονται κόκκινες και επιβαρύνονται με αυξημένα περιοριστικά μέτρα. Σε αυτές από σήμερα εντάσσονται η Αττική (πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων), η Λέσβος, η Μύκονος, οι Δήμοι Θήρας, Πατρέων, Εορδαίας Κοζάνης, Θηβαίων και Τανάγρας Βοιωτίας, Σπάρτης, Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική, Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου στην Εύβοια.

Στις περιοχές αυτές η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από τις 6 μ.μ. έως τις 5 π.μ. πλην της Αττικής όπου λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού και προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού τις ώρες που θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, η απαγόρευση θα ισχύει από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ. όπως και στις «κίτρινες» περιοχές.

Από τη Δευτέρα ανοίγουν ξανά τα γυμνάσια και τα λύκεια με την εξαίρεση των «κόκκινων» περιοχών, όπου θα λειτουργήσουν μόνο τα γυμνάσια. Με προκαθορισμένο ραντεβού όπως ισχύει και σήμερα θα λειτουργήσουν και τα κομμωτήρια, τα κουρεία και άλλες υπηρεσίες αισθητικής, καθώς και τα ΚΤΕΟ. Στις «κίτρινες» περιοχές ανοίγουν από τη Δευτέρα και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Πώς λειτουργεί το λιανεμπόριο

Με ραντεβού για την αγορά εντός του φυσικού καταστήματος ειδών ένδυσης – υπόδησης και βιβλίων – χαρτικών υπενθυμίζεται ότι λειτουργεί από χθες το λιανεμπόριο στην Αττική και σε όλες τις περιοχές «επαυξημένου κινδύνου», τις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές.

Για όλες τις άλλες κατηγορίες λιανεμπορίου –πλην βεβαίως καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων– οι αγορές θα γίνονται μόνο με τη μέθοδο click away, της προαγοράς δηλαδή ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και της παραλαβής στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος, παραλαβή η οποία θα γίνεται επίσης κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Στις υπόλοιπες περιοχές, τις «κίτρινες», το λιανεμπόριο θα εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά.

Ειδικότερα:

- Με τη μέθοδο click inside (αγορές εντός του καταστήματος κατόπιν ραντεβού) για την αγορά ειδών ένδυσης – υπόδησης και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου. Ο πελάτης θα αιτείται ραντεβού από την επιχείρηση είτε μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος αυτής είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω εφαρμογής που μπορεί να έχει η ίδια η επιχείρηση είτε μέσω εφαρμογής e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης. Η επιχείρηση τού στέλνει μήνυμα (SMS ή email) με την επωνυμία της, τη διεύθυνση και την ώρα του ραντεβού. Στο κατάστημα θα μπορεί να εισέρχεται μόνον όποιος έχει ραντεβού, δηλαδή δεν μπορεί να συνοδεύεται από κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο χωρίς να έχει και το άλλο άτομο προκαθορισμένο ραντεβού. Επίσης, εντός των καταστημάτων θα ισχύει ο γνωστός κανόνας του 1 ατόμου ανά 25 τ.μ. Στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, σε ουρές αναμονής, θα επιτρέπεται να βρίσκονται έως 9 άτομα. Πάντως, δεν είναι σαφές τι θα γίνει στην περίπτωση που κάποιος κλείνει ραντεβού για αγορές ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου σε κατάστημα αλυσίδας, η οποία όμως μπορεί να διαθέτει και προϊόντα τεχνολογίας.

- Με τη μέθοδο click away (παράδοση εκτός κατόπιν ραντεβού) για την αγορά των λοιπών ειδών (σ.σ. εννοείται ότι δεν συγκαταλέγονται στις δύο αυτές μεθόδους το λιανεμπόριο τροφίμων και φαρμάκων). Το εν λόγω μοντέλο θα εφαρμοστεί, όπως και την περίοδο των Χριστουγέννων, κατά τον εξής τρόπο: ο καταναλωτής είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά θα παραγγέλνει ή θα προαγοράζει ένα προϊόν. Η επιχείρηση θα του στέλνει είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα με τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση ΑΦΜ, χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή της παραγγελίας γίνεται αποκλειστικά εκτός του καταστήματος και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά (όταν έχει γίνει και η παραγγελία) ή με τη χρήση POS κατά την παραλαβή του προϊόντος. Στους εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται να βρίσκονται έως 9 άτομα, ενώ το προϊόν παραλαμβάνει ένα άτομο μόνο, αυτό που έχει κλείσει το σχετικό ραντεβού.

Και στις δύο περιπτώσεις ο κωδικός που πρέπει να αποστέλλουν οι καταναλωτές στο 13033 είναι 2, ενώ θα έχουν στη διάθεσή τους ένα δίωρο. Τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 7 π.μ. (προαιρετικά) έως τις 8 μ.μ. Κομμωτήρια και υπηρεσίες ατομικής φροντίδας θα συνεχίσουν να λειτουργούν, όπως και πριν, σε όλη την επικράτεια, ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Την ενεργοποίηση του προγράμματος δανεισμού από τις ΗΠΑ για να καλυφθούν εξοπλιστικές ανάγκες συζητεί η Αθήνα
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΕΛΛΑΔΑ