ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φόροι και εισφορές «πνίγουν» τους μηχανικούς στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιώργο Στασινό η κατάσταση εξαιτίας των φόρων είναι απελπιστική

Newsroom Κ, Αθήνα

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Την ασφαλιστική και φορολογική παραδοξότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μηχανικοί, οι οποίοι αναγκάζονται ακόμη και να δανειστούν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στα ταμεία και στην εφορία, αποκαλύπτει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), επισημαίνοντας ότι το κράτος δημεύει το εισόδημα των επαγγελματιών.

Είναι μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιώργο Στασινό, τόσο απελπιστική η κατάσταση εξαιτίας των φόρων, των εισφορών και των αναδρομικών για παλαιότερα έτη που καλούνται να πληρώσουν, ώστε η συνολική επιβάρυνση ξεπερνά το 100% του εισοδήματος!

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, η πραγματικότητα που βιώνουν οι μηχανικοί, είτε είναι μισθωτοί είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι απελπιστική. Η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές δημεύουν το εισόδημα. Οι μηχανικοί, και ιδίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που σήμερα δεν έχουν δουλειές, αγωνίζονται να πληρώσουν απλά και μόνο τις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα, όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που παραθέτει το ΤΕΕ, σύμφωνα με το οποίο μηχανικός με καθαρό φορολογητέο εισόδημα κατά το 2018 της τάξης των 5.000 ευρώ, θα κληθεί να καταβάλει για φόρους 1.650 ευρώ. Προς τον ΕΦΚΑ για κύρια ασφάλιση θα πρέπει να πληρώσει 185,17 ευρώ για 12 μήνες, ήτοι 2.222,40 ευρώ, ενώ στο ΕΤΕΑΕΠ οι εισφορές συν τα αναδρομικά για τα έτη 2017-2018 είναι 114,43 ευρώ τον μήνα, ήτοι 1.369,56 ευρώ τον χρόνο. Σε αυτά, βέβαια, πρέπει να προστεθούν και τα ποσά που αντιστοιχούν στα αναδρομικά ποσά εισφορών προς το ΤΣΜΕΔΕ, ήτοι 348,42 ευρώ το εξάμηνο (ή 696,84 τον χρόνο). Στην πράξη, ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώσει στο Δημόσιο 5.938,80 ευρώ. Καλείται, δηλαδή, να καταβάλει και επιπλέον 938,8 ευρώ, χωρίς να του μένει τίποτα για την επιβίωσή του.

«Στην πράξη, αυτοί πρέπει να δανειστούν για να πληρώσουν το κράτος», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τρεις στους τέσσερις, δηλαδή το 74,7% των ελεύθερων επαγγελματιών, δήλωσαν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Αλλά και ένας επιστήμονας με καθαρό φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ κατά το 2018 καλείται τελικά, μετά τους φόρους και τις εισφορές, να ζήσει με μόλις 238,43 ευρώ τον μήνα. Συγκεκριμένα, η φορολογική επιβάρυνση υπολογίζεται σε 2.850 ευρώ, οι εισφορές του ΕΦΚΑ σε 185,17 ευρώ τον μήνα, που αντιστοιχούν σε 2.222,40 ευρώ τον χρόνο, οι εισφορές προς το ΕΤΕΑΕΠ σε 114,43 ευρώ τον μήνα ή 1.369,56 τον χρόνο, ενώ πληρώνει και 696,84 ευρώ για τα αναδρομικά προς το ΤΣΜΕΔΕ. Του μένουν, δηλαδή, 2.861,12 τον χρόνο ή 238,43 ευρώ μηνιαίο εισόδημα...

Παράλληλα, ο κ. Στασινός επισημαίνει πως «ο μηχανικός σήμερα δεν έχει περιθώρια να αποκρύψει εισοδήματα. Οι αμοιβές, οι κρατήσεις, οι οικοδομικές άδειες, τα ενεργειακά πιστοποιητικά, τα αυθαίρετα, τα τοπογραφικά, όλες οι εργασίες σχεδόν υλοποιούνται ηλεκτρονικά μέσα από βάσεις δεδομένων και πληρωμές μέσω τραπεζών».

Και ζητάει άμεσα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, καθώς, όπως τονίζει, το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα είναι δημευτικό και μη βιώσιμο. Οδηγεί εκτός επαγγέλματος χιλιάδες καταρτισμένους επιστήμονες. Κινδυνεύουμε να μείνει η χώρα χωρίς μηχανικούς. Ηδη, πάνω από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών έχει ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές. Οι επιστήμονες ζητούν γενναίες και σοβαρές αλλαγές, καθώς και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ουσιαστικό τρόπο, για να επανεκκινήσει η οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση