ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λέσβος: Έξω από τον οικισμό της Βρίσας η φωτιά

Οι άνεμοι που πνέουν στη θέση Λαγκάδα μεταξύ Βρίσας και Πολιχνίτου δημιούργησαν ένα νέο μεγάλο μέτωπο που κινείται δυτικά - νοτιοδυτικά

Kathimerini.gr

Νέα μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε στις 3.30 το μεσημέρι στην πυρκαγιά στη νότια Λέσβο. Οι άνεμοι που πνέουν στη θέση Λαγκάδα μεταξύ Βρίσας και Πολιχνίτου δημιούργησαν ένα νέο μεγάλο μέτωπο που κινείται δυτικά – νοτιοδυτικά.

Περίπου στις 17.20 η πυρκαγιά έφτασε έξω από τον οικισμό της Βρίσας. Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός, στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης, λόγω των ισχυρών ριπών ανέμου το μεσημέρι υπήρξε νέο μέτωπο προς το χωριό Βρίσα οπότε και στάλθηκε μήνυμα για εκκένωση μέσω 112.

Σημείωσε επίσης πως την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν 1.185 πυρκαγιές, εκ των οποίων 345 δασικές και 840 αστικές, ενώ 33 δασικές φωτιές ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο.

Φωτιά στη Λέσβο: Αναζωπύρωση στην περιοχή Λαγκάδα – Εκκένωση του οικισμού Βρίσα-2Πηγή: kathimerini.gr

Εκκένωση του οικισμού Βρίσα

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του οικισμού Βρίσα της Λέσβου να εκκενώσουν προληπτικά την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Πολιχνίτο λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στην Βρίσα Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Πολιχνίτο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

Η φωτιά βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή, χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη και ανησυχεί ιδιαίτερα την Πυροσβεστική, καθώς για αύριο Πέμπτη ο δείκτης επικινδυνότητας λόγω της ενίσχυσης των ανέμων είναι πολύ αυξημένος για τη Λέσβο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Πέμπτη σε 5 Περιφέρειες – Τι είναι ο καιρός hot-dry windy 

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Φωτιά στη Λέσβο: Αναζωπύρωση στην περιοχή Λαγκάδα – Εκκενώθηκε ο οικισμός Βρίσα-1

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πυρκαγιά στη Δαδιά

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί για το μέτωπο στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, καθώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης φέρεται να έχουν καθηλώσει τη φωτιά στο πυροφυλάκιο της Λευκίμης. Επιχειρώντας ακατάπαυστα για την περαιτέρω αποδυνάμωση και εξάλειψη του εναπομείναντος από χθες πύρινου μετώπου που κινούνταν απειλητικά προς την περιοχή όπου βρίσκεται η αποικία του Μαυρόγυπα, στόχος πλέον είναι, σύμφωνα με τις δασικές υπηρεσίες, η πρόληψη αναζωπυρώσεων.

Η ένταση του ανέμου μέχρι στιγμής αποδεικνύεται σύμμαχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού και οι επίγειες δυνάμεις κινούνται τόσο περιμετρικά του βασικού μετώπου όσο και διάσπαρτα σε όλη τη δασική έκταση σβήνοντας τις όποιες εστίες εμφανίζονται.
Ενεργό παραμένει μέτωπο προς το Λύρα η κατεύθυνση και η ένταση του οποίου όμως δεν εμπνέει προς το παρόν ιδιαίτερη ανησυχία.

Οι προβλεπόμενοι από την ΕΜΥ στις επόμενες ώρες βόρειοι άνεμοι εντείνουν την επιφυλακή του συνόλου των δυνάμεων, επίγειων και εναέριων που με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τη μάχη της κατάσβεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση