ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φώφη Γεννηματά, αγωνίστρια έως το τέλος

Η Φώφη Γεννηματά «έφυγε» νικημένη από τον καρκίνο, αφήνοντας πίσω της μαθήματα ζωής και πλούσια πολιτική παρακαταθήκη

Γιώργος Σ. Μπουρδάρας

Έκλεισε χθες ξαφνικά, σκορπίζοντας θλίψη στην οικογένειά της, στους συντρόφους της, στους πολίτες και στον πολιτικό κόσμο, ο κύκλος ζωής της Φωτεινής Γεννηματά. Μια ζωή η οποία είχε ανοίξει τον Νοέμβριο του 1964 και που διαρκώς ισορροπούσε ανάμεσα σε οδυνηρές διαπιστώσεις –όπως ήταν οι «συναντήσεις» των γονιών της και, στη συνέχεια, της ιδίας με τον καρκίνο–, σε αξιοπρεπείς, γενναίους αγώνες, αλλά και σε μεγάλες νίκες ως άνθρωπος και ως πολιτικός.

Ακόμη και τώρα που ο καρκίνος κατάφερε να τη νικήσει, η Φώφη όπως όλοι την αποκαλούσαν, άμεσα ή και έμμεσα, έστελνε μήνυμα αξιοπρέπειας με πολλαπλή σημασία: Από τη μία κατάφερε να ενώσει το πολιτικό σύστημα της χώρας, που έστω για λίγο στέκεται πάνω από τους εσωτερικούς εκρηκτικούς διχασμούς του, προκειμένου να την τιμήσει και να την αποχαιρετίσει. Από την άλλη, με τη γενναία και άμεση πράξη της, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η υποτροπή της κύριας ασθένειάς της, να δηλώσει ότι αποχωρεί από την κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, έδειξε πώς πρέπει κάποιος την κατάλληλη στιγμή να παραμερίζει, θέτοντας ως προτεραιότητα υπέρτερες αξίες, όπως η «ενότητα και η προοπτική της παράταξης» που επικαλέστηκε στη δήλωσή της, λίγο μετά την είσοδό της στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις 11 του τρέχοντος μηνός. Οι γιατροί είχαν μιλήσει για υποτροπή της βασικής νόσου. Aκολούθησαν σχεδόν δύο εβδομάδες άνισης πάλης με τον καρκίνο, που είχε κάνει μεταστάσεις, καθιστώντας μη αναστρέψιμη την πορεία της υγείας της.

Το 2008

Την πρώτη φορά, ήταν διαφορετικά: Διαγνώστηκε με την ασθένεια το 2008, αλλά τότε είχε βγει νικήτρια μετά τη θεραπευτική αγωγή. «Το Σάββατο διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα, το επόμενο Σάββατο μιλούσα σε συνέδριο», έλεγε σε τηλεοπτική εκπομπή (Alpha), σημειώνοντας παράλληλα αναφορικά με την επιλογή της να γνωστοποιήσει την περιπέτεια της υγείας της ότι το έπραξε θέλοντας να μεταδώσει μήνυμα –εκτός των άλλων– «αισιοδοξίας και ελπίδας ότι παλεύεται τελικά», ο καρκίνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθούσε τακτικά την κατάσταση της υγείας της και στον τελευταίο έλεγχο πριν από λίγους μήνες δεν υπήρχε κάτι ανησυχητικό. Ωστόσο, το τελευταίο εικοσαήμερο παρουσίασε αιφνιδιαστική επιδείνωση, η οποία τις τελευταίες πέντε ημέρες κατέστη ραγδαία, με μεταστάσεις που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.

Η Φωτεινή Γεννηματά απέδειξε ότι δεν φοβήθηκε ποτέ τις μάχες. «Το θέμα είναι να μη ζεις με φόβο», είχε πει. Εδωσε μάχη –όπως επίσης η ίδια αποκάλυψε– για να γίνει μητέρα και την κέρδισε αποκτώντας τρία παιδιά. Παλαιότερα, η προσωπική της μάχη ήταν με την απώλεια των γονέων της: Ο πατέρας της Γεώργιος Γεννηματάς έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο τον Απρίλιο του 1994, επτά μόλις μήνες μετά τον θάνατο, από τον ίδιο λόγο, της συζύγου του και μητέρας της, Κάκιας Βέργου.

Στο πολιτικό πεδίο, αρκετοί κατά καιρούς έλεγαν ότι ως κόρη του ιδρυτικού στελέχους και εκ των κορυφαίων για πολλά έτη του ΠΑΣΟΚ πρώην υπουργού, η Φωτεινή Γεννηματά δεν συνάντησε ιδιαίτερες δυσκολίες. Δεν ήταν αλήθεια. Εδωσε σκληρές μάχες, που, παρά τον βαθμό δυσκολίας τους, τις κέρδισε. Οπως έλεγε με το γνώριμο σε όλους, ζεστό χαμόγελό της, αν και κάποιοι δεν την υπολόγιζαν, έβαζε στόχους και τον ένα μετά τον άλλο τους πετύχαινε. Χαρακτηριστική περίπτωση, η εκλογή της στην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς το 2002. Για ένα «Fiatάκι που έγινε 4×4» μιλούσαν τότε, συγκρίνοντάς την με τον προερχόμενο από τη Ν.Δ. ισχυρό αντίπαλό της. Πρόσφατα πια, της πιστώνεται η νίκη της αύξησης των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και η ανάδειξή του σε τρίτη πολιτική δύναμη, ύστερα από χρόνια διαδοχικών κρίσεων και εκλογικής συρρίκνωσης του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση