ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γηροκομείο στα Χανιά: Μέρες και νύχτες υπό καθήλωση

Η ακατάλληλη στελέχωση και η εξευτελιστική μεταχείριση στο γηροκομείο

Kathimerini.gr

Γιάννης Παπαδόπουλος

Οι κινήσεις του υπαλλήλου στο ιδιωτικό γηροκομείο των Χανίων εκείνο το μεσημέρι, στα τέλη του περυσινού Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας. Ο νοσηλευτής πλησίασε έναν ηλικιωμένο στον διάδρομο του υπογείου, τον σήκωσε από το αναπηρικό αμαξίδιο και κατέβασε την ακάθαρτη πάνα στο ύψος των γαμπών. Καθάρισε πρόχειρα τα περιττώματα με ένα πανί και τοποθέτησε στον φιλοξενούμενο ξανά την ίδια πάνα. Αυτή η μεταχείριση δεν ήταν εξαίρεση στον κανόνα. Παρόμοια βίντεο που εξέτασαν αστυνομικοί δείχνουν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο εξευτελιστικής συμπεριφοράς.

Επτά άτομα συνελήφθησαν στα Χανιά κατηγορούμενα για 30 θανάτους τροφίμων του γηροκομείου και άλλες οκτώ απόπειρες, και σήμερα αναμένεται να απολογηθούν. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί δεν προκύπτει μόνο η μακρά ασιτία στην οποία υποβάλλονταν οι ηλικιωμένοι ή η σταθερή και αναίτια χορήγηση κατασταλτικών φαρμάκων, αλλά και το ακατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας και στελέχωσης της δομής. Σε υγειονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2021 διαπιστώθηκε σειρά παραλείψεων.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στις καρτέλες των φιλοξενουμένων ήταν ελλιπής η καταγραφή των ζωτικών ενδείξεων. Αν και είχε δηλωθεί ότι διέμεναν εκεί 49 άτομα, διαπιστώθηκε ότι ήταν 57, καθ’ υπέρβασιν της δυναμικότητας. Μάρτυρας κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι κατά καιρούς φιλοξενούσαν ηλικιωμένους ακόμη και στο δωμάτιο που χρησίμευε ως νεκροθάλαμος και ότι μία φορά γραφείο τελετών παρέλαβε κατά λάθος για μεταφορά άτομο που βρισκόταν εν ζωή και όχι τον νεκρό που ήταν δίπλα του.

Ακόμη, στη μονάδα δεν υπήρχε νοσηλευτής που να κατέχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ από τους δέκα υπαλλήλους οι οποίοι ήταν δηλωμένοι ως νοσηλευτές, μόνο οι επτά διέθεταν πτυχίο βοηθού νοσηλευτή από αντίστοιχες σχολές. Η έλλειψη γνώσεων και κατάρτισής τους φαίνεται και από τις συνθήκες περίθαλψης των φιλοξενουμένων. Μεταξύ άλλων, από την αστυνομική έρευνα αναφέρονται ενδεικτικά οι διαδοχικές αποτυχημένες προσπάθειες σίτισης μιας ηλικιωμένης με ρινογαστρικό σωλήνα. Ο υπάλληλος της δομής φαίνεται ότι δεν είχε τις απαιτούμενες γνώσεις και την τεχνική κατάρτιση, δεν τηρούσε κανένα μέτρο υγειονομικής προφύλαξης και ακουμπούσε τον πλαστικό σωλήνα στα αντικείμενα γύρω του εκθέτοντάς τον σε μικρόβια.

Σε καθημερινή βάση οι νοσηλευτές ανά βάρδια δεν ξεπερνούσαν τους τρεις, ενώ σύμφωνα με τη δικογραφία θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μη αυτοεξυπηρετούμενων ηλικιωμένων.

Ο νοσηλευτής που εκτελούσε τη βραδινή βάρδια συνέχιζε στο ίδιο πόστο και το επόμενο πρωί, ενώ από την επισκόπηση των καμερών ασφαλείας διαπιστώθηκε ότι γινόταν μόνιμη χρήση της τακτικής της μηχανικής καθήλωσης των τροφίμων. Τους ακινητοποιούσαν, ειδικά την πλειονότητα όσων βρίσκονταν στο υπόγειο, καθ’ όλο το 24ωρο.

Εκδοση πιστοποιητικών

Μελετώντας τις κάμερες ασφαλείας οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να στοιχειοθετήσουν και την εικονική έκδοση πιστοποιητικών θανάτου από τον γιατρό ο οποίος συνεργαζόταν με τη δομή. Τον Μάρτιο του 2021 απεβίωσε μία ηλικιωμένη στη δομή. Οι κάμερες κατέγραψαν τη στιγμή του θανάτου της, τη μεταφορά της στον νεκροθάλαμο, καθώς και την παραλαβή της από υπαλλήλους γραφείου τελετών. Ολο αυτό το διάστημα δεν προέκυψε κατά την αστυνομική έρευνα εμφάνιση του γιατρού για να εξετάσει την τρόφιμο και να διαπιστώσει την αιτία θανάτου. Σύμφωνα με τη δικογραφία, με παρόμοιο τρόπο, χωρίς εξέταση, εκδόθηκαν και άλλα πιστοποιητικά τα οποία ανέφεραν ως αιτία θανάτου την καρδιακή ανακοπή.

Πρώην υπάλληλος της δομής, η οποία εργάστηκε εκεί για επτά χρόνια, ανέφερε στους αστυνομικούς ότι ήταν ενήμεροι στο γηροκομείο για την επικείμενη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων και φρόντιζαν να βγάζουν εκτός κτιριακών εγκαταστάσεων τους υπεράριθμους φιλοξενουμένους. Κάποιους φέρονται να τους έκρυβαν ακόμη και στον χώρο όπου επρόκειτο να επεκταθεί η μονάδα και κάλυπταν με γυψοσανίδες τις εισόδους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Την ενεργοποίηση του προγράμματος δανεισμού από τις ΗΠΑ για να καλυφθούν εξοπλιστικές ανάγκες συζητεί η Αθήνα
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΕΛΛΑΔΑ