ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καρέ καρέ η επίθεση των Χούθι στο ελληνόκτητο πλοίο Tutor

Η στιγμή που η παγιδευμένη με εκρηκτικά βάρκα προσεγγίζει το πλοίο και ο πανικός που επικρατεί στη γέφυρα λίγα λεπτά μετά την έκρηξη

Kathimerini.gr

Γιάννης Σουλιώτης

Εικόνες και βίντεο από την επίθεση των Χούθι της Υεμένης στο ελληνόκτητο πλοίο Tutor το πρωί της 12ης Ιουνίου φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Σε αυτές διακρίνεται πεντακάθαρα η παγιδευμένη με εκρηκτικά βάρκα τη στιγμή που προσεγγίζει το υπό σημαία Λιβερίας φορτηγό πλοίο, περίπου 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού της Χουντέιντα, έδρα των Χούθι.

Το πλήρωμα του Tutor, όπως και οι ένοπλοι φρουροί που επέβαιναν σε αυτό, έχουν εντοπίσει τη βάρκα με τα εκρηκτικά, δίχως πάντως να μπορούν να αποτρέψουν την πρόσκρουσή της στο κύτος του πλοίου. Η επίθεση έγινε το πρωί της Τετάρτης και από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο μηχανοστάσιο του πλοίου. Η μηχανή του σταμάτησε να λειτουργεί και το πλοίο παρουσίασε εισροή υδάτων.

Σε βίντεο που έχουν καταγράψει με τα κινητά τους τηλέφωνα Φιλιππινέζοι ναυτικοί, αποτυπώνεται ο πανικός που επικρατεί στη γέφυρα του πλοίου λίγα λεπτά μετά την έκρηξη.

Του χτυπήματος με παγιδευμένη με εκρηκτικά βάρκα ακολούθησε επίθεση με ιπτάμενο drone ή πύραυλο (παραμένει μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστο).

Ενα από τα μέλη του πληρώματος φέρεται να εγκλωβίστηκε στο μηχανοστάσιο και τελικά να πνίγηκε, μολονότι τυπικά ο ναυτικός από τις Φιλιππίνες θεωρείται αγνοούμενος. Την Παρασκευή, τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος διασωθήκαν από πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που έσπευσε στην περιοχή. Αύριο και την Τρίτη αναμένεται να φτάσουν στο πλοίο ναυαγοσωστικά – ρυμουλκά.

Αποστολή τους να το ρυμουλκήσουν σε ασφαλές λιμάνι και εάν δυνατόν να μεταφέρουν σε άλλο πλοίο το φορτίο του, περίπου 80.000 τόνους κάρβουνου. Το πλοίο Tutor είχε αποπλεύσει από τη Ρωσία και είχε ως προορισμό του την Ινδία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση