ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κιβωτός του Κόσμου: Πού στρέφονται οι έρευνες για τις καταγγελίες κακοποίησης

Οι καταγγελίες που προκάλεσαν την έρευνα για την «Κιβωτό του Κόσμου» και η θέση της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης

Kathimerini.gr

Γιάννης Σουλιώτης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για ιδιαίτερα προβεβλημένο μέλος της «Κιβωτού του Κόσμου» το οποίο καταγγέλθηκε για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης αγοριών σε δομές της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης.

Το περιστατικό έγινε γνωστό χάρη σε μαρτυρία ατόμου που φιλοξενείτο εκεί.

Η Εισαγγελία της Αθήνας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά από καταγγελία που διαβιβάστηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη. Το περιεχόμενό της αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρό με αποτέλεσμα να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, η οποία ανετέθη στην υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Τετάρτης (16/11) κατέθεσε στο «Ανηλίκων» της Ασφάλειας ένας 19χρονος που φέρεται να έπεσε θύμα κακοποίησης. Ο νεαρός φιλοξενήθηκε επί σειρά ετών σε δομή της «Κιβωτού», ενώ το τελευταίο διάστημα κατοικεί σε διαμέρισμα που του έχει παραχωρήσει η ΜΚΟ μαζί με τη μητέρα του.

Ανάμεσα σε όσα είπε στους αστυνομικούς είναι ότι το μέλος της ΜΚΟ έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπό του, ότι του ζητούσε να τον συνοδεύει στα ταξίδια του εκτός Αττικής καθώς και ότι το 2021 το συγκεκριμένο πρόσωπο ασέλγησε σε βάρος του.

Παράλληλα, πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρουν σε βάρος του ίδιου προσώπου έχει υποβληθεί ακόμη μία καταγγελία για περιστατικό που φέρεται να έχει λάβει χώρα, και αυτό το 2021, σε δομή της «Κιβωτού» στη Χίο.

Το περιστατικό έγινε γνωστό χάρη σε μαρτυρία ατόμου που φιλοξενείτο εκεί. Μπαίνοντας σε δωμάτιο είχε εντοπίσει άθελά του το καταγγελλόμενο στέλεχος της ΜΚΟ να επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις με νεαρό αγόρι. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αστυνομία. Όταν ωστόσο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ απευθύνθηκαν στο θύμα, εκείνο αρνήθηκε να καταθέσει όσα φέρεται να είχε βιώσει. Το συμβάν θεωρείται βέβαιο ότι θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Από τη μεριά της, η «Κιβωτός του Κόσμου», σε ανακοίνωσή της, δήλωσε άγνοια για τα παραπάνω και δήλωσε πρόθυμη να παράσχει όσα στοιχεία απαιτούνται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Η Κιβωτός δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών, ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι αποσύρει διάταξη δυνάμει της οποίας επρόκειτο να παραχωρηθεί στην «Κιβωτό του Κόσμου» κτίριο που είχε υπό την ιδιοκτησία του ο ΕΦΚΑ.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα το φως της δημοσιότητας είχαν δει πληροφορίες για ξυλοδαρμό αγοριού που φιλοξενείτο σε δομή της «Κιβωτού» στο Βόλο, ενώ σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία της δομής στη Χίο είχαν φιλοξενηθεί στον τοπικό Τύπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση