ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:05
 

Κύθηρα: Αγνόησαν τις προειδοποιήσεις για τα κενά πυρασφάλειας

Πέντε επιστολές έστειλε ο δήμαρχος των Κυθήρων κάνοντας έκκληση πυροσβεστική ενίσχυση

Newsroom Κ, Αθήνα

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά πέντε επιστολές - εκκλήσεις προς τρεις διαφορετικούς αρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος απέστειλε τα προηγούμενα 2,5 χρόνια ο δήμαρχος Κυθήρων, προειδοποιώντας για τη δραματική υποστελέχωση του πυροσβεστικού κλιμακίου του νησιού, χωρίς όμως θετική ανταπόκριση. Τα 23.500 στρέμματα καμένης γης είναι το αποτέλεσμα των μεγάλων κενών στην αντιπυρική προστασία του νησιού.

Με χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής μοιάζουν οι πέντε επιστολές του δημάρχου Ευστράτιου Χαρχαλάκη, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Κ». «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε με ποια ακριβώς λογική αποδομείται σταδιακά το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο (Π.Κ.) Κυθήρων, γεγονός που μας ανησυχεί πάρα πολύ ενόψει και της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Το νησί μας διαθέτει τεράστιες δασικές εκτάσεις που δεν δύναται να εποπτευθούν με τόσο λίγο προσωπικό. Σε περίπτωση μεγάλου συμβάντος τι ακριβώς θα γίνει; Θα αναμένουμε ώρες επί ωρών ενίσχυση από την Πελοπόννησο; Και εάν ο καιρός δεν το επιτρέπει; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της τραγικής υποβάθμισης του τοπικού Π.Κ.;». Τραγικά προφητικός ο δήμαρχος Κυθήρων απευθυνόταν στον αρχηγό του Π.Σ. αντιστράτηγο Βασίλειο Καπέλιο στις 13 Μαρτίου 2017, στην πιο πρόσφατη από τις πέντε επιστολές. Υπήρχε και μια ιδιαίτερη αιτία τότε: δεν έφτανε που το κλιμάκιο των Κυθήρων ήταν έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένο, ένας πυροσβέστης πήρε μετάθεση για το αεροδρόμιο Ζακύνθου, το οποίο περνούσε στη Fraport.

Το πυροσβεστικό κλιμάκιο Κυθήρων έχει μόνο 12 οργανικές θέσεις (για ένα κατάφυτο νησί, 278 τετραγωνικών χιλιομέτρων), εκ των οποίων συνήθως είναι καλυμμένες οι μισές! Η πρώτη επιστολή του νέου (τότε) δημάρχου προς τον (τότε) αρχηγό του Π.Σ. αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαγεωργίου στάλθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2014: «Οι ανάγκες του τοπικού κλιμακίου είναι εξαιρετικά μεγάλες, καθώς η έκταση του νησιού είναι μεγάλη, ενώ περιοδικά προκύπτουν ανάγκες επέμβασης στα γειτονικά Αντικύθηρα, που απέχουν δύο ώρες με το καράβι της γραμμής». Ο κ. Χαρχαλάκης ζητεί την τοποθέτηση τεσσάρων πυροσβεστών, για να καλυφθεί μέρος των έξι κενών οργανικών θέσεων.

Στις 22 Απριλίου 2016 ο δήμαρχος επανέρχεται με επιστολή προς τον αντιστράτηγο Ιωάννη Καρατζιά, που έχει αναλάβει πλέον αρχηγός Π.Σ. Το αίτημά του είναι η «άμεση ενίσχυση του προσωπικού του Π.Κ. Κυθήρων και η άμεση διακοπή όλων των αποσπάσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου», θέτοντας το βάσιμο αίτημα πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται σε νησιά πρέπει να ενισχύονται σημαντικά από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο. Ο κ. Χαρχαλάκης ζητεί επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα δωρεάς ενός πυροσβεστικού οχήματος για τα Αντικύθηρα.

Στις 4 Ιουλίου 2016 ο δήμαρχος, αφού ευχαριστεί τον κ. Καρατζιά για την άμεση ανταπόκριση της Πυροσβεστικής και την επιτυχημένη κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο νησί, ξαναθέτει το αίτημα της άμεσης ενίσχυσης των Κυθήρων σε πυροσβεστικό προσωπικό, καθώς «σε περίπτωση ενός εκτεταμένου συμβάντος σε συνδυασμό με άσχημες καιρικές συνθήκες ... το υπάρχον προσωπικό θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα καθώς είναι εξαιρετικά μειωμένο για το μέγεθος και τα γεωγραφικά δεδομένα του νησιού μας».

Στις 12 Δεκεμβρίου 2016, ο δήμαρχος Κυθήρων με νέα επιστολή του ενημερώνει τον νέο αρχηγό Π.Σ. αντιστράτηγο Βασίλειο Καπέλιο. Τη συγκεκριμένη περίοδο στα Κύθηρα βρίσκονται μόλις τέσσερις πυροσβέστες για 12 οργανικές θέσεις! Εκτός από τις έξι κενές θέσεις, υπάρχουν και δύο πυροσβέστες με απόσπαση. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση στις εκκλήσεις του δημάρχου με αποτέλεσμα την καταστροφική πυρκαγιά.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στη Συρία

«Ρε μ......κα Τραμπ, σε λίγο θα σου ζητήσει να κάνεις επίκυψη και επειδή αντιλήφθηκε ότι είσαι επιρρεπής..... ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Εισήλθε σε οικία 34χρονης, της επιτέθηκε άσμενα και την έκλεψε

«Nα σταλεί στην χώρα προέλευσης. Αν θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Και ας μην πουν κάποιοι ...»
ΑΚΑ  |  09:18

Στις 14 Οκτωβρίου η εκδίκαση των εφέσεων για τις αποκοπές δημοσίων

«Eίναι γνωστό ότι τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου δημιουργήθηκαν από τις απαιτήσεις της ΠΑΣΥΔΥ και ...»
ΑΚΑ  |  09:16

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X