ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λιβύη: Οι πρώτες μαρτυρίες για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος

Τι αποκαλύπτουν στην ΕΔΕ οι τραυματίες της αποστολής

Kathimerini.gr

Σταύρος Ιωαννίδης 

Τα στοιχεία των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους στο φρικτό τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη κατά την αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας, έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Πρόκειται για την Αντιπλοίαρχο (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου και την Επισμηναγό (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού και τον Αρχιλοχία (ΠΖ) Γιώργο Βούλγαρη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

«Το ΓΕΕΘΑ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες τους» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Νωρίτερα ολοκληρώθηκε και η ταυτοποίηση των πέντε σορών με τη μέθοδο του DNA. Υπενθυμίζεται ότι στο τροχαίο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους και δύο αδέλφια που παρείχαν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους ως διερμηνείς, ο Φίλιππος και η Άντζελα Μανδαλιού, παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης, Κανάκη Μανδαλιού.

Την εσωτερική έρευνα διενεργεί Υποστράτηγος

Απαντήσεις για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος στο οποίο έχασαν τη ζωή τους πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη αλλά κυρίως στο αν διαπιστώνονται παραλείψεις η αστοχίες στον σχεδιασμό της, πρόκειται να δώσουν οι μαρτυρίες των τραυματιών τις οποίες συλλέγουν έμπειροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ήδη, όσοι φέρουν ελαφρύτερα τραύματα, κυρίως κατάγματα και εγκαύματα, έχουν μιλήσει στις στρατιωτικές αρχές φωτίζοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τροχαίο. Την εσωτερική έρευνα (ΕΔΕ) διενεργεί Υποστράτηγος με αντικείμενο τον έλεγχο των διαδικασιών, τον τρόπο οργάνωσης και τον σχεδιασμό της αποστολής, τα αίτια του δυστυχήματος αλλά και την καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων.

Οι πρώτες μαρτυρίες των τραυματιών φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι το αγροτικό αυτοκίνητο που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής. Το καύσιμο που περιείχε σε εξωτερική δεξαμενή ανεφλέγη με αποτέλεσμα τα δύο οχήματα να τυλιχθούν στις φλόγες. Τέλος στα σενάρια περί επίθεσης ή τρομοκρατικού χτυπήματος έβαλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για τροχαίο δυστύχημα ενώ διέψευσε δημοσιεύματα σχετικά με τη μετάβαση κλιμακίου της ΕΥΠ για επιτόπια έρευνα στη Λιβύη.

Χειρουργικές επεμβάσεις

Σε πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις υποβάλλονται σήμερα οι τρεις πολυτραυματίες. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τον αρχαιότερο της αποστολής, ένας Συνταγματάρχη με κάταγμα στη μέση, έναν Αξιωματικό των Ειδικών Δυνάμεων με εγκαύματα στο 30% του σώματος του και για έναν Αξιωματικό του Υγειονομικού ο οποίος έχει εγκαύματα στον οισοφάγο από εισπνοή καυστικών ουσιών, η περίπτωση του οποίου είναι η πιο σοβαρή, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Το απόγευμα πρόκειται να δοθούν και πέντε εξιτήρια, δύο τραυματιών που νοσηλεύονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και τριών ακόμη από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Αν και συμπληρώνονται δύο εικοσιτετράωρα από τη στιγμή που συνέβη το δυστύχημα, πλήθος ερωτημάτων παραμένει αναπάντητο. Μεταξύ των πτυχών που χρήζουν διευκρίνισης είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οργανώθηκε η μετακίνηση των 19 μελών της αποστολής, αν έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ένα ή περισσότερα οχήματα, αν υπήρχε στρατιωτική συνοδεία καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας τους αλλά και ο λόγος που προτιμήθηκε το αεροδρόμιο της Βεγγάζης αν και απέχει σχεδόν 600 χιλιόμετρα από την πόλη Ντέρνα.

Ένα ακόμη αναπάντητο ερώτημα είναι γιατί επελέγη η «ελίτ» των Ειδικών Δυνάμεων και συγκεκριμένα το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και η Ζ’ Μοίρα Καταδρομών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση