ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μητσοτάκης για Τουρκία: Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε όσον αφορά τα εδαφικά θέματα

«Εχουμε μεγάλες διαφορές αλλά θα προσπαθήσουμε να τις λύσουμε με το μόνο τρόπο που ξέρουμε, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των θαλασσών»

Kathimerini.gr

Συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και λίγο προτού συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «έχουμε διαφορές εδώ και χρόνια με την Τουρκία, μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε όσον αφορά τα εδαφικά θέματα».

«Θα συνεχίσουμε τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες, βεβαίως και έχουμε μεγάλες διαφορές αλλά θα προσπαθήσουμε να τις λύσουμε, χρησιμοποιώντας το μόνο τρόπο που ξέρουμε, δηλαδή το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των θαλασσών. Πέραν αυτού, θέλουμε να συνεργαστούμε σε πάρα πολλά θέματα που αφορούν και τις δύο χώρες, όπως είναι η κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι ελληνική οικονομία πάει πολύ καλά και εκτίμησε πως έχουμε πάρει ήδη την επενδυτική βαθμίδα, επαναλαμβάνοντας ότι η τιτάνια προσπάθεια της αποκατάστασης των ζημιών στη Θεσσαλία, της ανακούφισης των πληγέντων και της οικονομικής ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής, θα απαιτήσει πολλούς πόρους.

Παράλληλα, επέμεινε ότι χρειάζεται συγκρότηση μιας παγκόσμιας συμμαχίας καθώς, όπως είπε, θα απαιτηθούν τρις ευρώ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αναφορικά με τους κινδύνους που ελλοχεύει η κλιματική αλλαγή για τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν συμφωνώ ότι η βαριά βιομηχανία του τουρισμού κινδυνεύει. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο είναι ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να μην περιορίζεται στο καλοκαίρι και ότι μπορεί να έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Οκτώβριο. Ισως είναι μια ευκαιρία μέσω της κλιματικής αλλαγής να προωθήσουμε στον κόσμο πως μπορεί να έρθει στην Ελλάδα και τον Απρίλιο».

Τέλος, χαρακτήρισε την 78η Σύνοδο Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ως μια «εξαιρετική ευκαιρία να βρισκόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο, να συζητάμε παγκόσμια θέματα, θα μιλήσουμε πολύ για τη μετανάστευση αύριο».

«Είναι σημαντικό για όλους τους ηγέτες να συναντώνται συχνά και να μπορούν να συζητάνε θέματα ασφαλείας, αν θέλουμε να κάνουμε τον ΟΗΕ σχετικό και να έχει άποψη για όλα τα θέματα, πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες», υπογράμμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση