ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ναυάγιο στη Λέσβο: Το Raptor βρισκόταν σε «μαύρη λίστα»

Υπόνοιες για ύποπτο φορτίο

Kathimerini.gr

Γιάννης Σουλιώτης 

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου Raptor, που βυθίστηκε χθες ανοιχτά της Λέσβου, με μέχρι τώρα απολογισμό έναν νεκρό, έναν διασωθέντα και 12 αγνοουμένους από το πλήρωμά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο ήταν καταχωρισμένο στη μαύρη λίστα διεθνών Αρχών ελέγχου (Paris MOU & Black Sea MOU). Και αυτό γιατί πριν από 24 μήνες είχε διαπιστωθεί ότι τα έγγραφα που αφορούσαν στα μέλη του πληρώματος ήταν μη θεωρημένα, ενώ υπήρχαν και παράνομες εγγραφές στο βιβλίο πετρελαίου (Oil Record Book).

Το τελευταίο στοιχείο ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι ενδεχομένως είχε πραγματοποιήσει παράνομα – μη δηλωμένα δρομολόγια, δηλαδή ίσως εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τις υποψίες των Αρχών ενισχύει το γεγονός ότι ο διασωθείς ναυτικός δήλωσε στα στελέχη του Λιμενικού ότι τελικός προορισμός του πλοίου ήταν η Ουκρανία και πως η Κωνσταντινούπολη αποτελούσε σταθμό για ανεφοδιασμό.

Τα παραπάνω στοιχεία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών που ερευνούν τις συνθήκες του ναυαγίου. Και αυτό γιατί, εφόσον ισχύουν, πιθανόν συνδέονται και με το γεγονός ότι το πλήρωμα, ακολουθώντας τις οδηγίες της πλοιοκτήτριας εταιρείας, δεν ζήτησε βοήθεια το Σάββατο, παρά το γεγονός ότι το πλοίο παρουσίαζε εισροή υδάτων. Αντίθετα, το έπραξε μόλις λίγη ώρα πριν από τη βύθισή του, χθες το πρωί.

Παράλληλα, το μυστήριο επιτείνει η διαπίστωση ότι στην ίδια ναυτιλιακή εταιρεία ανήκε και το Manassa Rose που βυθίστηκε στον κόλπο της Κισάμου στην Κρήτη τον Ιανουάριο του 2022. Με τις Αρχές να σχηματίζουν τότε δικογραφία σε βάρος μελών του πληρώματος για πρόκληση ναυαγίου αλλά και μεταφορά λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Βίντεο από το ναυάγιο δημοσιεύτηκε σε τουρκική ιστοσελίδα:

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση