ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Νέα αφετηρία» για το Μαξίμου

Οι προτεραιότητες που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον ανασχηματισμό

Kathimerini.gr

Σταύρος Παπαντωνίου

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση –μεταξύ άλλων– στην οικονομία και την ακρίβεια, στο κράτος, στην αγροτική πολιτική και στο μεταναστευτικό

Με το πολιτικό βάρος να έχει μετατοπιστεί μετά τις ευρωεκλογές στην Κεντροαριστερά και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη λεγόμενη «επανεκκίνηση» του κυβερνητικού έργου που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις ευρωεκλογές, κάνοντας ήδη πράξη το πρώτο βήμα που ήταν ο ανασχηματισμός. Το προηγούμενο Σάββατο στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου μετά τις αλλαγές δόθηκε το πρώτο λάκτισμα αυτής της «επανεκκίνησης», καθώς το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου θεωρείται στο Μέγαρο Μαξίμου μία «νέα αφετηρία».

Ο πρωθυπουργός θεωρεί πως το μήνυμα που εστάλη από τους πολίτες είναι «περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη», αλλά και «μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις» και αυτό, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, δεν μπορεί να περιλαμβάνει «υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά». Οπως φάνηκε, άλλωστε, και από τον ανασχηματισμό, οι αλλαγές έγιναν με κύριο κριτήριο να διορθωθούν αυτά που στο Μαξίμου θεωρούν κακώς κείμενα και όχι να υπάρξει κάποια πολιτική στροφή.

Οι στόχοι

Η κυβέρνηση συνεπώς θέλει να δώσει έμφαση το επόμενο διάστημα στους εξής τομείς: στο κράτος, όπως φάνηκε από την αναβάθμιση του Θοδωρή Λιβάνιου και την τοποθέτηση της Νίκης Κεραμέως στο Εργασίας. Στην ακρίβεια, με την ηχηρή αλλαγή του κ. Σκρέκα από τον κ. Θεοδωρικάκο, που στόχο έχει να κάνει πιο σκληρή και πιο… κατανοητή την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

Στην αγροτική πολιτική, όπου είχαμε αλλαγή σε… ολόκληρο το υπουργείο, τόσο σε επίπεδο υπουργού όσο και υφυπουργού. Για την κυβέρνηση άλλωστε ο συγκεκριμένος τομέας είναι κρίσιμος καθώς, όπως φάνηκε και στις ευρωεκλογές, έχει άμεσο αντίκτυπο και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επιπλέον η αλλαγή στο Μετανάστευσης έγινε και με κριτήρια «εικόνας», καθώς ο πρώην υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει σαφώς πιο «δεξιό» προφίλ από τον προκάτοχό του Δημήτρη Καιρίδη. Από εκεί και πέρα ο πέμπτος τομέας που θα δώσει έμφαση η κυβέρνηση είναι η οικονομία, που αποτελεί την κορωνίδα της πολιτικής της. Στο Μαξίμου τονίζουν πως βασικός στόχος είναι να συνεχίσει να μειώνεται η ανεργία και οι μισθοί να συνεχίζουν να αυξάνονται και «εκεί στο τέλος θα κριθεί η κυβέρνηση».

Επειδή ωστόσο είχαμε ευρωεκλογές, από τη στοχοθεσία της κυβέρνησης δεν βγαίνει η Ευρώπη, καθώς εκεί την επόμενη πενταετία «θα κριθούν πολλά», όπως η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η συνέχιση μιας αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που μοιάζει με κινούμενη άμμο. Η προσαρμογή της νέας ΚΑΠ είναι ένας ακόμη πολύ κρίσιμος τομέας για την επόμενη πενταετία, ο οποίος θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στις Βρυξέλλες και έχει να κάνει κυρίως με τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών. Ακόμη, τρία σημαντικά θέματα που θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό την επόμενη πενταετία είναι η ενιαία αμυντική πολιτική, η κλιματική κρίση και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τομέα αυτόν –που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό και με χρηματοδοτήσεις–, αλλά και το δημογραφικό που πρέπει να δοθεί μεγάλη μάχη.

Επισκέψεις

Τέλος, ο πρωθυπουργός για να σηματοδοτήσει αυτή τη νέα αρχή που θέλει να κάνει, θα ξεκινήσει από αυτή την εβδομάδα τις επισκέψεις του στα υπουργεία αιχμής. Την Τετάρτη θα επισκεφθεί το υπουργείο Ανάπτυξης όπου θα τον υποδεχθεί ο νέος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος και την Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικών, όπου νέος επικεφαλής είναι ο Θοδωρής Λιβάνιος. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, δεν προτίθεται να «ρίξει» τους ρυθμούς μέσα στο καλοκαίρι, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο το τι θα δείξουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση