ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέος σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

Η περιοχή δεν έχει σταματήσει να έχει σεισμικές δονήσεις μετά το χθεσινό σεισμό

Newsroom Κ, Αθήνα

Σεισμός εντάσεως 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ελασσόνα. Η περιοχή δεν έχει σταματήσει να έχει σεισμικές δονήσεις, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ χθες το μεσημέρι. Εν τω μεταξύ, σήμερα ξεκινούν οι εκτεταμένοι έλεγχοι σε δημόσια κτίρια στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της πόλης της Λάρισας.

Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν στους ελέγχους, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν τα κτίρια και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή. Οι έλεγχοι αφορούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας κ.α., ενώ έχει ξεκινήσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων. 

Κατέρρευσαν κτίρια

Σοβαρές υλικές ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, αλλά ευτυχώς χωρίς θύματα, προκάλεσε ο χθεσινός ισχυρός σεισμός. Το κύριο πλήγμα έχουν δεχθεί τα χωριά Μεσοχώρι και Δαμάσι, όπου δεκάδες σπίτια είτε έχουν καταρρεύσει είτε έχουν υποστεί πολύ σοβαρές βλάβες, ενώ αρκετές είναι και οι ζημιές στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές.

Σοβαρές υλικές ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, προκάλεσε ο χθεσινός ισχυρός σεισμός

Τα 6 Ρίχτερ ακολούθησε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των κατοίκων της περιοχής να μείνουν εκτός των οικιών τους. Η ισχυρή δόνηση, μεγέθους 6 Ρίχτερ (ή 6,3 Μw, δηλαδή στην κλίμακα ροπής που θεωρείται γενικά πιο ακριβής), έγινε στις 12.15 χθες το μεσημέρι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 5 χλμ. βόρεια του Δαμασίου, στην περιοχή του Τυρνάβου.

«Ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα μήκους 11 χλμ. με διεύθυνση από ανατολή προς δύση», εξηγεί ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Προηγήθηκε από τις 28 Φεβρουαρίου έως χθες μια σειρά από 29 μικρούς προσεισμούς, 1,4-2,7 Ρίχτερ, οι οποίοι λόγω μεγέθους δεν μας είχαν προϊδεάσει. Μετά την κύρια δόνηση –γιατί καταλήγουμε πλέον ότι ήταν ο κύριος σεισμός– ακολούθησε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, με πολλούς σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ». 

Τρίκαλα

Ενδελεχείς ελέγχους σε εκατοντάδες κτίρια των Τρικάλων και της Περιφερειακής Ενότητάς τους έχουν ξεκινήσει από το πρωί κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να διαπιστώσουν την έκταση των ζημιών τόσο σε κτίρια και υποδομές όσο και σε ιδιωτικές κατασκευές.

Τα κλιμάκια των μηχανικών, συνοδευόμενα από τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, ξεκίνησαν τους ελέγχους το πρωί από τις περιοχές της Καλαμπάκας και κυρίως στα χωριά και τους οικισμούς στα ανατολικά που βρίσκονται εγγύτερα στο επίκεντρο του σεισμού. Οι επιτόπιες αυτοψίες στα κτίρια συνεχίζονται και στον Δήμο Φαρκαδόνας που επλήγη περισσότερο από τον ισχυρό σεισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση