ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Γιάννης Σαρμάς αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου - Ούτε μισή ώρα δεν κράτησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την ΠτΔ - Αποχώρησαν όλοι μαζί χωρίς δηλώσεις

Kathimerini.gr

Μετά την ολοκληρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που διήρκησε λιγότερο από μισή ώρα, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γιάννης Σαρμάς, προκειμένου να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, η κ. Σακελλαροπούλου θα δεχθεί σήμερα στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιάννη Σαρμά, για να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Ως προς τη σύνθεση αυτής της υπηρεσιακής κυβέρνησης έχουν ακουστεί ορισμένα ονόματα, όπως των Β. Κασκαρέλη και Π. Αποστολίδη για τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, αν και νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως θα επιλεγούν άλλοι.

Τα επόμενα δύο στάδια, είναι αρχικώς η σύγκληση της Βουλής την Κυριακή 29 τρέχοντος, με μοναδικό αντικείμενο την ορκωμοσία των βουλευτών. Τη Δευτέρα 30.5 η εθνική αντιπροσωπεία θα κληθεί να εκλέξει Προεδρείο, με τον Κ. Τασούλα να αναμένεται να επανεκλεγεί.

Στη συνέχεια (ακόμη και εντός της ίδιας ημέρας) θα ακολουθήσει η έκδοση και η θυροκόλληση στο Κοινοβούλιο του νέου προεδρικού διατάγματος για την εκ νέου διάλυση της Βουλής και τον επίσημο προσδιορισμό της ημέρας διεξαγωγής της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Ποιος είναι ο Γιάννης Σαρμάς

Ο κ. Σαρμάς γεννήθηκε το 1957 και σπούδασε Νομική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά σε ποινικό, δημόσιο δίκιο και δημόσια οικονομικά στο Παρίσι.

Είναι επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023), του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) και της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022).

Από το 1987 έως το 1993 διετέλεσε δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας και από το 1993 κι εφεξής δικαστής του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Διετέλεσε 12 έτη μέλος και πρόεδρος Τμήματος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (2002-2013).

Επανερχόμενος στην Αθήνα (2014) διεύθυνε ως Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις εργασίες του ΙΙΙ Τμήματος του Δικαστηρίου (2014-2019).

Σημειώνεται ότι ως πρόεδρος του ΙΙΙου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αγωγές και προσφυγές συνταξιούχων στρατιωτικών), παρέλαβε το Τμήμα στις 2.1.2014 με εκκρεμότητα άνω των 30.000 υποθέσεων, και κατάφερε να περιορίσει τις εκκρεμούσες δικογραφίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας, σε λιγότερες από 8.500.

Ο ίδιος είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση