ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παιχνίδια δουλεμπόρων στον Εβρο

Τρία περιστατικά με είσοδο ή απόπειρες εισόδου στην ελληνική επικράτεια προσφύγων και μεταναστών μέσω νησίδων του Εβρου δημοσιοποιήθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας

Γιάννης Σουλιώτης

Στις νησίδες κατά μήκος του ποταμού Εβρου κατευθύνουν τους παράτυπους μετανάστες τα κυκλώματα διακινητών με έδρα την Τουρκία. Επιλέγουν τη συγκεκριμένη μεθοδολογία εκτιμώντας ότι έτσι ασκούν πολιτική πίεση και υποχρεώνουν τις ελληνικές αρχές να προχωρούν στη διάσωση των αλλοδαπών. Αυτό επισημαίνουν στην «Κ» Ελληνες αξιωματούχοι με άριστη γνώση όσων εκτυλίσσονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Σε διάστημα μιας εβδομάδας έχουν δημοσιοποιηθεί τουλάχιστον τρία περιστατικά με είσοδο ή απόπειρες εισόδου στην ελληνική επικράτεια προσφύγων και μεταναστών μέσω νησίδων του Εβρου. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι παρακολουθούν στενά το θέμα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Η αρχή έγινε την 1η Ιουνίου με τη διάσωση 135 μεταναστών από νησίδα κοντά στη Νέα Βύσσα. Επρόκειτο για πρόσφυγες από τη Συρία ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν 53 ανήλικοι. Οι ελληνικές αρχές φέρονται να είχαν ενημερωθεί για την παρουσία των αλλοδαπών στη νησίδα τουλάχιστον από την 29η Μαΐου από τηλεφωνήματα στο 112 και μέσω email που έφτασε στην ΕΛ.ΑΣ. από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Η διάσωση των προσφύγων έγινε τέσσερις ημέρες αργότερα κι ενώ οι πρόσφυγες είχαν –σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία– μετακινηθεί από το τουρκικό προς το ελληνικό τμήμα της νησίδας. Η αστυνομία διέψευσε επίσης πληροφορίες ότι ορισμένοι από τους διασωθέντες αντιμετώπιζαν κίνδυνο ζωής. Το δεύτερο αντίστοιχο συμβάν εκτυλίχθηκε στις 4 Ιουνίου με την αστυνομία να διασώζει από νησίδα στην περιοχή «Μαράσια» 91 μετανάστες. Η αρχική πληροφορία για τις κινήσεις τους έφτασε με email μέσω του Frontex.

Παρά τα περιστατικά εισόδου παράτυπων μεταναστών των τελευταίων ημερών, οι ροές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

To email είχε αποστείλει η μη κυβερνητική οργάνωση Alarm Phone. Διαχειρίζεται δραστήριο λογαριασμό στο Twitter όπου δημοσιεύει περιστατικά με πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση, εγκλωβισμένοι στα σύνορα. «Δεν έχουν φαγητό, είναι αδύναμοι από την πείνα και τη δίψα και τα παιδιά λιμοκτονούν καθώς βρίσκονται σε μια νησίδα εδώ και επτά ημέρες» αναφερόταν, κατά πληροφορίες, στο επίμαχο email. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείτο η μη κυβερνητική οργάνωση, οι αλλοδαποί βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη νησίδα για τουλάχιστον 7 ημέρες. Η διάσωσή τους έγινε τελικά το απόγευμα της 4ης Ιουνίου.

Στις 3 και στις 5 Ιουνίου η ίδια MKO δημοσιοποίησε πληροφορίες και φωτογραφίες για την παρουσία μιας ακόμα ομάδας περίπου 30 μεταναστών σε νησίδα στη Νέα Βύσσα. Σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες μέσω Twitter πληροφορίες, οι μετανάστες παραμένουν στο σημείο για περίπου μια εβδομάδα, ενώ καταγγέλλεται ότι βρέθηκαν εκεί ύστερα από επιχείρηση επαναπροώθησής τους από τις ελληνικές αρχές.

Παρά πάντως τα αλλεπάλληλα συμβάντα των τελευταίων ημερών, οι επιτελείς της αστυνομίας σημειώνουν ότι δεν υπάρχει αύξηση των μεταναστευτικών ροών καθώς και ότι η πίεση είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Παρόμοια εικόνα εξάλλου μεταδίδουν και στελέχη του Λιμενικού Σώματος σε ό,τι αφορά το Ανατολικό Αιγαίο, αλλά και ο ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex. Η τελευταία έκθεσή του αποτυπώνει μείωση των παράνομων εισόδων στην Ανατολική Μεσόγειο της τάξης του 31%.

Το ζήτημα των προσφυγικών ροών συζητήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο νέος υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν με τον Ελληνα ομόλογό του Βασίλη Κασκαρέλη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση