ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:07
 

Πάνω από 9 εκατ. ευρώ η καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας

Tο επιχείρημα για «χειροπιαστή και άμεση» αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας μοιάζει περισσότερο επικοινωνιακής, μικροπολιτικής στόχευσης

Newsroom Κ, Αθήνα

Πάνω από εννέα εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει η καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας. Πρόκειται για διαδικασία που απαιτεί δύσκολα βήματα ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο, και άρα θα είναι χρονοβόρος. Κυβερνητικές πηγές μιλώντας χθες στην «Κ» ανέφεραν ότι, με το πιο ευοίωνο σενάριο, η καταγραφή θα έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2020. Ετσι, το επιχείρημα για «χειροπιαστή και άμεση» αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας μοιάζει περισσότερο επικοινωνιακής, μικροπολιτικής στόχευσης.

Ειδικότερα, επί υπουργίας Νίκου Φίλη, ξεκίνησε έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ για «πλήρη γεωγραφική και διοικητική τεκμηρίωση ακινήτων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών», ύψους 2.350.000 ευρώ. Μαζί με αυτά, είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα «Ψηφιοποίηση αρχείων γάμων και διαζυγίων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών» ύψους 800.000 ευρώ.

Πλέον, τον Φεβρουάριο 2018 το κόστος των δύο προγραμμάτων έχει φθάσει τα 9.550.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ανώνυμη εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών έχει αναλάβει την οργάνωση του μηχανισμού καταγραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας, και κατόπιν θα προκηρυχθεί (από την Αρχιεπισκοπή και τη συμβουλευτική εταιρεία) διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο. Στο πλαίσιο της διαδικασίας πρέπει να δοθούν προθεσμίες ενστάσεων, να υπογραφούν συμβάσεις κ.λπ. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως έχει συμβεί και έως τώρα με τα «μπλοκαρισμένα εκκλησιαστικά ακίνητα», δήμοι και ιδιώτες θα προβάλουν αντιρρήσεις για να... παραιτηθούν από τις διεκδικήσεις τους, ώστε η εκκλησιαστική περιουσία να τεθεί υπό την ομπρέλα του Ταμείου Αξιοποίησής της, όπως προβλέπει η συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας. «Αυτό είναι μία μεγάλη, χρονοβόρα διαδικασία, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος της προγραμματικής περιόδου για το τρέχον ΕΣΠΑ, το 2020», δήλωσε χθες στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, αποτυπώνοντας και τους κραδασμούς που προκαλεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Αλλωστε, φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το εγχείρημα ευνοεί την Εκκλησία, καθώς η Πολιτεία της αναγνωρίζει εκ των προτέρων περιουσία χωρίς να την έχει καταγράψει, την ίδια στιγμή που δεσμεύεται – χωρίς χρονικό πλαίσιο λήξης της δέσμευσης– στην καταβολή μισθοδοσίας των κληρικών, με 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ερντογάν για την τουρκική εισβολή: Εάν χρειαστεί θα επαναλάβουμε το ίδιο βήμα

«Κάποιος να πει στον σουλτάνο το γνωστό `όταν ο Θεός θέλησε να καταστρέψει τον μύρμηγκα, του έδωσε φτερά`!!! ...»
ΑΚΑ  |  11:10

Μεγαλύτερα αεροπλάνα για το Λονδίνο επιστρατεύει η Egypt Air

«Μήπως είναι ακόμη ένα τρικ …μάρκετινγκ για να ανεβάσουν τις τιμές των εισιτηρίων;»
Ai Em  |  10:39

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Στο σημείο επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Πυρκαγιά στο Ναύπλιο

Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες, οι οποίες δεν απειλούνται από τις φλόγες.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΛΛΑΔΑ
X