ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:03
 

«Παρούσα» δηλώνει η Ελλάδα στην τήρηση του εμπάργκο στη Λιβύη

«Δεν θα πάρει κανείς στα σοβαρά την Ε.Ε. αν δεν μπορεί, με την οικονομική ισχύ που έχει, να συμβάλλει στην κατάπαυση του πυρός»

Newsroom Κ, Αθήνα

To ζήτημα της επανενεργοποίησης της επιχείρησης «Σοφία» για την επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη συζητήθηκε την Τρίτη,  στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Παρότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις, φάνηκε να υπάρχει η «πολιτική βούληση» (όπως το έθεσε στη συνέντευξη Τύπου ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ) για την αναβίωση της επιχείρησης.

Η «Σοφία» είναι μία ναυτική αποστολή που ξεκίνησε τη δράση της το 2015 για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών. Από τον περασμένο Μάρτιο επιχειρεί χωρίς πλοία, λόγω ενστάσεων της Ιταλίας (με υπουργό Εσωτερικών τότε τον Μ. Σαλβίνι) για το γεγονός ότι όσοι μετανάστες διασώζονταν κατέληγαν σε ιταλικό έδαφος. Η επιχείρηση έχει παραταθεί έως τον προσεχή Μάρτιο, αλλά συνίσταται, επί του παρόντος, μόνο σε εναέρια παρακολούθηση.

Η Ιταλία, σύμφωνα με τις ανώτερες διπλωματικές πηγές, δεν έφερε αντίρρηση κατ’ αρχήν με τη διεύρυνση της αποστολής πέραν του αρχικού της σκοπού και με τη εκ νέου δραστηριοποίηση πλοίων. Θα πρέπει επιπλέον να διευκρινιστεί πώς ακριβώς θα αλλάξει η φύση της επιχείρησης και τι είδους νομικές περιπλοκές θα δημιουργήσει αυτό. Πάντως για την αναβίωση της επιχείρησης, σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση η κατάπαυση του πυρός. Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, αντιθέτως, είναι απαραίτητος όρος για την αποστολή χερσαίας ειρηνευτικής δύναμης της Ε.Ε. στη Λιβύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ - κάτι που επίσης συζητήθηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα προτίθεται να συμμετάσχει στις αποστολές αυτές – τόσο τη ναυτική όσο και τη χερσαία.

Τονίζουν ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας είναι το 1/5 της Γερμανίας και της Τουρκίας είναι το 1/3 του ΑΕΠ της Ρωσίας, κι όμως έχουν αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της λιβυκής κρίσης. «Δεν θα πάρει κανείς στα σοβαρά την Ε.Ε. αν δεν μπορεί, με την οικονομική ισχύ που έχει, να συμβάλλει στην κατάπαυση του πυρός σε έναν πόλεμο που βρίσκεται στην άμεση περιοχή της», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«Ε! Πως να το κάνουμε; Είμαστε «δύσπιστοι» εμείς εδώ στην Κύπρο!! Παρ΄ όλο που τα Κόμματα μας ...»
YIANNOULIS  |  11:09

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«Βλέποντας το debate της κακιάς ώρας που είδαμε προ ημερών, δεν βλέπω το λόγο γιατί να εμπιστευτώ τα ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Το όνομά του, Ανδρέας, ο πολυμήχανος βασιλιάς της δημοσιογραφίας σε εφημερίδα της Κύπρου που μαζί με ...»
Yiannos  |  07:58

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Μα εμείς ξυπνήσαμε! Σταματήστε επιτέλους! Δεν δεχόμαστε να μας περιπαίζετε με τις δήθεν ατοπίες του ...»
Yiannos  |  07:58

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X