ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παυλόπουλος: Να κάνουμε Αιγαίο και Μεσόγειο γέφυρες που μας ενώνουν

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Newsroom K

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία, τη φορά αυτή από το νησί της Άνδρου, έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλοπουλος, κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη.

"Βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας, την οποία επιδιώκουμε ειλικρινώς είναι το να κάνουμε τις θάλασσές μας, την Μεσόγειο και το Αιγαίο, γέφυρες που μας ενώνουν και μας εμπνέουν στον δρόμο της δημιουργίας. Και οι αντηρίδες, πάνω στις οποίες στηρίζονται αυτές οι γέφυρες, είναι οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου, στο σύνολό του", ανέφερε.

Στην αντιφώνησή του προς τις τοπικές αρχές, ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε ότι "η Ελλάδα πορεύεται διαρκώς όρθια και ζωντανή, ίδιο "αβύθιστο" καράβι, αψηφώντας τις προκλήσεις και τις δυσχέρειες, και με αληγείς για αυτήν τους ανέμους της δημιουργίας. Για αυτό και οι όποιες οπισθοδρομήσεις της είναι πρόσκαιρες και παροδικές, δίχως να ανακόπτουν τη ρότα της προς την εκπλήρωση της αποστολής της παγκοσμίως, όπως ταιριάζει στην Ιστορία και την μεγάλη κληρονομιά του λαού μας και του έθνους μας".

"Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε την θάλασσα ως ένα χώρο ειρήνης και ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας, με όλους τους λαούς και ιδίως με τους γείτονές μας. Και τους υπενθυμίζουμε ότι απαράβατος, από την φύση του, όρος αυτής της ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας είναι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, οι οποίοι θεσπίσθηκαν, με βάση την πικρή και επώδυνη εμπειρία των καταστροφικών πολεμικών συρράξεων, για να εμπεδώσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις κάθε κράτους", ανέφερε.

Αυτό είναι, είπε, "και το μήνυμα που στέλνουμε από την `Ανδρο και στη φίλη και γείτονα Τουρκία: Βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας, την οποία επιδιώκουμε ειλικρινώς, είναι το να κάνουμε τις θάλασσές μας, την Μεσόγειο και το Αιγαίο, γέφυρες που μας ενώνουν και μας εμπνέουν στον δρόμο της δημιουργίας. Και οι αντηρίδες, πάνω στις οποίες στηρίζονται αυτές οι γέφυρες, είναι οι διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου, στο σύνολό του, με κορωνίδα τις Συνθήκες που καθορίζουν τα σύνορά μας -ήτοι ιδίως τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947- καθώς και την Συνθήκη του Montego Bay του 1980, αναφορικά με το Δίκαιο της Θάλασσας, σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ".

Σημείωσε πως η τελευταία δεσμεύει και την Τουρκία. μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ` αυτήν, μέσω των γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του διεθνούς δικαίου που παράγει. `Ολο αυτό το πλέγμα κανόνων του διεθνούς δικαίου είναι πλήρες και σαφές, δίχως περιθώρια αμφισβητήσεων και, ιδίως, επινόησης γκρίζων ζωνών. Υπό αυτό το πνεύμα ο ελληνικός λαός δίνει το χέρι προς την γείτονά μας Τουρκία, ανέφερε.

Σ` αυτήν ανήκει η ευθύνη να δώσει και το δικό της χέρι. Διότι είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι, εν πάση περιπτώσει, εμείς, οι `Ελληνες, όπως το έχουμε ιστορικώς αποδείξει με αμάχητα τεκμήρια, θα υπερασπισθούμε μέχρι κεραίας το διεθνές δίκαιο και τα εξ αυτού απορρέοντα δικαιώματά μας, και για δικό μας λογαριασμό αλλά και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής `Ενωσης, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Υπουργός Υγείας: Προχωράμε στο ΓεΣΥ έτοιμοι και ανοιχτοί

«Γεια σας, Έχετε κουραστεί να είναι χαμηλά σε μετρητά και χρειάζεστε ένα επείγον δάνειο για να ξεκινήσετε ...»
ANTHONY MOSES  |  03:18

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X