ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στο παρασκήνιο της «Κιβωτού»

Η αναφορά των επικεφαλής της Δομής στον Συνήγορο του Πολίτη στις 15/2 – Τα ερωτήματα και ο ρόλος αστυνομικών

Γιάννης Σουλιώτης

Σε θρίλερ εξελίσσεται η πολύκροτη υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» τρεις και πλέον μήνες μετά την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας και ενώ η ευθύνη της διαχείρισης της δομής φιλοξενίας ανηλίκων έχει ανατεθεί σε προσωρινή διοίκηση. Σε αναφορά των επικεφαλής της δομής προς τον Συνήγορο του Πολίτη την 15η Φεβρουαρίου περιγράφονται εκβιασμοί και ξυλοδαρμοί μαρτύρων, όπως επίσης και πιέσεις προς τον έναν τουλάχιστον από τους καταγγέλλοντες τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια. Ερωτήματα εγείρονται και για τον ρόλο αστυνομικών που υπηρετούν σε κεντρικό τμήμα της Αθήνας. Φέρονται να αρνήθηκαν να παραλάβουν καταγγελία από την κοινωνική λειτουργό της δομής εις βάρος μελών της προηγούμενης διοίκησης, με αρμοδίους αξιωματούχους να σχολιάζουν ότι ένστολοι από το εν λόγω τμήμα αμείβονταν ατύπως για υπηρεσίες security που παρείχαν σε χώρο της δομής.

Ενας 15χρονος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από δύο αγνώστους που τον ρωτούσαν «είσαι με τη μεριά της Κιβωτού, του πάτερ;».

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» την 17η Νοεμβρίου, η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2022 έπειτα από πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη και την κατάθεση στην αστυνομία ενός 19χρονου, ο οποίος κατήγγειλε για ασέλγεια τον πατέρα Αντώνιο. Ο τελευταίος αναμένεται να καταθέσει σήμερα στην Εισαγγελία το 90 σελίδων υπόμνημα με το οποίο θα απαντά στην καταγγελία του 19χρονου όσο και ενός ακόμα φιλοξενουμένου στη δομή, 15 ετών.

Στην αναφορά της «Κιβωτού» προς τον Συνήγορο του Πολίτη περιγράφεται αρχικά η επίσκεψη στα μέσα Ιανουαρίου ενός 18χρονου σε δομή της «Κιβωτού» στον Βόλο. Σε συνομιλίες του με εργαζομένους στη δομή φέρεται να είπε ότι σχετικά με τις καταγγελίες περί ασέλγειας «όλα είναι ψέματα και κάποιοι προσπαθούν να βλάψουν τον Πάτερ». Φέρεται ακόμα να προσπάθησε να προσεγγίσει τον 15χρονο καταγγέλλοντα τον πατέρα Αντώνιο, δίχως πάντως να τα καταφέρει.

Στις αρχές Φεβρουαρίου τον 15χρονο προσπάθησε να επισκεφθεί στη δομή του Βόλου ένας ακόμα πρώην φιλοξενούμενος της «Κιβωτού». Ο ηλικίας 19 ετών νεαρός φέρεται αρχικά να αποπειράθηκε να μπει στη δομή και αφού απέτυχε περίμενε να συναντήσει τον 15χρονο σε στάση λεωφορείου κατά την επιστροφή του από το σχολείο. Δεν τα κατάφερε καθώς ο 15χρονος που έχει καταγγείλει τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια, συνοδευόταν από παιδαγωγό της «Κιβωτού».

Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί ο ξυλοδαρμός ενός ανήλικου αγοριού ηλικίας επίσης 15 ετών, που φιλοξενείται στην «Κιβωτό». Στην αναφορά των υπευθύνων της δομής προς τον Συνήγορο του Πολίτη αναφέρεται ότι το αγόρι εκμυστηρεύθηκε αρχικά σε υπάλληλο της «Κιβωτού» ότι «φοβάμαι για τη σωματική μου ακεραιότητα», καθώς και ότι στις 11 το βράδυ της 8ης Φεβρουαρίου έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από δύο αγνώστους, κοντά στην κεντρική δομή της «Κιβωτού» στον Κολωνό.

Στην κατάθεσή του στο Α.Τ. Κολωνού ο 15χρονος αναφέρει ότι οι δράστες, ενώ τον χτυπούσαν τον ρωτούσαν επί λέξει «είσαι με τη μεριά της Κιβωτού, του πάτερ;». Ο συγκεκριμένος ανήλικος είχε στα μέσα Ιανουαρίου δώσει κατάθεση στην οποία ανέφερε ότι ο 19χρονος καταγγέλλων τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια «είναι κακός χαρακτήρας, παίζει θέατρο και γι’ αυτό λέει ψέματα για τον πάτερ». Στην επιστολή της «Κιβωτού» προς τον Συνήγορο (την 15η Φεβρουαρίου 2023) υπάρχουν ακόμα αναφορές για τηλεφωνήματα που κάνουν στελέχη της προηγούμενης διοίκησης προς εργαζομένους της δομής. Στις τηλεφωνικές αυτές κλήσεις τα μέλη της έκπτωτης διοίκησης κατηγορούν τους υπαλλήλους ότι βρίσκονται πίσω από τις «ψευδείς», όπως τις χαρακτήρισαν, καταγγελίες εις βάρος του πατέρα Αντωνίου.

Ο πατήρ Αντώνιος, πάντως, στο υπόμνημα που αναμένεται να καταθέσει σήμερα μέσω των συνηγόρων του φέρεται να παραθέτει στοιχεία που, σύμφωνα με την υπεράσπιση, καταρρίπτουν τις καταγγελίες των δύο αγοριών και αποδίδουν σ’ αυτές ιδιοτελή κίνητρα. Το 90 σελίδων υπόμνημα αφορά την προκαταρκτική εξέταση για το σκέλος των καταγγελιών περί ασέλγειας.

Οικονομική διαχείριση

Για την οικονομική διαχείριση της «Κιβωτού» έρευνα ολοκλήρωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, με το πόρισμα να κατατίθεται στον εισαγγελέα τις αμέσως επόμενες ημέρες ή και ώρες. Κατά πληροφορίες, δύο είναι τα σημεία στα οποία ενδεχομένως να κληθεί να απαντήσει η προηγούμενη διοίκηση. Το πρώτο αφορά τα 350.000 ευρώ σε μετρητά που η Σταματία Γεωργαντή πήρε από θυρίδα της «Κιβωτού» μεταφέροντάς τα στο κτίριο της οδού Σαρπηδώνος. Σύμφωνα με μια εκδοχή, τα χρήματα αυτά αποτελούν προϊόν υπεξαίρεσης καθότι αφαιρέθηκαν από θυρίδα της «Κιβωτού». Αλλες πάλι πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι καθόσον το ποσό βρέθηκε σε χώρο της δομής δεν στοιχειοθετείται αδίκημα. Το δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος αφορά την αγορά του ακινήτου στην Πωγωνιανή. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε μέσω τραπέζης και άρα δεν υπάρχουν τα αναγκαία παραστατικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση