ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:24
 

Προσπάθεια «ανάγνωσης» κινήσεων Άγκυρας

Υπάρχει έντονα η άποψη ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο προέβαλε με τρόπο έντονο τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Του Βασίλη Νέδου

Τα επόμενα βήματα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο ανιχνεύει η Αθήνα, σε μια περίοδο κατά την οποία η εμφανής στροφή της τουρκικής προσοχής προς τη Συρία αλλά και η παράλληλη διατήρηση της έντασης, τουλάχιστον σε αεροπορικό επίπεδο, στο Αιγαίο, καθώς και οι διαρκείς ρητορικές εξάρσεις, δημιουργούν ένα ασαφές σκηνικό.

Έμπειροι παρατηρητές εστιάζουν στις πρόσφατες αποστάσεις που έλαβε ο πολιτικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγές, από τη «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά και στην κυριακάτικη επίθεση του οργάνου του προεδρικού παλατιού «Γενί Σαφάκ» εναντίον του. Εκτιμούν ότι στην πράξη ο κ. Ερτσιγές άφησε με τον τρόπο αυτό ανοιχτό ένα παράθυρο, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου παζαριού της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπάρχει έντονα η άποψη ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο προέβαλε με τρόπο έντονο τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάτι που ανοίγει τη συζήτηση για πιθανές διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων και με την Ελλάδα. Αν βεβαίως ο κ. Ερτσιγές μίλησε αυτόνομα, τότε και αυτή η ένδειξη είναι πολύ σοβαρή, καθώς αναδεικνύει ότι οι πολιτικές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητούνται ακόμα και από υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους.

Κατά πόσον το συγκεκριμένο σενάριο είναι πιθανό, θα φανεί σύντομα. Την Τρίτη, πάντως, σε μια ακόμα ημέρα έντασης στο Αιγαίο, η τουρκική αεροπορία παραβίασε 30 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο μας, με επτά παραβιάσεις να καταλήγουν σε εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά F-16. Καταγράφηκαν, ακόμα, πέντε υπερπτήσεις σε Λειψούς, Αρκιούς, Μακρονήσι, Ανθρωποφάγους και Φούρνους.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα προσπαθεί να διατηρήσει αυξημένη ναυτική παρουσία στην Κεντρική Μεσόγειο, όπως υποδηλώνει η πολυδιαφημισμένη συμμετοχή της στη φετινή νατοϊκή άσκηση «Dynamic Manta 2020» που φιλοξενείται από την Ιταλία, με ευρύτερο πεδίο τα ανατολικά της Σικελίας. Προκειμένου να δείξει την εμφατική παρουσία της στη συγκεκριμένη περιοχή, η Άγκυρα συμμετέχει φέτος με 10 πλοία του τουρκικού ναυτικού, αριθμός ο οποίος είναι δυσανάλογος για εθνική συμμετοχή σε άσκηση που φιλοξενείται σε τρίτη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X