ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:52
 

Ψηφίζεται σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο στην Ελλάδα

Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα ψήφισαν χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων υπέρ «επί της αρχής»

Newsroom Κ, Αθήνα

Με ευρεία πλειοψηφία, που συναποτελούν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ψηφίζεται σήμερα από την Εθνική Αντιπροσωπεία το κατεπείγον φορολογικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης. Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα ψήφισαν χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων υπέρ «επί της αρχής», το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί σήμερα στην Ολομέλεια, ενώ καταψήφισε το ΜέΡΑ25. Εν μέσω του κλίματος αυτού, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στη χθεσινή συνεδρίαση, αφού σημείωσε μεταξύ άλλων ότι όλες οι προτάσεις που θα κατατίθενται και θα κρίνεται πως κινούνται σε θετική κατεύθυνση θα υιοθετούνται από την κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι σε αμέσως προσεχές πολυνομοσχέδιο, θα συμπεριληφθεί διάταξη που θα προβλέπει μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας είπε στην τοποθέτησή του: «Η απελθούσα κυβέρνηση διόγκωσε το χρέος των πολιτών προς την εφορία κατά 46%. Οφειλές προς την εφορία, οι οποίες ανέρχονται πλέον στα 104 δισ. ευρώ. Δεν υπήρχε μήνας που να μην σημειώθηκε αύξηση των οφειλών των πολιτών προς την εφορία, την τελευταία πενταετία. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι ότι η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ. Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα αύξησης δόσεων, ενθάρρυνση της συνέπειας και ανακούφισης των οφειλετών. Το επιτόκιο που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μειώνεται από το 5%, που είναι σήμερα, στο 3%. Αυτό γίνεται για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη αλλά και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου. Σας προϊδεάζω, δε, ότι αυτή την εβδομάδα, στο τρίτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από τη νέα κυβέρνηση, θα υπάρχει αντίστοιχη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία, από το 5% στο 3%».

Τοποθετήσεις υπήρξαν επίσης σχετικά με την κατάθεση τροπολογιών: Αρχικώς η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αικατερίνη Παπανάτσιου μίλησε για δύο τροπολογίες που θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Η πρώτη για διαφορετικό τρόπο φορολόγησης των πολύ μεγάλων περιουσιών και η δεύτερη για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρά νησιά με λιγότερους των 1.000 κατοίκων. Για τροπολογία που θα προβλέπει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ της ακίνητης περιουσίας που καλύπτει στεγαστικές ανάγκες της ελληνικής οικογένειας, έκανε λόγο ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Για τροπολογία περί άμεσης κατάργησης του 100% προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις με έως πέντε εργαζομένους, μίλησε ο κ. Κρ. Αρσένης (ΜέΡΑ25).

Τέλος, και αφού προηγήθηκε μια σύντομη αντιπαράθεση με τον τέως υπουργό Ευ. Τσακαλώτο αναφορικά με το θετικό ή το αρνητικό αποτύπωμα των σχεδιασμών των οικονομικών επιτελείων επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Ν.Δ., ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε λίγο πριν από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης: «Ακούσαμε με προσοχή όλες τις προτάσεις. Πολλές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν σας κρύβω ότι με συνεργάτες μου προσπαθούμε να δούμε αν μπορούμε να βελτιώσουμε κάτι και σε αυτό το νομοσχέδιο. Δεν μπορούν να διορθωθούν όλα, δεν μπορούν να βελτιωθούν όλα άμεσα. Πάντα θα λέω βήμα βήμα, θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη με δύο κριτήρια, οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X