ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σαφές μήνυμα από την Αθήνα στη Βόρεια Μακεδονία

«Τα μνημόνια θα κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή όταν η Αθήνα πειστεί ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση των Σκοπίων με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας»

Kathimerini.gr

Τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία θα κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή όταν η Αθήνα πειστεί ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση των Σκοπίων με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, ανέφερε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συζήτηση που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά την ενημέρωση που έκανε κεκλεισμένων των θυρών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις τρέχουσες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

«Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς που δεν έχουν έρθει τα μνημόνια συνδέεται με το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε πειστεί ότι έχει υπάρξει πλήρης συμμόρφωση από την πλευρά της γείτονος χώρας. Διότι δεν είναι μόνον το θέμα του ονόματος, υπάρχουν κι άλλα θέματα. Εμείς λέμε ότι θα έρθουν όταν εμείς θα έχουμε εξασφαλίσει ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση», συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος αναφερόταν προφανώς και στις υπόλοιπες καθυστερήσεις εκ μέρους των Σκοπίων, που αφορούν την αντικατάσταση όλων των εσωτερικών και εξωτερικών εγγράφων της χώρας.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ο ίδιος είχε πει ότι επιθυμεί να κυρωθούν εντός της δικής του υπουργικής θητείας. Ο κ. Γεραπετρίτης περιέγραψε ως ενδεδειγμένες και γρήγορες τις αντιδράσεις της Αθήνας μετά την ενέργεια της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα να αποκαλέσει «Μακεδονία» τη χώρα της –κατά την ορκωμοσία της στη Βουλή– παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου αναφερόταν ως Βόρεια Μακεδονία, ενώ αναφέρθηκε και στις «άμεσες αντιδράσεις» που καταγράφηκαν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τις δηλώσεις της κ. Σιλιάνοφσκα. Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στις αποκλίνουσες απόψεις στη Βόρεια Μακεδονία, παραπέμποντας, μεταξύ άλλων, και στις δηλώσεις του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης Κρενάρ Λόγκα, ότι η χώρα του «σέβεται και θα σέβεται όλες τις διεθνείς συμφωνίες». Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα εκκρεμεί η κατάθεση του τελικού αποτελέσματος των εκλογών της 8ης Μαΐου, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ενστάσεις για μία ή δύο έδρες. Το εκλογικό δικαστήριο αναμένεται να συνεδριάσει για αυτές την επόμενη εβδομάδα (22 Μαΐου), ενώ εκ των πραγμάτων οι διαδικασίες σχηματισμού και ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης θα μετατεθούν αργά τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, χθες ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι το κόμμα του ανέλαβε την πρωτοβουλία και κατέθεσε στη Βουλή την Τετάρτη τα τρία μνημόνια, ως προτάσεις νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο που είχαν κατατεθεί τον Σεπτέμβριο του 2020, από τους τότε υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση