ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Στον κλοιό του αφθώδους πυρετού η Λέσβος

Ενταση με το βλέμμα στις αποζημιώσεις - Οι παραγωγοί δεν «μπλόκαραν» τελικά χθες τα πλοία στο λιμάνι της Μυτιλήνης – Σήμερα το ΦΕΚ για τα μέτρα στήριξης

Γράφουν η Τάνια Γεωργιοπούλου και η Αλεξάνδρα Βουδούρη

Ενταση επικρατεί από τη Μεγάλη Πέμπτη στη Λέσβο λόγω της καραντίνας για τον αφθώδη πυρετό. Χθες, παραγωγοί και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης με στόχο να εμποδίσουν την επιβίβαση ανθρώπων και Ι.Χ. στο πλοίο της γραμμής για δεύτερη ημέρα. Τελικά «έκαναν πίσω» προσωρινά έπειτα από διαβουλεύσεις με τις Αρχές, ενώ φέρεται να λειτούργησε αποσυμπιεστικά η είδηση ότι σήμερα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τις αποζημιώσεις. Πάντως, η Ενωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Λέσβου προειδοποίησε ότι θα κινηθεί δικαστικά λόγω του αποκλεισμού, έως και χθες, του λιμανιού. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει άρση των μέτρων όσο εντοπίζονται νέα κρούσματα.

Ειδικότερα, μερική αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί από τη Μ. Πέμπτη στο νησί σημειώθηκε χθες. Οι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι υποχώρησαν προσωρινά έπειτα από διαβουλεύσεις με τις Αρχές. Ετσι, την προγραμματισμένη ώρα, στις 6 το απόγευμα, στο πλοίο επιβιβάστηκαν περίπου 950 άτομα και 210 αυτοκίνητα. Βέβαια, δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα γιατί πολλοί άνθρωποι είχαν κανονίσει να ταξιδέψουν για λόγους υγείας. «Ενα ζευγάρι 80 ετών δίπλα μου έχασε το ραντεβού με τον γιατρό που είχε κλείσει τρεις μήνες νωρίτερα», διηγείται ο Λουκάς Δαλαρούγκας.

Οι συγκεντρωμένοι πάντως, δεν επέτρεψαν να επιβιβαστούν βαρέα οχήματα, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν θα υποχωρήσουν αν δεν λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την απαγόρευση μετακίνησης των γαλακτοκομικών προϊόντων από το νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έχει επιβληθεί εδώ και ένα μήνα λόγω των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού.

Από την άλλη, ο εντοπισμός κρουσμάτων αφθώδους πυρετού σε μονάδες στη Λέσβο συνεχίζεται. Χθες συνολικά είχαν εντοπιστεί 31 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα ήταν 21. «Οσο υπάρχουν νέα κρούσματα δεν μπορεί να γίνει άρση των μέτρων», τονίζουν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται σήμερα η έκδοση σε ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) η οποία ενεργοποιεί άμεσα μέτρα στήριξης και αποζημιώσεων για τους πληγέντες παραγωγούς και τις τυροκομικές επιχειρήσεις του νησιού. Η απόφαση, που έχει λάβει το πράσινο φως από την Κομισιόν, θα καθορίζει το πλαίσιο για την οικονομική ενίσχυση με πρόβλεψη αποζημιώσεων, που φτάνουν τα 8 εκατ. ευρώ για το γάλα που δεν μπορούσε να διοχετευθεί στην αγορά το διάστημα από τις 15 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου. Η κυβέρνηση, και ειδικότερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτιμά ότι η προώθηση των αποζημιώσεων θα αναστείλει έστω για λίγο τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Κτηνοτρόφοι, λιμενικοί και ταξιδιώτες στον καταπέλτη πλοίου, χθες, στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Αν και οι παραγωγοί συγκεντρώθηκαν με στόχο να εμποδίσουν την επιβίβαση ανθρώπων και Ι.Χ. για δεύτερη ημέρα, έκαναν πίσω προσωρινά έπειτα από διαβουλεύσεις με τις Αρχές. Από την πλευρά του, το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα δεν θα αρθούν όσο εντοπίζονται νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στο νησί. [INTIME NEWS]

Το ζήτημα, πάντως, του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτη Σχοινά με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ολιβερ Βαρχέλι, στις Βρυξέλλες, την προηγούμενη Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν, ο Ούγγρος επίτροπος υπογράμμισε τη σημασία της αυστηρής εφαρμογής των υφιστάμενων μέτρων, ενώ επανέλαβε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τόσο σε τεχνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο προς τα κράτη-μέλη, και ιδιαίτερα την Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν ζωονόσους. Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί, με ιδιαίτερη αναφορά τόσο στην ευλογιά αιγοπροβάτων όσο και στον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο. Αρμόδιες πηγές από την Κομισιόν αναφέρουν ότι ο επίτροπος Βαρχέλι ενθάρρυνε την ελληνική πλευρά να μην προχωρήσει σε καμία χαλάρωση των μέτρων, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε απόκλιση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της παραγωγής. Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν από την πλευρά τους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ενέργεια που θα διακυβεύσει τη δημόσια υγεία ή την αγροτική οικονομία.

Οι αγορές

Οι κτηνοτρόφοι και οι τυροκομικές επιχειρήσεις αντιδρούν στην απαγόρευση μετακίνησης τυροκομικών από το νησί στην ενδοχώρα, που επιβλήθηκε στις 15 Μαρτίου. Η φέτα και η γραβιέρα παρασκευάζονται από γάλα που έχει υποστεί παστερίωση και κατά συνέπεια δεν μεταφέρουν τον ιό του αφθώδους πυρετού, τονίζουν. «Το γάλα παστεριώνεται και τα προϊόντα ωριμάζουν για μήνες, δεν υπάρχει κάποιο θέμα μεταφοράς του ιού», υπογραμμίζει ο Μηνάς Νικολάου, υπεύθυνος πωλήσεων τυροκομικών προϊόντων «Θυμέλης Μυτιλήνης».

Εξηγεί επίσης ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις δυσκολίες που προκύπτουν εδώ και τώρα, αλλά επηρεάζει και το μέλλον της κτηνοτροφίας στο νησί. «Αν χάσουμε κάποιες αγορές, όλοι γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να τις ανακτήσουμε. Αυτές οι κινήσεις δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Φεύγεις από την αγορά, κάποιος άλλος παίρνει τη θέση σου», προσθέτει.

Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι τα προϊόντα, «τα οποία γνωρίζουμε ότι δεν μεταφέρουν τον ιό. Ομως η εφοδιαστική αλυσίδα, οι άνθρωποι που από τις κτηνοτροφικές μονάδες πηγαίνουν στο τυροκομείο, μπορούν να γίνουν φορείς του ιού, που είναι πολύ πιο μεταδοτικός από αυτόν της ευλογιάς», επισημαίνουν.

Από τη Μεγάλη Πέμπτη τα τυροκομεία της Λέσβου έχουν σταματήσει να δέχονται παραδόσεις γάλακτος, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν τις ποσότητες γαλακτοκομικών που έχουν παρασκευαστεί και δεν έχουν διατεθεί στην αγορά όλες αυτές τις ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λέσβος είναι η τρίτη περιοχή της χώρας σε παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και το μόνο νησί που έχει την άδεια να παράγει ΠΟΠ φέτα. Καθημερινά παράγονται 250 τόνοι αιγοπρόβειου γάλακτος και η μεγαλύτερη ποσότητα προορίζεται για την παρασκευή φέτας και γραβιέρας.

Οι κτηνοτρόφοι από τη Μ. Πέμπτη, οπότε τα τυροκομεία σταμάτησαν να παραλαμβάνουν γάλα, αδυνατούν να διαχειριστούν τις ποσότητες που παράγουν τα ζώα. «Προς το παρόν παραδίδουμε το γάλα στους συνεταιρισμούς, αλλά σε λίγο δεν θα υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης», τονίζουν. Παράλληλα, κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τα προϊόντα που έχουν ήδη παρασκευαστεί. Οι κτηνοτρόφοι από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν χωρίς εισόδημα, ενώ συνεχίζουν να καλύπτουν τα έξοδα διατροφής των ζώων.

Συγκέντρωση

Σήμερα Πέμπτη, στις 11 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση κτηνοτρόφων συνεταιριστών και τυροκόμων μπροστά στο κτίριο της περιφέρειας. Επιτροπή που συγκροτήθηκε σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Καλλονή Λέσβου καλεί τους επαγγελματικούς φορείς και όλους τους πολίτες του νησιού να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Η επιτροπή ζητάει να επικοινωνήσουν άμεσα εκπρόσωποι των παραγωγών με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών. Σταθερό και αδιαπραγμάτευτο αίτημα είναι η άρση της απαγόρευσης διάθεσης των ώριμων τυριών εκτός Λέσβου. Στα αιτήματα επίσης περιλαμβάνεται και η άμεση επαναλειτουργία των σφαγείων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να σφαγούν ζώα που προορίζονταν για τις ημέρες του Πάσχα και τελικά δεν διατέθηκαν. Υπολογίζονται σε 60.000-70.000 ζώα, που παραμένουν στις φάρμες και βεβαίως η διατροφή τους κοστίζει στους παραγωγούς.

Οι τουριστικοί φορείς του νησιού στηρίζουν τους κτηνοτρόφους, αλλά παράλληλα τονίζουν ότι η επιχειρηματικότητα και ο τουρισμός στο νησί πλήττονται από την εμφάνιση του αφθώδους πυρετού. Ζητούν επιπλέον από όλους τους εμπλεκομένους να επιδείξουν ψυχραιμία ώστε να μην πληγούν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X

Μπες στο μυαλό των
αγαπημένων σου αρθρογράφων

Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο τη στιγμή που δημοσιεύεται.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Απόκτησε συνδρομή με €50 τον χρόνο για πρόσβαση στην έντυπη έκδοση.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ