ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:23
 

Σχέδιο «Λερναία Ύδρα» η απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις

Σε πλήρη ετοιμότητα Ελληνικό ναυτικό και αεροπορία

Newsroom Κ, Αθήνα

Σε πλήρη ετοιμότητα για ολόκληρο το καλοκαίρι θα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) λόγω της ανησυχίας για την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων σε περιοχές ελληνικών συμφερόντων, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεδομένων των πληροφοριών που καταφθάνουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τους τελευταίους μήνες, αλλά και της τουρκικής δημόσιας διπλωματίας, στην Αθήνα η ανησυχία επικεντρώνεται στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελλόριζου.

Το επιχειρησιακό σκέλος της απάντησης που καλείται να δώσει η Αθήνα είναι φαινομενικά απλό, στην πράξη όμως ιδιαίτερα περίπλοκο. Την εντολή για υψηλές διαθεσιμότητες στον Στόλο καθ’ όλη τη διάρκεια του θέρους, σε συνδυασμό με τον αντίστοιχο σχεδιασμό στην Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), έχει συνοδεύσει η ενεργοποίηση σειράς σχεδίων για την αντιμετώπιση πιθανής τουρκικής κίνησης για γεώτρηση ή σεισμική έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ενα από αυτά τα σχέδια που υπάρχουν στο Αρχηγείο του Στόλου είναι η «Λερναία Υδρα», ενώ το ΓΕΝ σε συντονισμό με το ΓΕΕΘΑ εμπλουτίζει τα σενάρια αντίδρασης του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) έναντι πιθανής τουρκικής πρωτοβουλίας. Η γκάμα των σεναρίων είναι μεγάλη, όπως άλλωστε και οι πιθανότητες εξέλιξης των τουρκικών κινήσεων.

Τα ελληνικά σχέδια είναι κατά βάση ναυτικά, καθώς οι Τούρκοι χρησιμοποιούν ερευνητικά πλοία σε πρώτο στάδιο και πλωτά γεωτρύπανα σε δεύτερο προκειμένου να προβάλουν τις αξιώσεις τους, ωστόσο, περιλαμβάνουν τη συμμετοχή εναέριων και άλλων μέσων. Ως εκ τούτου, πιθανή ελληνική αντίδραση θα προσομοιάζει σε μια «Λερναία Υδρα plus».

Ευλόγως καμία λεπτομέρεια για αυτά τα σχέδια δεν είναι γνωστή έξω από τους πολύ στενούς επιτελικούς κύκλους που ασχολούνται με αυτά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις διεθνείς συμμαχίες 

«Η εμμονή της Καθημερινής να παρουσιάζει συνεχώς "επιτυχίες" της εξωτερικής μας πολιτικής είναι σχεδόν ...»
Rikkos  |  13:05

#PoliticsBlog Δύσκολοι καιροί για κόμματα και πρίγκιπες

«Δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση αφού βάζουν διαγωνισμό ηλιθιότητας μεταξύ τους....»
Αρμαγεδών  |  12:27

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Γεια σας και Καλώς ήλθατε στο Spotcap Global Loan Services, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι ...»
Claudia Klein  |  16:31

#PoliticsBlog Οι παραιτήσεις στο ΔΗΚΟ, οι καθαρές συνειδήσεις και ο Παμπορίδης

«Να μη ξεχνούμε και την μείωση θητείας σε 13 μήνες....»
Αρμαγεδών  |  12:32

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X