ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σχοινάς: Πλάνο έξι σημείων για στήριξη της Ελλάδας στο μεταναστευτικό

Θα το παρουσιάσει προς έγκριση στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχέδιο έξι σημείων για τη στήριξη της Ελλάδας και αν χρειαστεί της Βουλγαρίας, της Κύπρου και όποιου άλλου Κράτους Μέλους δεχθεί παρόμοιες πιέσεις, παρουσίασε στον Τύπο στις Βρυξέλλες ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί προς έγκριση στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά: το σχέδιο προβλέπει ότι (1) η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και η Ακτοφυλακή κινητοποιούν περιουσιακά στοιχεία από τα κράτη μέλη που πρόκειται να αναπτυχθούν σε δύο ταχείες συνοριακές παρεμβάσεις - στην ξηρά και στη θάλασσα. Εκατό συνοριοφύλακες εκτός από τους σημερινούς 530 συνοριοφύλακες θα αναπτυχθούν από την Frontex στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Ο Frontex προετοιμάζει επίσης την εγκατάσταση ενός περιπολικού σκάφους ανοιχτής θάλασσας και έξι παράκτια περιπολικά πλοία, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος και τρία οχήματα θερμοανόρασης.

«Η τρέχουσα κατάσταση καθιστά απολύτως σαφές ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσεων»

Δεύτερον (2), η Κομισιόν ζητά από την Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Ακτοφυλακή να συντονίσει ένα νέο πρόγραμμα επιστροφής για την ταχεία επιστροφή ατόμων χωρίς δικαίωμα παραμονής σε χώρες προέλευσης από την Ελλάδα, αξιοποιώντας τη νέα εντολή του Frontex για επιστροφές.

Τρίτον (3) η Κομισιόν κινητοποιεί οικονομική βοήθεια ύψους 350 εκατ. Ευρώ, η οποία είναι άμεσα διαθέσιμη για τη στήριξη της διαχείρισης των συνόρων και της μετανάστευσης στην Ελλάδα, ιδίως για να υποστηρίξει την αυξημένη ικανότητα υποδοχής, τις εθελοντικές επιστροφές και την υποδομή που απαιτείται για τη διενέργεια διαδικασιών ελέγχου για την υγεία και την ασφάλεια. Η Κομισιόν θα προτείνει επιπλέον διορθωτικό προϋπολογισμό για να διαθέσει επιπλέον 350 εκατ. Ευρώ.

Όπως ξεκαθάρισε ο Αντιπρόεδρος τα 700 εκ. Ευρώ θα κατευθύνουν στη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής στα 5 κέντρα που έχουν το μεγαλύτερο βάρος, με έμφαση στις υποδομές υγείας και ασφάλειας, αλλά θα χρηματοδοτηθεί και το σύστημα επιστροφών.

Σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας (4) η ΕΕ ενεργοποιεί τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Μέσα από αυτό, η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια από πλευράς ιατρικού εξοπλισμού, ιατρικών ομάδων, καταλυμάτων, σκηνών, κουβερτών, όπως απαιτείται.

Η Κομισιόν ζητά (5) από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο να επιταχύνει την ανάπτυξη επιπλέον 160 εργαζομένων στην Ελλάδα για να υποστηρίξει τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.

Τέλος (6) η Κομισιόν πιστεύει επίσης ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί περαιτέρω η περιφερειακή και επιχειρησιακή συνεργασία με τους εταίρους μας. Επομένως, πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω ένα μηχανισμό συντονισμού με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Οι συμφωνίες κατάστασης θα πρέπει επίσης να τερματιστούν γρήγορα και να εφαρμοστούν πλήρως μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Συνοριακής και Ακτοφυλακής (Frontex). Δεν μπορούμε ποτέ να επιτρέψουμε να επαναληφθούν οι δραματικές σκηνές του 2015 και του 2016.

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες/ μετανάστες στη Τουρκία, ο Αντιπρόεδρος σημείωσε ότι η δήλωση ΕΕ - Τουρκίας είναι ένα επαρκές πλαίσιο αναφοράς και εξέφρασε την ελπίδα "να πρυτανεύσει η λογική και να μπορέσουμε να βάλουμε ξανά σε κίνηση αυτό το πλαίσιο".

Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας το πακέτο, ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς δήλωσε: "Χθες, οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου, συνάντησαν στον Έλληνα πρωθυπουργό στα χερσαία σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία, στον Έβρο της Ελλάδας. Ήταν ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης προς τη χώρα που γνωρίζω καλύτερα, σε μια εποχή που το χρειάζεται περισσότερο".

Όπως τόνισε, "οι επισκέψεις αυτές μας επέτρεψαν να στείλουμε ένα πολύ σαφές και απλό μήνυμα: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Τα σύνορα της Βουλγαρίας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Τα σύνορα της Κύπρου είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Και η υποστήριξή μας θα είναι ξεκάθαρη."

"Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια απίστευτα δύσκολη κατάσταση - η οποία είναι απόλυτα πρωτοφανής. Αυτό το δύσκολο έργο δεν μπορεί να πέσει μόνο στην Ελλάδα: είναι ευθύνη ολόκληρης της Ευρώπης. Πρέπει να δείξουμε ότι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βάλει τη δύναμη και τη στήριξή της πίσω από τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν εξωτερική πίεση", τόνισε.

Παρουσιάζοντας το Σχέδιο Δράσης για την υποστήριξη της Ελλάδας κάλεσε του Υπουργούς Εσωτερικών που συναντώνται απόψε "να επιδείξουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι μπορούμε να συσπειρώσουμε ένα ξεχωριστό σύνολο μέτρων στήριξης για την Ελλάδα και για τα άλλα κράτη μέλη, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, εάν προκύψει η ανάγκη".

"Από την επίσκεψή μου χθες, είναι σαφές σε εμένα ότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια συντονισμένη, σκόπιμη προσπάθεια υπονόμευσης των προσπαθειών της ΕΕ για τη διαχείριση των συνόρων", ξεκαθάρισε ο Αντιπρόεδρος.

"Σε απάντηση, δείξαμε ότι θα διατηρήσουμε τη γραμμή και ότι η ενότητά μας θα επικρατήσει. Και αναμένω ότι αυτό θα είναι και το μήνυμα που θα βγει από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και απόψε", τόνισε.

"Την ίδια στιγμή, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει λύση χωρίς την Τουρκία. Η πλήρης εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας είναι απαραίτητη", διευκρίνισε. "Όπως δήλωσε χθες η Πρόεδρος, η Τουρκία δεν είναι εχθρός, αλλά και οι άνθρωποι δεν είναι όπλα. Θα πρέπει να το θυμόμαστε και τις επόμενες μέρες", τόνισε.

Σε σχέση με το μέλλον, ο Αντιπρόεδρος δήλωσε: "Πιστεύω ότι οι εμπειρίες των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης και του ασύλου. Ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που ξεκινάει από εταιρικές σχέσεις με χώρες προέλευσης και διαμετακόμισης, θεσπίζει ισχυρές και αποτελεσματικές διαδικασίες στα σύνορά μας και εγγυάται ουσιαστική και αποτελεσματική αλληλεγγύη. Παράλληλα, η τρέχουσα κατάσταση καθιστά απολύτως σαφές ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσεων που θα μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε ταχέως και με συντονισμένο τρόπο σε περιπτώσεις απότομης αύξησης των μεταναστευτικών πιέσεων", κατέληξε ο Αντιπρόεδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X