ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:49
 

Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα - Εκκληση για εμβολιασμό

Σύσταση να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα για προστασία από τη γρίπη οι πολίτες

Newsroom Κ, Αθήνα

Αυξημένη χαρακτηρίζεται η πορεία της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες σε ευρεία σύσκεψη του υπουργείου Υγείας.

Η δραστηριότητα της γρίπης είναι μεν υψηλή, αλλά παραμένει στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα. Ωστόσο, συστήνεται ο εμβολιασμός των πολιτών, ακόμα και τώρα που έχει παρέλθει η κατάλληλη εποχή εμβολιασμού, δηλαδή το φθινόπωρο. Οπως διευκρινίστηκε, το εμβόλιο καλύπτει τα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης. Πέρα από τον προληπτικό εμβολιασμό, ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών, κ.λπ.), συνιστάται η αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιιικών τόσο σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όσο και σε εκείνους που εμφανίζουν βαριά συμπτώματα.

Τέλος, το σύνολο του πληθυσμού θα πρέπει να τηρεί ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Στα θετικά, πάντως, της φετινής χρονιάς συγκαταλέγεται το γεγονός ότι έχει εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού συγκριτικά με τις περασμένες χρονιές.

Τα στατιστικά έως τώρα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανάγκη επαγρύπνησης. Από την 40ή εβδομάδα του 2018 έως και την 4η εβδομάδα του 2019 ελέγχθηκαν 1.152 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 301 ήταν θετικά για ιούς γρίπης, 299 για τον τύπο Α και μόλις δύο για τον τύπο Β. Τα 255 δείγματα του τύπου Α υποτυποποιήθηκαν σε 63 που ανήκαν στο Η3Ν2 και Η1Ν1. Την εβδομάδα 21-27 Ιανουαρίου στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν συνολικά 291 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Εξ αυτών, 141, δηλαδή 48,5%, ήταν θετικά στους ιούς γρίπης. Συγκεκριμένα, τα 139 ήταν τύπου Α και μόλις δύο ήταν τύπου Β. Μεταξύ όσων ταυτοποιήθηκαν ως τύπου Α, το 74,8% είχε τον υπότυπο Η1Ν1 και μόλις 25,2% τον υπότυπο Η3Ν2. Κατά την ίδια εβδομάδα οι επισκέψεις στον γιατρό για συμπτώματα γρίπης παρουσιάζονται εξίσου αυξημένες.

Από την 40ή εβδομάδα του 2018 έως και την 4η εβδομάδα του 2019 καταγράφηκαν 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων 112 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ. Είναι αξιοσημείωτο ότι εξ αυτών μόνο 18%, δηλαδή είκοσι ασθενείς, ήταν εμβολιασμένοι. Στη ΜΕΘ νοσηλεύθηκαν 65 άνδρες και 47 γυναίκες με μέση ηλικία τα 61,3 και διάμεση τα 65 έτη. Συνολικά το 85,7% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Οσον αφορά τα κρούσματα χωρίς νοσηλεία στη ΜΕΘ, επρόκειτο για έναν άνδρα και τέσσερις γυναίκες, με μέση ηλικία τα 77,6 έτη και διάμεση τα 82 έτη. Από τους πέντε ασθενείς μόνον δύο ήταν εμβολιασμένοι.

Την ίδια περίοδο σημειώθηκαν δεκαοκτώ θάνατοι από γρίπη. Οι δεκατέσσερις από τους εκλιπόντες είχαν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το κατασκοπευτικό βαν, η συγκάλυψη, η απολογία και και ο νέος εμφύλιος

«Πορδίκη να εγγραψεις στην βουλή τους ψεκασμούς... »
Αρμαγεδών  |  18:51

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Καταζητείται 25χρονος για επίθεση και οπλοφορία

«Δεν κάνει να γνωρίζουμε αν οπλοφορεί; αν είναι επικίνδυνος;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:14

Η Γερουσία εκκίνησε την ιστορική διαδικασία της δίκης του Τραμπ

«H Αμερική παραπαίει για ένα άχρηστο άτομο! »
ΑΚΑ  |  10:22

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία αρχείου

Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 7.00

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας
ΠΗΓΗ: skai.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ
X