ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΣΥΡΙΖΑ: Το «ταμείο» και η δύσκολη επόμενη ημέρα

O Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές που αφορούν πολιτικές θέσεις-κλειδιά.

Αντώνης Αντζολέτος

Μετά τέσσερις ημέρες έντονου παρασκηνίου στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ζυμώσεων και φορτισμένου κλίματος, που ξεπέρασε κατά πολύ τα πολιτικά όρια, οι διαλυτικές τάσεις στο κόμμα παραμένουν.

Παρά τα όσα υποστηρίζουν στελέχη που πρόσκεινται στην ηγεσία, το «ταμείο» δεν είναι θετικό, καθώς η εικόνα που βγήκε προς τα έξω για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν ήταν ελκυστική.

Γιατί κάποιος αμφιταλαντευόμενος ψηφοφόρος να παραμείνει στην Κουμουνδούρου ή γιατί πολίτες που έχουν «μετακομίσει» στην «γκρίζα ζώνη» να επιλέξουν ένα κόμμα που αυτοαποδοκιμάζεται στην κορυφαία διαδικασία του; «Η εικόνα του συνεδρίου δεν ήταν καλή, αυτή είναι η πραγματικότητα», παραδέχθηκε ο Γιώργος Τσίπρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αυτό το κλίμα θα επιχειρήσει να αναστρέψει ο Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές που αφορούν πολιτικές θέσεις-κλειδιά.

Στον σχεδιασμό του δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνεται η συγκρότηση του Εκτελεστικού Γραφείου, το οποίο είχε συνεδριάσει ελάχιστες φορές με τη συμμετοχή ακόμη της Εφης Αχτσιόγλου. Παρά τις αρνήσεις του να το ενεργοποιήσει, πλέον υπάρχει η Πολιτική Απόφαση του συνεδρίου που τον δεσμεύει. Το ζητούμενο είναι το συγκεκριμένο όργανο να αποκτήσει ρόλο «πρωινού καφέ», ο οποίος θα καθορίζει καθημερινά τη «γραμμή» στα θέματα της επικαιρότητας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε τη μάχη του χειροκροτήματος στο συνέδριο, ωστόσο γνωρίζει καλά πως αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι καλό και αλλάξει ο πολιτικός χάρτης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περνάει στην τρίτη θέση, θα αμφισβητηθεί ξανά.

Το «restart» δεν θα είναι εύκολο, καθώς πλέον έχει απέναντί του έναν συγκροτημένο αντιπολιτευτικό πόλο με την Ολγα Γεροβασίλη επικεφαλής.

Οι «μεταγραφές» στελεχών, όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Αθηνά Λινού και ο Χρήστος Σπίρτζης, καταδεικνύουν πως επετεύχθη μια ικανοποιητική συσπείρωση. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι η αντιπρόεδρος της Βουλής και κατ’ επέκταση ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφεραν να συνενώσουν όλα τα κομμάτια της παλαιάς προεδρικής φρουράς.

Ο Νίκος Παππάς, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Γιώργος Τσίπρας τράβηξαν τον δικό τους δρόμο, που τους ανέδειξε κερδισμένους του συνεδρίου με την πρόταση της αναβολής των εκλογών, που εγκρίθηκε από το συνέδριο.

Η κ. Γεροβασίλη δεν προτίθεται να φτιάξει κάποια δική της πλατφόρμα προκειμένου να αντιπολιτευθεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Προτάσσει την καλή πορεία του κόμματος στις ευρωεκλογές και τη σύγκρουση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Είναι γεγονός, όμως, ότι θα παρακολουθεί στενά αν ο πρόεδρος κινείται με συλλογικό τρόπο. Οι εσωτερικοί ανασχηματισμοί που ετοιμάζονται δεν φαίνεται να αφορούν την αντιπρόεδρο της Βουλής.

Όλοι αναγνωρίζουν πως το συνέδριο που μόλις ολοκληρώθηκε δεν είχε καμία σχέση με το σώμα που συγκροτήθηκε δύο χρόνια πριν. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν καθαρό πως δεν είχε τον έλεγχό του και η παρέμβασή του για προσφυγή στη βάση φάνηκε πολύ γρήγορα πως δεν είχε τύχη. Τι πέτυχε ο πρώην πρωθυπουργός; Τραβώντας μια διακριτή κόκκινη γραμμή, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το πολιτικό του κεφάλαιο.

Πυρά Κασσελάκη κατά Tσίπρα

Το χάσμα που έχει προκληθεί μεταξύ του ιδίου και του Αλέξη Τσίπρα δεν έκρυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ (και στον Γ. Κουβαρά). Λίγες ώρες μετά το συνέδριο και την πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού να ζητήσει προσφυγή στη βάση, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως «εγώ σέβομαι την πρωτοβουλία του τέως προέδρου. Νομίζω ότι ήταν λάθος να μην εμφανιστεί στο συνέδριο».

Ερωτώμενος για τις τωρινές σχέσεις τους ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για ένα ενδιαφέρον μικροπολιτικό ερώτημα και συμπλήρωσε πως «ο κύκλος του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 έχει κλείσει. Αρχίζει ένας καινούργιος κύκλος υπό την ηγεσία μου και έτσι θα πορευτούμε». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μάλιστα πως παρέλαβε ένα κόμμα που δεν ήταν κυβερνητικό κόμμα.

Ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε πως δεν βγήκε λαβωμένος από το συνέδριο, επισημαίνοντας για την Ολγα Γεροβασίλη ότι δεν επιθυμούσε να είναι πρόεδρος του κόμματος. «Το πιο εύκολο πράγμα για μένα θα ήταν να πήγαινα σε εσωκομματικές εκλογές, να τις κέρδιζα με 90% και να έλεγα “δείτε”… Πιστεύω θα ήταν μια ανούσια διαδικασία εφόσον η κ. Γεροβασίλη λέει ότι στις 10 Μαρτίου δεν θα είναι υποψήφια και εφόσον όλο το συνέδριο λέει δεν χρειάζεται αναβάπτιση, “τον στηρίζουμε, κάτω τα χέρια από τον Στέφανο”».

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το συνέδριο ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε να επιμένει στο θέμα της «λευκής επιταγής» που είχε ζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα από την Πολιτική Γραμματεία. Στο ερώτημα αν πήρε εντολή για όλες τις επόμενες εκλογές και όχι μόνο για τις ευρωεκλογές, απάντησε πως «το στάδιο το είπε ξεκάθαρα». Σε αυτό το θέμα πρόσθεσε: «Θα παραμείνω αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Έχω τεράστια εντολή από τα μέλη του κόμματος να κάνω ακριβώς αυτό και έχω εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα. Όποιος θέλει να με αμφισβητήσει, με χαρά να με αμφισβητήσει. Εάν χρειαστεί να ξανακερδίσω, θα ξανακερδίσω. Δεν είναι θέμα αλαζονείας, τα μέλη μίλησαν».

Ανοίγοντας ξανά θέμα αλλαγής ονόματος σε σχέση με το ερωτηματολόγιο που έχει καταθέσει –και ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουν οι αναταράξεις στην Κουμουνδούρου–, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ενιαίο κόμμα αυτή τη στιγμή, άρα ακόμη και η λέξη “Συνασπισμός” στην ουσία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ