ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα δίκτυα Ρώσων κατασκόπων

Οι παράλληλες ζωές σε ευρωπαϊκές χώρες και ο εντοπισμός τους

Γιάννης Παπαδόπουλος

Προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν τους υπόπτους ώστε να μη μείνει περιθώριο καταστροφής ενοχοποιητικών στοιχείων. Τον Νοέμβριο του 2022, προτού ακόμη χαράξει σε ένα προάστιο ανατολικά της Στοκχόλμης, μέλη των ειδικών δυνάμεων καταρριχήθηκαν από ελικόπτερα στα μπαλκόνια μιας λευκής βίλας, παραβίασαν τα παράθυρα και συνέλαβαν ένα ζευγάρι. Οι περίοικοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι οι γείτονές τους δρούσαν επί χρόνια ως κατάσκοποι της Ρωσίας.

Η μυστική δράση της Irena S. στο Παγκράτι και του Αλέξανδρου στη Βιέννη.

Το ζευγάρι των Ρώσων είχε μεταναστεύσει στη Σουηδία στα τέλη του ’90. Εκτιμάται ότι για δεκαετίες παρέμεναν εν υπνώσει, μέχρι να λάβουν τη σουηδική ιθαγένεια και να ενεργοποιηθούν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Είχαν ιδρύσει διάφορες εταιρείες, οι οποίες ειδικεύονταν στην εισαγωγή και εξαγωγή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών υποπτεύεται ότι η κατασκοπευτική δράση τους ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014.

Προτού ξεδιπλωθεί ο ρόλος τους, τον Οκτώβριο του 2022, ένας ακόμη Ρώσος πράκτορας που παρίστανε τον Βραζιλιάνο ερευνητή είχε εντοπιστεί στη Νορβηγία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επιχείρησε τότε να αποδομήσει αυτές τις συλλήψεις κάνοντας λόγο για «αντιρωσική υστερία της Δύσης» και «εμμονές» με ιστορίες κατασκοπείας. Ακολούθησαν όμως και άλλες, παρόμοιες αποκαλύψεις. Πρόσφατα οι πολωνικές αρχές εξάρθρωσαν ένα δίκτυο κατασκοπείας που φέρεται να δρούσε για λογαριασμό της Ρωσίας. Κατά τον υπουργό Εσωτερικών της Πολωνίας, Μάριους Καμίνσκι, οι εννέα εμπλεκόμενοι προετοίμαζαν πράξεις δολιοφθοράς, ενώ η δράση τους φέρεται να σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώθηκε από την ελληνική ΕΥΠ και η μυστική δράση της Ρωσίδας Irena S. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ζούσε στην Ελλάδα τουλάχιστον από το 2018 με τα πλαστά στοιχεία «Μαρία Τσάλλα». Είχε ως βάση της το Παγκράτι και διατηρούσε κατάστημα με πλεκτά είδη στην οδό Αρριανού.

Τον Ιανουάριο εγκατέλειψε την Αθήνα, άφησε πίσω όλα τα προσωπικά της είδη και ταξίδεψε στη Ρωσία. Εκεί επέστρεψε και ο σύζυγός της, ο οποίος ζούσε στη Βραζιλία με τα ψεύτικα στοιχεία Daniel Campos. Η ΕΥΠ φαίνεται πως ενημερώθηκε για τον ρόλο της μετά τη διαφυγή της.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2022, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γκέρχαρντ Κάρνερ, συνεχάρη δημοσίως τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του γιατί, όπως δήλωσε, «ταυτοποίησαν έναν Ρώσο κατάσκοπο». Στην ανακοίνωση των αυστριακών αρχών, ο Αλέξανδρος αναφέρεται ως ρωσικής καταγωγής Ελληνας, γιος Ρώσου πρώην πράκτορα, ο οποίος είχε υπηρετήσει υπό διπλωματική κάλυψη στη Γερμανία και στην Αυστρία.

Η έρευνα στην οικία του Αλέξανδρου είχε γίνει μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2022, από 15 πάνοπλα μέλη της αυστριακής αντιτρομοκρατικής μονάδας Cobra. Κατά την έφοδό τους εντόπισαν εξοπλισμό αντιπαρακολούθησης, συσκευές ανίχνευσης κοριών και κρυφών καμερών, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και κατάσχεσαν κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και τάμπλετ. Συνολικά εξέτασαν δέκα εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία, ενώ ο ίδιος φέρεται να ανακρίθηκε τότε για οκτώ ώρες. Υπήρχαν υποψίες πως διοχέτευε στη Μόσχα πληροφορίες για την αυστριακή εξωτερική πολιτική, για θέματα ασφαλείας, καθώς και το κλίμα που επικρατούσε στην Ευρώπη κατά την προετοιμασία της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Παρότι παρουσιάστηκε ως Έλληνας, δεν έχει διευκρινιστεί πώς απέκτησε την ιθαγένεια. Οι γονείς του, όπως και η σύζυγός του, είναι Ρώσοι πολίτες. Ο Αλέξανδρος είναι κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου και ταυτότητας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εκδόθηκε πριν από δύο δεκαετίες. Μιλάει άπταιστα γερμανικά, σχετικά καλά ελληνικά και φτωχά αγγλικά.

Η «Κ» εντόπισε ακίνητα του Αλέξανδρου στην Αττική, στον Νέο Κόσμο και στη Βούλα. Ο ίδιος είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα χωρίς προβλήματα μετά την έφοδο στο σπίτι του στην Αυστρία, ενώ μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει ασκηθεί κάποια δίωξη εις βάρος του ή να του έχει επιβληθεί κάποιος περιοριστικός όρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση