ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Ιράν καλεί την Ελλάδα «να συνεργαστεί» για τα δύο τάνκερ, χωρίς ανάμειξη των ΗΠΑ

Η Τεχεράνη εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις Ιράν-Ελλάδας πρέπει να μείνουν καλοπροαίρετες, χωρίς την εμπλοκή τρίτων

Kathimerini.gr

Το Ιράν κάλεσε την Ελλάδα να συνεργαστεί για την επίλυση της κρίσης μετά την σύλληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τις ιρανικές δυνάμεις στον Κόλπο, χωρίς την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Απαντώντας στην αντίδραση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, και στην υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην Αθήνα, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην εμπλέκονται σε υποθέσεις άλλων χωρών.

«Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλαν μονομερώς τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Χαρακτήρισε μάλιστα την Ουάσινγκτον ως «μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη… Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες», δήλωσε ο εκπρόσωπος τους δημοσιογράφους.

«Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό χωρίς τυμπανοκρουσίες», είπε και σημείωσε ότι η κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος των ελληνικών πλοίων είναι καλή και ότι βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

Ως γνωστόν, η κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων, την Παρασκευή, ήρθε αφότου η Αθήνα είχε προχωρήσει στη δέσμευση του ιρανικής σημαίας Lana (πρώην Pegas) τον Απρίλιο. Οι ΗΠΑ, που έχουν επιβάλει σκληρές κυρώσεις κατά του Ιράν, κατάσχεσαν το φορτίο του ιρανικού πετρελαίου που βρισκόταν πάνω στο δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται ανοιχτά της Εύβοιας.

Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες έχουν καλέσει το Ιράν να αποδεσμεύσει άμεσα τα ελληνικά τάνκερ, τα φορτία και τα πληρώματά τους. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την Ελλάδα «ενώπιον αυτής της αδικαιολόγητης κατάσχεσης».

Νωρίτερα σήμερα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ανακοίνωση όπου καταδικάζει την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες του Ιράν αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της ναυτιλίας και καλώντας την Τεχεράνη να απελευθερώσει αμέσως τόσο τα τάνκερ όσο και τα πληρώματά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση