Kathimerini.gr
Στη σύλληψη ενός Μαροκινού που διασώθηκε από την πολύνεκρη τραγωδία με μετανάστες στη Χίο προχώρησαν οι Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο άτομο κατηγορείται ως διακινητής μεταναστών.
Η εντολή για τη σύλληψη του ατόμου αυτού έγινε από τον αρμόδιο εισαγγελέα κατόπιν σχετικών καταθέσεων που τον αναγνωρίζουν ως τον διακινητή.
Κατά το σοβαρό επεισόδιο μεταξύ σκάφους του Λιμενικού και του ταχύπλοου που μετέφερε μετανάστες έχασαν την ζωή τους 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν ακόμα 24. Σημειώνεται ότι πέντε από τους ανθρώπους που νοσηλεύονται χειρουργήθηκαν ενώ τέσσερις βρίσκονται στη ΜΕΘ. Δύο ή τρεις από τους τραυματίες θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Οι διασωθέντες (όλοι Αφγανοί εκτός του Μαροκινού που εξετάζεται ως βασικός ύποπτος) φέρεται να έχουν περιγράψει στα στελέχη του Λιμενικού ότι ο χειριστής του σκάφους ήταν «αραβόφωνος».
Εκτός λειτουργίας η κάμερα του Λιμενικού
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το περιστατικό της σύγκρουσης των δύο σκαφών δεν έχει καταγραφεί από κάμερες, καθώς παρά το γεγονός ότι υπήρχε κάμερα στο σκάφος του Λιμενικού, το πλήρωμα δεν την είχε ενεργοποιήσει.
Πηγές του Αρχηγείου του Λιμενικού δήλωσαν ότι ακόμα και εάν ήταν ενεργοποιημένη η κάμερα δεν θα είχε καταγράψει το συμβάν, γιατί πρόκειται για κάμερες που «γράφουν μακριά» και όχι σε κοντινή απόσταση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας έχει δώσει εντολή για ΕΔΕ, όχι από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον ανώτερο αξιωματικό του Λιμενικού στη συγκεκριμένη Περιφέρεια, αλλά από αξιωματικό του Αρχηγείου (πιθανόν επιθεωρητή).




























