ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Tρικυμία διαρκείας στον ΣΥΡΙΖΑ

Με συνέπειες απειλεί ο Κασσελάκης όσους καταψηφίσουν για τα ομόφυλα

Kathimerini.gr

Αντώνης Αντζολέτος

Η τρικυμία στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται και είναι σε πολλά επίπεδα. Η σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν γινόταν να μην απασχολήσει τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που έγινε διαδικτυακά λόγω της απουσίας του Στέφανου Κασσελάκη στις Βρυξέλλες για την εκδήλωση για τα θύματα των Τεμπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ραγκούσης έβαλε το θέμα τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιος είτε απόσχει είτε καταψηφίσει, ρωτώντας τον πρόεδρο –όταν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συνδέθηκε μέσω zoom για περίπου δέκα λεπτά– αν θα υπάρξουν συνέπειες για τους βουλευτές. Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να του απάντησε πως «είναι θέμα δικό μου, θα αποφασίσω εγώ». Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας επέμεινε λέγοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: «Αρα μπορεί να μην υπάρξουν συνέπειες;». «Οχι, θα υπάρξουν συνέπειες», ήταν η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη.

Η εκδήλωση

Από τη στιγμή που το σύνολο των στελεχών που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του προέδρου είχαν βγει δημοσίως να καταδικάσουν τη συμμετοχή σε εκδήλωση του Διονύση Τεμπονέρα μαζί με την Εφη Αχτσιόγλου και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη η αιφνιδιαστική παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στο θέατρο «Αλφα» δεν θα μπορούσε να είναι ανέφελη ούτε να μη σχολιαστεί στη χθεσινή Π.Γ. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος φέρεται να του επισήμανε πως «βγήκαν κεντρικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες και ήταν σε άλλη κατεύθυνση από όσα εξέπεμπε η παρουσία του προέδρου». Πρόσωπο με ρόλο στην ηγετική ομάδα παραδεχόταν στην «Κ» πως εκτός από το «άδειασμα» η πρωτοβουλία του προέδρου νομιμοποιεί οποιαδήποτε άλλη ανάλογη κίνηση για διάλογο με τη Νέα Αριστερά.

Τι μένει τελικά από την πρώτη «άτυπη σύναξη» της Κεντροαριστεράς; Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως μετά την «έκπληξη Κασσελάκη» αποδείχθηκε ότι ήταν μια εκδήλωση που αφορούσε το «εσωτερικό σύστημα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ». Στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος θέλησε να ακούσει τις τοποθετήσεις όλων των στελεχών, αλλά κυρίως να σηματοδοτήσει με την παρουσία του πως ο ίδιος μπορεί να σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναβολή ψηφοφοριών

Η μεγαλύτερη αναστάτωση στη συνεδρίαση προκλήθηκε από την εισήγηση των δυο γραμματέων, Ρ. Σβίγκου και Γ. Βασιλειάδη, να μη στηθούν οι δυο κάλπες που ήταν προγραμματισμένες ενόψει του συνεδρίου γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο και αφορούν την εκλογή δύο οργάνων σε όλη την περιφέρεια: τις νέες νομαρχιακές επιτροπές και τα νέα συντονιστικά των οργανώσεων μελών. Ο λόγος ήταν πως ο υβριδικός τρόπος που επιθυμούσε ο Στέφανος Κασσελάκης να πραγματοποιηθούν οι εκλογές –που θα περιλάμβανε και ψηφιακή ψηφοφορία– απαιτεί περισσότερη τεχνική οργάνωση.

Αυτή η ενημέρωση προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις με το σύνολο των μελών που τοποθετήθηκαν να επισημαίνουν ότι αυτή δεν είναι καλή εικόνα τρεις ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες και ότι υπάρχουν ευθύνες. Υπογραμμίστηκε πως πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από χιλιάδες μέλη που έδωσαν αγώνα να τηρηθούν οι προθεσμίες, καθώς και ότι θα χαθεί ουσιαστικά για το κόμμα ένας μήνας. Η παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη όξυνε τα πνεύματα. Κατ’ αρχάς, φέρεται να δεσμεύτηκε πως ο ίδιος επικοινωνιακά θα το χειριστεί. Μιλώντας για την ανάγκη να προχωρήσει το κόμμα και με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, φέρεται να είπε πως αν δεν γίνει αποδεκτή η εισήγησή του θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Αμεση, σύμφωνα με πληροφορίες και με μεγάλη πολιτική σημασία κατά πολλούς, ήταν η αντίδραση του Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος αποσυνδέθηκε από τη συνεδρίαση λέγοντας ότι είναι αυταρχικός ο τρόπος που συμπεριφέρεται. Το ίδιο φέρεται να έπραξαν αποχωρώντας η Κατερίνα Νοτοπούλου και η Ζωή Καρκούλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία να μετατεθούν για δύο εβδομάδες μετά το συνέδριο οι συγκεκριμένες ψηφοφορίες. Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνουν κομματικές πηγές, θα είναι δυνατή η διεξαγωγή τους τόσο με φυσική παρουσία όσο και ψηφιακά.

Συζήτηση προκάλεσε αναφορά του Στέλιου Κούλογλου στον τηλεοπτικό σταθμό Best πως ο Στ. Κασσελάκης, όταν είχε βρεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, απάντησε σε συνομιλητές του που του είπαν πως είναι εξωπραγματικές οι προβλέψεις πως θα νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές: «Εντάξει, το ξέρω, στον πρώτο γύρο έτσι θα είναι, αλλά στον δεύτερο μπορώ να κερδίσω».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση